Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetujemo

8 koraka: kako kupiti rabljeni automobil

Zagreb: Sajam automobila Jakuševac tradicionalno je mjesto za kupoprodaju limenih ljubimaca
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
21.10.2017.
u 21:20

Rabljeni automobil jednostavnije je i sigurnije kupiti u autokući, ali ondje je i skuplji

Kupnja automobila nije uvijek jednostavan posao, pogotovo ako ste se odlučili auto kupiti od privatne osobe. Tada morate paziti na mnoge proceduralne sitnice, od provjere “papira” i stanja automobila. Stoga je jednostavnije i sigurnije “polovnjak” kupiti u nekoj od provjerenih autokuća koje prodaju rabljene automobile. Ali, kod njih su u pravilu cijene nešto više nego kod privatnih osoba, a kupci privatne prodavatelje vole i zbog dojma da se prvi vlasnik o vozilu bolje brinuo te da će tako doći do bolje očuvanog primjerka.

No, neki su koraci univerzalni i morate ih proći, kupovali automobil od tvrtke ili od privatne osobe, putem oglasnika, na sajmu ili kod ovlaštenog trgovca.

1. Pronalazak automobila

Najbolje je automobil kupiti od poznate osobe ili na preporuku poznate osobe. Ali, dakako, ne prodaje netko poznati uvijek automobil koji mi želimo... Stoga je potrebno pronaći dobar rabljeni automobil na tržištu. Najbolja ponuda na našem tržištu rabljenih automobila jest na internetskom oglasniku Njuškalu, na kojem se oglašavaju privatni kupci, ali i brojne autokuće, registrirani trgovci rabljenih automobila. Ali, oprez, u oglasnicima ima i mnogo preprodavača. Ne možemo reći da kod preprodavača ne možete naići na dobru priliku i automobil koji vrijedi kupiti, ali svakako morate biti oprezniji pri kupnji, bilo da je riječ o provjeri dokumenata ili kilometraže. Dobru ponudu rabljenih automobila ima i zagrebački sajam automobila na Jakuševcu svake nedjelje.

2. Provjera automobila

Iz prometne dozvole može se saznati kupujete li automobil od vlasnika vozila, ali ne i koji je to vlasnik automobila po redu. Prije su u prometnoj dozvoli bili upisani po redu svi vlasnici vozila, ali to više nije slučaj. Stoga, ako osoba koja vam prodaje automobil tvrdi da je prvi vlasnik, tražite od njega neki dokaz za to. Primjerice, servisnu knjižicu ili eventualno račun za kupnju novog automobila. Ako vam je nešto sumnjivo vezano za vlasništvo pouzdane podatke možete provjeriti jedino u policiji.

3. Stanje kilometraže

je jedna od najčešćih prijevara kod rabljenih automobila. Prijeđeni broj kilometara možete provjeriti u svakoj stanici za tehnički pregled. Potrebna vam je prometna dozvola automobila, što znači da morate doći s vlasnikom ili korisnikom vozila, a potvrda stoji 26 kuna. Podaci su dostupni od 2006. godine, odnosno od tada se stanje kilometraže zapisuje za svaki automobil na redovitom tehničkom pregledu. Ali, treba uzeti u obzir kod novijih i skupljih automobila da ni taj podatak nekad nije vjerodostojan. Primjerice, ako vlasnik koji prelazi godišnje mnogo kilometara prije tehničkog pregleda obavi vraćanje kilometraže na tehničkom pregledu neće biti evidentirana stvarna kilometraža.

4. Provjera tereta

Kako vam se ne bi dogodilo da kupite automobil koji je pod teretom, odnosno da je predmet ovrhe ili za njega nije otplaćen kredit ili leasing, svakako provjerite u državnoj financijskoj agenciji Fini. Možete to obaviti na internetskoj stranici Fine pretragom Upisnika založnih prava pokretnina, ali i putem SMS-a. Za oba načina provjere potreban vam je broj šasije automobila. Putem usluge Fina info šasija doznaje se da je auto čist od bilo kakvih tereta i zabilježbi slanjem SMS-a sa sadržajem "sas", razmakom i brojem šasije automobila na broj telefona 818058. Povratno ćete dobiti brzo odgovor, a to će vas stajati 12,5 kuna s PDV-om. Upišete li krivo broj šasije, SMS se ne naplaćuje.

5. Provjera automobila

Ako niste stručnjak za aute, a velika većina vozača to nije, na pregled povedite stručnjaka. Mehaničar, limar ili osoba koja se razumije u automobile vrlo će brzo uočiti nedostatke na vozilu. Prije svega je li možda automobil bio karamboliran, općenito stanje motora ili ovjesa, ali detaljniji pregled preporučljivo je napraviti u servisu. Nemojte se ustručavati tražiti provjeru automobila u servisu, a ako prodavatelj to odbija, to može biti i razlog za sumnju da nešto krije. Neka vam ne bude žao platiti pregled vozila, pogotovo ako ste za automobil spremni dati ozbiljniju svotu novca.

6. Kupoprodaja automobila

Ako automobil kupujete od fizičke osobe, kad ste se s prodavateljem sporazumjeli o cijeni vozila, valja potpisati ugovor o kupoprodaji i ovjeriti ga kod javnog bilježnika. To će vas koštati oko 50 kuna. Ovjeriti ugovor može i ovlašteni komisionar (zbog praktičnosti i uštede vremena koristi se na sajmovima), ali to će vas stajati oko 100 kuna. Ako auto kupujete od autokuće, odnosno trgovca automobilima, tj. pravne osobe, kao kupoprodajni ugovor vrijedi i ovjereni račun koji mora sadržavati pečat i potpis ovlaštene osobe.

7. Plaćanje poreza

Iduća postaja jest Porezna uprava, u kojoj u roku od 15 dana morate platiti 5% posebnog poreza na promet, a kao porezna osnovica uzima se cijena navedena u kupoprodajnom ugovoru ili računu. Ako je navedena nerealno niska cijena vozila, Porezna uprava kao osnovicu uzima katalošku vrijednost vozila prema katalogu Centra za vozila Hrvatske. Ako je automobil bio registriran na pravnu osobu, tada kupac ne mora platiti porez na promet automobila jer je već plaćen drugi porez na automobil, u ovom slučaju PDV.

8. Prijenos vlasništva

Vozilo registrira policijska uprava prema mjestu prebivališta (fizička osoba), odnosno sjedištu (pravna osoba) novog vlasnika. S kupoprodajnim ugovorom ili ovjerenim računom, knjižicom vozila (za vozila registrirana do 1. srpnja 2013.), prometnom dozvolom, osobnom iskaznicom i dokazom o plaćenom porezu od 5% (ako je potrebno) dolazite u MUP. Također, trebate predočiti dokaz o plaćenim drugim propisanim davanjima (obvezno osiguranje, godišnja naknada za ceste, posebna naknada za okoliš)... Ako ste kupili vozilo kojem vrijedi registracija to sve već imate, a ako auto nije bio registriran to morate sami obaviti.

Komentara 5

Avatar comandante
comandante
22:33 21.10.2017.

strašni savjeti... prvi put u životu čitam nešto ovako originalno... tko bi samo rekao

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:28 21.10.2017.

Nema auta do pasata, kako onda tako i danas.

Avatar miyamoto
miyamoto
11:19 22.10.2017.

1. korak: U Njemacku po auto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije