AFERA

Žene rađale djecu začetu tuđim jajnim stanicama

17.07.2003.
u 00:00
Bilo je sedam nedopuštenih izvantjelesnih oplodnji, a od toga ih je nekoliko uspjelo
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka je kriminalistička policija podnijela kaznene prijave protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinile sedam kaznenih djela nedopuštena presađivanja dijelova ljudskog tijela te protiv dviju osoba da su počinile kazneno djelo nesavjesnog liječenja. Priopćila je to jučer Zagrebačka policijska uprava, a kako doznajemo, riječ je o novoj fazi kriminalističke obrade afere s jajnim stanicama u bolnici Sv. Duha i u privatnoj klinici Moderni medicinski centar. Prijavljeni su, neslužbeno doznajemo, prof. dr. Asim Kurjak, njegova supruga Biserka, dr. Sanja Kupešić, biolog Ernest Suhanek iz Petrove bolnice te dr. Erden Radončić. Suhanek i Radončić radili su u privatnoj klinici.

U sedam slučajeva sumnja se da su počinjene medicinski neopravdane i nelegalizirane oplodnje doniranim jajnim stanicama, priopćava zagrebačka policija, a kako doznajemo, nekoliko je trudnoća uspjelo! Događalo se to u proteklih nekoliko godina, a to znači da je, ako je policija u pravu, nekoliko majki u Hrvatskoj već rodilo djecu s tuđom jajnom stanicom! Ne samo što doniranje jajnih stanica u nas nije legalizirano, tako da je takva oplodnja u startu kazneno djelo, nego je - kako doznajemo - riječ zapravo o krađi jajnih stanica. Žene koje su rađala djecu većinom su vjerojatno znale da jajne stanice nisu njihove. Ako se ove sumnje policije pokažu posve utemeljenima, proizlazi da su na svijet došla djeca čije biološke majke - ako su im jajne stanice uzimane bez njihova znanja - to i ne znaju! Kako god bilo, u medicinskoj dokumentaciji koju je policija obrađivala nema podataka tko su davateljice jajnih stanica.

Povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je četiri mjeseca radilo na ovom složenom slučaju, utvrdilo je i to da su izvantjelesne oplodnje bile i medicinski neopravdane. Bila je riječ, kako doznajemo, o ženama u razmjerno visokoj dobi, zatim o onima kod kojih je trudnoća bila zbog raznih razloga rizična. Kako doznajemo, potkraj tjedna Državno odvjetništvo moglo bi zatražiti i sudsku istragu protiv šestero prijavljenih. K tome, policija zasad ima utemeljene sumnje za sedam slučajeva izvantjelesne oplodnje tuđim jajnim stanicama, no to nije sve, jer je takvih oplodnji bilo i više od sedam...

Liječnici su prijavljeni za kaznena djela iz članka 242. Kaznenog zakona, koji sankcionira nedopušteno presađivanje dijelova ljudskog tijela. Ako je to učinjeno s pristankom davatelja i primatelja, ali je medicinski neopravdano, počinitelju prijeti novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. Međutim, ako davatelj ili primatelj na presađivanje nisu pristali, kazna može biti do pet godina zatvora. Ministar zdravstva Andro Vlahušić kaže kako je vijest o podizanju kaznene prijave protiv više liječnika zbog nedopuštenog presađivanja dijelova ljudskog tijela primio s dubokim žaljenjem.

- To baca loše svjetlo na cjelokupnu medicinsku struku. Kao liječnika i resornog ministra pogađa me ako je ovakvih nezakonitosti doista bilo, no podržavam sankcioniranje svih nepravilnosti. Dakako, ako se dokažu.

Diana Glavina, Silvana Perica

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr