Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koje su opasnosti

Bez zimske opreme kazna 700 kuna, ali i glava u torbi

snijeg,zima (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.01.2013.
u 14:54

Temperature između nula i tri stupnja su vrlo opasne. Vozači tad često misle da su ceste u redu, ali prometnice mogu još biti zaleđene

Koliko je opasna vožnja zimi mogli smo vidjeti prije 20-ak dana kada su u mnogim dijelovima Hrvatske pale rekordne količine snijega. Tada su stotine vozila na autocesti A3 ostali zarobljeni zbog prometne nesreće dva tegljača, koji nisu imali zimsku opremu. Zbog toga je prvo i osnovno pravilo na automobil montirati zimske gume čim to vremenski uvjeti zahtijevaju (temperature ispod 7 °C).

Uvjeti se brzo mijenjaju

Pod zimskom opremom, koja je obvezna kada je kolnik prekriven snijegom ili kad je na njemu poledica, podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Kazna za prekršitelje iznosi 700 kuna i isključenje iz prometa, ali još je opasnije što takvi vozači ugrožavaju sebe i druge. Vožnja u hladnijem dijelu godine, kad na cestama vladaju zimski uvjeti, vozačima je najveći izazov. Uvjeti na cesti izmjenjuju se brzo, često i nepredvidivo. Led, snijeg i magla stvaraju probleme, a zimi se vozači često susreću s iznenadnim promjenama uvjeta na cesti. Primjerice, za svega nekoliko minuta od početka padanja ledene kiše ceste postaju opasno skliske, a kolnik na mostovima i vijaduktima često je potpuno zaleđen iako na ostalom dijelu ceste leda uopće nema.

Temeljito očistite auto

Važno je temeljito od leda očistili sva stakla, svjetla i žmigavce prije pokretanja automobila i krenuti vrlo oprezno. Hladne gume na hladnom asfaltu imaju slabije prianjanje, pa se povećava rizik od proklizavanja. S automobila treba očistiti i sav snijeg, ne samo zbog toga što je kazna ako to ne učinite 700 kuna, već i jer time ugrožavate sigurnost prometa. A kako voziti zimi kad je cesta skliska? Treba voziti bez naglih ubrzavanja i kočenja. Dakle, potrebno je predvidjeti određene situacije (to bi trebalo činiti uvijek, a zimi je još važnije). Treba smanjiti brzinu, izbjegavati mijenjanje tragova kotača i pretjecanje te osobito naglo kočenje. Kočenje morate predvidjeti kad god je to moguće te izbjeći brzu vožnju.

>> Snijeg s krova vašeg automobila ugrožava i vas i druge vozače

Ključne riječi

Komentara 4

PP
Peter Petrovic
16:29 04.01.2013.

hajde ne norite , jer izgleda da ovoj vladi su vazne kazne(NOVAC)vise nego necije glave.

AA
aabbcc
20:00 04.01.2013.

. Nazalost koliko je men poznato jos nigdje u EU obavezne zimske gume ne moraju imati teretna auta, sleperi i autobusi ( na vazecih ispod 5 c ). Biznis je biznis al kapitalisti se ne daju, jer im je too trosak i vazi samo za putnicka auta !!!!!

AA
aabbcc
20:05 04.01.2013.

. Koliko mi je poznato i tamo gdje je "kalendarski obvezna 4-zimske guma za putnicka auta" , autobusi voze kroz citavu EU sa ljetnim gumama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije