Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Akcija Stop neosiguranim vozilima na zadarskim otocima

Stop neosiguranim vozilima na zadarskim otocima
25.05.2022.
u 10:52

Građane najviše iznenadile visoke kazne i obveza vraćanja cjelokupno isplaćenog iznosa štete

S ciljem podizanja svijest o važnosti osiguranja i registracije motornih vozila, u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), Ministarstva unutarnjih poslova RH te Ravnateljstva policije sredinom mjeseca svibnja u Preku na Ugljanu, u Tkonu na Pašmanu te u mjestu Sali na Dugom otoku održane su edukativno-preventivne akcije u sklopu kampanje Stop neosiguranim vozilima. Ova akcija kontinuirano se na razini cijele Hrvatske provodi od 2009. godine, a posljednjih godina dio je i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Stanovnike otoka Zadarske županije organizatori akcije informirali su o podacima koji ukazuju na to da, unatoč znatnom smanjenju tijekom posljednjih godina, na hrvatskim cestama i danas prometuje značajan broj neosiguranih i neregistriranih motornih vozila koja ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa.  

Također, organizatori su željeli upozoriti kako vožnja i posjedovanje neosiguranog i neregistriranog, a neodjavljenog motornog vozila, vlasniku može donijeti  prekršajne kazne i ozbiljne financijske gubitke. Naime, za nesklapanje ugovora o osiguranju predviđena je kazna u visini od 5.000 pa čak do 50.000 kuna, a zbog upravljanja vozilom koje nije registrirano ili kojem je istekla valjanost prometne dozvole, zakonom je propisana kazna do 2.000 kuna. Međutim, ono što je možda i najvažnije naglasiti je da vlasnik odnosno vozač neosiguranog motornog vozila koji prouzroči štetni događaj odgovara za cjelokupno isplaćeni iznos štete. A znamo da ponekad štete u prometu mogu biti u milijunskim iznosima!

Tijekom ove akcije u Zadarskoj županiji, građani su se detaljnije upoznali s problematikom neosiguranih vozila, zainteresiranima su podijeljeni leci i brošure te ostali promotivni materijali, a svi su se mogli uživo informirati o kampanji Stop neosiguranim vozilima čiji je primarni cilj smanjiti broj neosiguranih i neregistriranih vozila.

Unatoč provedbi kampanje koja kontinuirano traje već punih 13 godina i danas se na hrvatskim cestama, nažalost, nalazi tridesetak tisuća vozila čiji vlasnici nisu sklopili ugovor o osiguranju prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Organizatori akcije na zadarskim otocima apelirali su na pravovremeno sklapanje ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti te redovito obnavljanje istog dok god se prijevozno sredstvo aktivno koristi u prometu. Dodatno su informirali građane o praksi Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) koji oštećenim osobama odnosno žrtvama prometnih nesreća koje su skrivila neosigurana motorna vozila nadoknađuje štetu dok se svi isplaćeni iznosi na ime štete (uvećani za eventualne troškove i kamate) pritom potražuju od osobe koja je prouzročila štetni događaj odnosno od vlasnika neosiguranog motornog vozila.

Zahvaljujući kampanji Stop neosiguranim vozilima, broj neregistriranih i neosiguranih vozila u Hrvatskoj smanjen je s tristotinjak na tridesetak tisuća. Već 2009. godine, u prvoj godini provedbe kampanje, štete po neosiguranim motornim vozilima smanjene su za 75%. U godinama koje su uslijedile broj neosiguranih vozila na našim prometnicama smanjivao se i zahvaljujući činjenici da je Ministarstvo unutarnjih poslova počelo provoditi automatsku odjavu vozila koja su neregistrirana dulje od godinu dana, te zahvaljujući sustavnom nadzoru prometa.

Iako se i danas na hrvatskim prometnicama mogu pronaći vozila koja nisu osigurana, kao i ona koja nisu propisno registrirana, Hrvatski ured za osiguranje (HUO) dugogodišnjom  provedbom komunikacijskih aktivnosti vezanih uz kampanju Stop neosiguranim vozilima nastojat će i u nadolazećim godinama podizati svijest građana o važnosti ugovaranja police osiguranja od automobilske odgovornosti kao i produženja registracije motornih vozila. Budući napori zasigurno će pridonijeti povećanju ukupne razine prometne sigurnosti na hrvatskim cestama ali i motivirati građane na odgovornije ponašanje u prometu kako bi izbjegli plaćanje visokih kazni zbog korištenja neosiguranih i neregistriranih motornih vozila.  

Više informacija potražite OVDJE.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije