Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAVANJE VOZILA

5 stvari koje na vozilu morate provjeriti nakon zime

automehaničar
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija
10.04.2016.
u 15:00

Zima nije bila oštra, no svejedno automobil treba temeljito oprati i pregledati mu karoseriju, stakla, gume, jer ga time činite sigurnijim i trajnijim

Iako je ovogodišnja zima više nalikovala proljeću nego godišnjem dobu u kojem bismo mogli očekivati temperature daleko ispod nule ili barem povremeni snijeg, ceste su bile posipavane solju i šljunkom. Također, svi su drugi zimski faktori - poput vlage i povremeno niskih temperatura - negativno utjecali na vaš automobil. Stoga bi bilo promišljeno da kroz idućih nekoliko tjedana automobil podvrgnete redovnom post-zimskom pregledu, kako biste mu osigurali što dulji životni vijek.

Temeljito operite auto

Ako već niste, prva stvar koju svakako obavite prvom prilikom jest pranje automobila – u kvalitetnoj automatskoj praonici. Ako se pribojavate utjecaja grubih četki autopraonica na sjajan lak vašeg limenog ljubimca, ne morate – ti dani su odavno prošli.

Današnje četke su puno obzirnije prema laku, a i u ovom slučaju, nakon zimskog razdoblja (koliko god blago bilo), puno su bolje rješenje od sveprisutnih samoposlužnih praonica s “miniwashem” koje ne mogu tako temeljito očistiti sve površine automobila. Svakako preporučujemo da odaberete program pranja s uključenim podnim pranjem koje će učinkovito očistiti podvozje od prljavštine i soli koja bi mogla nagristi ispušni sustav, elemente ovjesa i druge vitalne komponente.

Nakon pranja temeljito provjerite karoseriju i obratite pažnju na bilo kakva dubinska oštećenja ili ogrebotine limarije koje bi, ako se pravodobno ne saniraju, s vremenom mogle prouzročiti probleme u obliku uvijek nepoželjne hrđe. Osim karoserije, udarci kamenčića mogu oštetiti i vjetrobransko staklo, pa ga pregledajte za bilo kakve rupe ili “zvjezdice” koje vas, ako se ne poprave čim prije, poslije mogu skupo koštati. Provjerite i naplatke, osobito rubove, i gume za oštećenja koja su mogla nastati uspinjanjem po rubnicima ili prelaskom udarnih rupa prouzročenih zimskim uvjetima na cesti. Posebnu pažnju pridajte pregledavanju vanjskih i unutarnjih površina blatobrana koji su osobito osjetljivi na vlagu, sol i kombinaciju ta dva neprijatelja zdrave limarije. Promotrite i stanje pragova, posebice kod automobila starijih od 10 godina, koji su osjetljiviji na njihovo propadanje.

 

Jesu li zaštite na mjestu

Kod zamjene zimskih guma ljetnima provjerite podvozje automobila – ne samo radi provjere za eventualna oštećenja ili dotrajalost dijelova, već i da se uvjerite jesu li sve zaštitne plastike na mjestu – one su češće na modernim automobilima, nego na starijima, a služe zaštiti najosjetljivijih područja donjeg postroja. Sve navedeno oduzet će vam oko 50 kuna i 40-ak minuta vremena, a puno će značiti za dugotrajnost automobila. Ako tijekom pregleda i pronađete kakvo oštećenje, riješite ga čim prije kako vas kasniji popravak ne bi koštao znatno više.

>> Akumulator redovito provjeravajte, ovo su prvi znakovi da nešto nije u redu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije