PREMIJER RH

Plenković: Da HDZ govori o Srbima što i Milanović, po nas bi došli vilama, bila bi revolucija

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Plenković: Da HDZ govori o Srbima što i Milanović, po nas bi došli vilama, bila bi revolucija
31.03.2021.
u 13:37
"Neka se sjeti izbora 2016., porazio sam ga na parlamentarni izborima, nakon čega je dao ostavku na čelo SDP-a. Već četiri i pol godine čekam da me nazove i čestita na tome, kao što sam ja njega nazvao u izbornoj noći i čestitao mu što je postao predsjednik. Odatle proizlaze njegovi kompleksi", kazao je Plenković o Milanoviću
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Grad Karlovac, gdje se sastao sa zamjenicom župana koja obnaša dužnost karlovačke županice Martinom Furdek Hajdin i gradonačelnikom Damirom Mandićem.

Prije toga, na Plitvicama je sudjelovao obilježavanju 30. obljetnice akcije “Plitvice”.

Na Plitvicama je bio i predsjednik Zoran Milanović, no prije premijera Milanović je ondje ponovno govorio o premijeru, a više o tome možete pročitati OVDJE

Prvo je govorio o regionalnom razvoju i projektima u Karlovcu.

“Zadovoljan sam da je ovdje i potpredsjednik Vlade završio projekt muzeja Domovinskog rata”, rekao je i dodao kako se nada da će se što prije Karlovac bolje željeznički povezati sa Zagrebom.

Upitan je o odvojenom protokolu i zašto nije bio na Plitvicama zajedno s Milanovićem. Milanović je, podsjetimo, rekao kako je to bila Plenkovićeva odluka.

"Prvi put sam to čuo dok sam bio ovdje. Koliko znam, nikad nije bilo predviđeno zajedničko polaganje vijenaca", rekao je Plenković.

Što se tiče dugova veledrogerijama i obustave lijekova, kaže da on ne zna da je nekome nedostajalo lijekova.

Reforma zdravstva traje, rekao je Plenković i dodao da se zdravstvene usluge pokušavaju učiniti dostupnijima.

“Zadnjih deset godina situacija je ista. Što je to dramatično danas? Sastanak. Veledrogerije mogu izdržati, snažne su one. Ne vidim da je netko gladan kruha. Rado bih PR agencije koje rade za veledrogerije i forsiraju medijske priče, angažirao i za Vladu”, komentirao je premijer situaciju s veledrogerijama.

Osvrnuo se na nove mjere pa rekao da ublažavanje mjera mora ići ukorak s epidemiološkom odgovornošću, a “nošenje maske je korisno”.

Na daljnja novinarska pitanja, istaknuo je da je pravosuđe nezavisno.

“Previše je povezivanja s HDZ-om, to nije dobro. Nikad nisam znao tko je na dnevnom redu DSV-a. Nikako nije dobro da se nastoji dovesti u pitanje da se suci biraju od tijela u kojem je utjecaj politike praktički sveden na minimum”, kaže Plenković.

Odgovarajući na pitanja o Milanovićevim posljednjim istupima, kazao je: 

“Što se više ponavlja takav stil, ispada da je to normalno, a sve što gledamo je nenormalno. Imamo nekoga tko ničim izazvan govori koliko je dobio glasova. Neka se sjeti izbora 2016., porazio sam ga na parlamentarnim izborima, nakon čega je dao ostavku na čelo SDP-a. Već četiri i pol godine čekam da me nazove i čestita na tome, kao što sam ja njega nazvao u izbornoj noći i čestitao mu što je postao predsjednik. Odatle proizlaze njegovi kompleksi".

"Što se tiče njegove ljubomore, on bi htio da su ovlasti predsjednika veće, a kad je bio premijer, pitao se je li ta funkcija uopće potrebna. On je pravno poražen u priči oko Vrhovnog suda, a politički je i ponižen. Frustriran je pa vrijeđa okolo”, kazao je Plenković.

“Sad zbog njegovih propusta svi sudjelujemo u silovanju procedure”, govori Plenković. 

“To nije razina kulture i komunikacije dostojne predsjednika Republike. To nije zdravo za društvo”, rekao je Plenković kako razumije frustraciju SDP-a zbog izgubljenih izbora.

“Pa neka pokušaju opet 2024.”, dodaje.

“Hoćemo li se baviti basnama i filmovima ili ćemo raditi ozbiljan posao”, pitao je, pa Milanovića nazvao “normalnim ljepotanom s Pantovčaka”. Kazao je da je dobre volje i ne želi je pokvariti primitivnim izjavama.

"Danas sam dobre volje, ne da mi se", poručio je Plenković. 

“Mislite li da mi ne želimo reformu pravosuđa? Važno je da javnost razdjeli političke pamflete predsjednika. Predstavlja se za ljevicu, a nastoji se svidjeti krajnjoj desnici. Da HDZ ili ja osobno o Srbima govorimo kao što govori Milanović, imali bismo revoluciju. Po nas bi došli vilama pred Banske dvore”, kaže.

Plenković je spomenuo da Milanović stopira imenovanje novih diplomata.

"On je danas rekao da diplomati ne idu na destinacije zahvaljujući njemu. Traži 50-50. Ja kažem da ne može. To nisu ni moji ni njegovi ljudi nego kompetentni ljudi. I nisu išli u proceduru jer njemu odgovaraju. Ja na to pristati neću. On blokira sve i uvjetuje podjelu 50-50. To nikad nije postojalo. Dajte mi pola imena i pola praznih, traži on. Neću!" zaključio je Plenković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 52

EL
elcroata283
14:06 31.03.2021.

Plenkovic opet laze. Milanovic ne govori nista o Srbima, nego govori o Pupovcu, i njegovom karakteru.

VA
vadis1
14:27 31.03.2021.

Milanovc ne govori o Srbima lose, on kritizira Pupovca kao politicara. Plenkovic izbjegava odgovor u vezi kriminala u HDZ, sudstvu i uopce u strukturama drzavne uprave?

Avatar MK3
MK3
13:47 31.03.2021.

Koliko ja znam, SDSS se nikad nije odrekao Jovana Draškovića - a oni koji vas na to upozoravaju, njih proglašavate ekstremistima i za njih pravite "septički kordon"...