Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cestarine

Austrija podiže tužbu protiv Njemačke zbog autocesta: 'Nećemo to dopustiti'

autobahn
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
1/4
12.10.2017.
u 16:15

“Njemačka cestarina je cestarina za strance i to je od početka jasno”, rekao je austrijski ministar prometa Joerg Leichtfried u Beču

Austrija pred Europskim sudom pravde pokreće postupak protiv Njemačke zbog planiranog uvođenja cestarina za osobna vozila na njemačkim autocestama, priopćilo je u četvrtak austrijsko ministarstvo prometa.

“Njemačka cestarina je cestarina za strance i to je od početka jasno”, rekao je austrijski ministar prometa Jörg Leichtfried u Beču i dodao da to "Austrija neće dopustiti”.

On je ustvrdio da je Europska komisija, koja se načelno složila s njemačkim zakonom o cestarinama, “zažmirila na oba oka” iako je očito da je riječ o “čistoj diskriminaciji” ostalih građana Europske unije.

autobahn
1/29

Njemački model cestarina predviđa uvođenje vinjeta za nekoliko vremenskih jedinica. No godišnju vinjetu građani Njemačke mogli bi odbiti od poreza na osobna vozila, čime bi oni bili praktički oslobođeni od plaćanja cestarina, u čemu neke zemlje vide povredu europskih zakona koji ne dopuštaju diskriminaciju građana drugih članica Europske unije.

Uz Austriju, uvođenju cestarina protive se i ostale susjedne zemlje poput Nizozemske, Danske ili Luksemburga.

Cestarina za osobna vozila je sporna i u Njemačkoj. Ona se smatra političkim projektom manje stranke demokršćanske Unije CDU/CSU, Kršćansko-socijalne unije (CSU), koja je još uoči izbora 2013. biračima obećala da će uvesti zakon koji će vozače ostalih zemalja natjerati na plaćanje cestarina u Njemačkoj, isto kao što njemački vozači plaćaju u inozemstvu, ali da istodobno njemački vozači neće biti opterećeni.

Ostale parlamentarne stranke od početka su kritizirale ovaj projekt CSU-a sumnjajući u pravnu i ekonomsku održivost.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) sada traži da se čitav projekt, koji je trebao 2019. započeti s primjenom, zaustavi dok Europski sud ne da svoje konačno mišljenje.

EK spremna posredovati u austrijsko-njemačkom sporu oko cestarina

Europska komisija priopćila je da je spremna posredovati nakon odluke Austrije da pred Europskim sudom pravde pokrene postupak protiv Njemačke zbog planiranog uvođenja cestarina za osobna vozila na njemačkim autocestama,

"To je pravno pitanje između Austrije i Njemačke", rekao je glasnogovornik Enrico Brivio. "Ako bude zatraženo, Komisija je spremna posredovati između dvije članice EU-a kao što smo već radili ranije u prošlosti u prijašnjim pravnim sporovima između zemalja članica EU-a", dodao je.

Komentara 56

Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
16:25 12.10.2017.

Austrija ima vinjete, slovenija isto, hrvatska naplacuje..... zasto bi vozili besplatno po njemackoj?

NV
NV
14:16 12.10.2017.

To je država! A ne kao mi!

HU
Hurem
16:24 12.10.2017.

Pa i hrvati na jadranu imaju posebne cijene za strance S tim što oni pod "stranci" podrazumijevaju sve koji nisu iz njihovog grada Hrvati npr iz Zagreba su im isto stranci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije