Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pazite na ovo

6 ljetnih grešaka: ulijevanje pogrešnog goriva, kupanje s ključevima...

gužva
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.07.2017.
u 16:40

Vožnja na rezervi problem je jer se često događa da vozilo ostane bez goriva

Ljeti se općenito više vozi pa su i problemi na cesti češći, a službe pomoći na cesti bilježe mnogo više posla nego u hladnijem
dijelu godine. Stoga je zanimljivo vidjeti koje su najčešće pogreške vozača ljeti. Većinom ih možemo izbjeći uz više pažnje.
Prema iskustvu HAK-a, donosimo pregled čestih pogrešaka vozača u ljetnim danima.

1. Ulijevanje pogrešnog goriva

Bitno je pravodobno pozvati pomoć kako ne bi došlo do velike štete. Čim shvatite da ste ulili pogrešno gorivo ugasite motor. Dizelaši su osjetljiviji na ulijevanje krivog goriva od benzinaca.

2. Vožnja na rezervi

Vožnja na rezervi problem je jer se često događa da vozilo ostane bez goriva. Tijekom ljetnih mjeseci zna se dogoditi da putno računalo pogrešno izračunava preostalu količinu goriva u vozilu.

3. Gubitak ključeva

Kupanje s ključevima, gubitak ključeva u moru ili zaključavanje ključeva u vozilu vrlo su česte pogreške vozača ljeti pa svakako pripazite gdje držite ključeve automobila na odmoru.

4. Kvar kvačila

Pregrijavanje kvačila u dugim kolonama na uzbrdici, kočenje kvačilom umjesto parkirnom ili nožnom kočnicom, vuča priključnog vozila ili autoprikolice može potpuno uništiti kvačilo.

5. Nepripremljenost prikolice

Loša priprema priključnog vozila koje često bude pretovareno, sa starim, lošim gumama. Česti su problemi s osovinama ili ležajevima prikolica, kao i svjetlima. Teret treba dobro pričvrstiti.

6. Preopterećenje klima-uređaja

Preporučuje se umjereno korištenje klima-uređaja kako ne bi došlo do preopterećenja i kvarova na alternatoru do kojih dolazi upravo zbog neprestanog rada ventilatora.

Komentara 6

ZA
zaric
18:43 21.07.2017.

paul-umpe: kvačilo je hrvatska riječ za njemačku riječ "Kuplung".

VA
vabriga
19:27 21.07.2017.

paul-umpe - odkuda si ti stigao? Polagao sam vozački prije pedeset godina i onda se to zvalo kvačilo a ti padaš sa banane ili sa istoka?

PU
paul-umpe
17:43 21.07.2017.

Cuj kvacilo.Sta je to????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije