APOKALIPTIČNE SCENE

Temperature dosežu i 50°C: Od posljedica vrućina u Kanadi dosad umrlo čak 500 ljudi

Foto: Mcintosh Jeff/ABACA/PIXSELL
Heat Dome Planted Over Alberta - Canada
Foto: Reuters/PIXSELL
Lytton u Kanadi
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
Wildfire - Canada
Foto: Mcintosh Jeff/ABACA/PIXSELL
Canada Crushes All-Time Heat Records For Second Straight Day
05.07.2021.
u 00:20
Mnogi preminuli živjeli su sami u neklimatiziranim domovima
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici već desetljećima upozoravaju svjetske moćnike da će klimatske promjene biti uzrok sve češćih i intenzivnijih naleta velikih vrućina, a to se ovih dana pokazalo točnim.

Najtoplija ljeta, tsunami, vulkani koji su proradili nakon dugo vremena, samo su neka od upozorenja koja su se mogla vidjeti u naslovima 2018. Međutim, svijet taj problem uvijek stavlja u drugi plan.

Apokaliptične slike

Najnovije apokaliptične slike i prizori ovih dana dolaze nam iz Kanade gdje temperature zraka dosežu čak do 50 stupnjeva Celzijevih zbog čega je umrlo više od 500 ljudi. Gradić u Kanadi u kojem je ovih dana izmjerena najviša temperatura zraka otkako je mjerenja, 49,6 stupnjeva Celzijevih, gotovo je potpuno izgorio.

VIDEO Rekordne vrućine u Kanadi

Opožareno je čak 90 posto naselja, a požar je nanio veliku štetu u Lyttonu u Britanskoj Kolumbiji i okolnoj infrastrukturi. Stanovnici su bježali glavom bez obzira ostavljajući cijeli svoj život u kući jer su dim i plamen progutali naselje u kojem živi oko 250 ljudi, a nalazi se oko 260 km sjeveroistočno od Vancouvera. Dobar dio mještana ne posjeduje klima-uređaje, a njihove kuće zapravo su dizajnirane da zadržavaju toplinu.

“U roku od oko 15 minuta cijeli je grad zahvatio plamen. Od Lyttona neće ostati gotovo ništa osim pepela jer je grad jednostavno progutao pravi ‘vatreni zid”, rekao je Jan Polderman, gradonačelnik Lyttona, ističući da su stanovnici uzimali samo ključeve, ulazili u automobile i bježali.

Izrazito visoke temperature zabilježene su i u područjima Sjeverne Amerike. U Britanskoj Kolumbiji na zapadu Kanade zabilježeno je 719 smrtnih slučajeva tijekom tjedan dana u usporedbi s prosjekom od 230 umrlih u normalno vrijeme. Glavna mrtvozornica Lisa Lapointe okrivila je ekstremne vremenske uvjete za veliki porast smrtnosti. Zapadna pokrajina zabilježila je samo tri smrtna slučaja povezana s vrućinom tijekom posljednjih tri do pet godina.

– Mnogi od preminulih živjeli su sami u neklimatiziranim domovima – rekla je Lapointe.

Iako se temperature smiruju u obalnim područjima Kanade, za kopnene regije nema predaha jer stručnjaci i dalje upozoravaju da će klimatske promjene povećati učestalost ekstremnih vremenskih prilika, poput vrućina. Kanada je u proteklih desetak dana prolazila kroz rekordan toplinski val koji je u više od tjedan dana, uz veliku smrtnost ljudi, prouzročio i više od 150 šumskih požara diljem Britanske Kolumbije.

Još 12. prosinca 2015. u Parizu je postignut globalni sporazum o klimatskim promjenama koji uključuje plan djelovanja čiji je cilj globalno zatopljenje ograničiti na razini „znatno manjoj” od 2°C te obuhvaća razdoblje od 2020. nadalje. Međutim, bivši američki predsjednik Donald Trump uredbom je odbacio ključnu mjeru plana „Clean Power” svog prethodnika Baracka Obame, koja termoelektranama nalaže smanjenje emisija CO2.

Isto tako, Trump je 1. lipnja 2017. objavio da se SAD povlači iz Pariškog sporazuma o klimi koji je potpisalo više od 190 zemalja nakon što su pregovori trajali godinama. Iako se novi američki predsjednik Joe Biden vratio Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, u te četiri godine puno se toga propustilo. Izvjesno je da su Kanada i mnogi drugi dijelovi sjeverne hemisfere postali sve manje pogodni za život. Tako su se na sjeverozapadu SAD-a topile ceste, a stanovnicima New Yorka rečeno je da ne upotrebljavaju uređaje koji troše puno energije kako se ne bi preopteretila energetska mreža.

Snijeg u Bagdadu

Na drugom kraju svijeta, u glavnom ruskom gradu Moskvi, 23. lipnja izmjerena je najviša temperatura u lipnju, 34,8 stupnjeva Celzijevih, dok sibirski poljoprivrednici imaju poteškoća s usjevima te se bore s vrućinama kako bi ih spasili. Na sjeverozapadu Indije na desetke milijuna ljudi pogodio je toplinski val; u glavnom gradu New Delhiju i njegovoj okolici u srijedu se temperature nisu spuštale ispod 40 stupnjeva Celzijevih, što je zapravo 7 stupnjeva iznad prosjeka za taj mjesec.

Iračke vlasti u četvrtak su u nekoliko provincija, uključujući glavni grad Bagdad, bile prisiljene proglasiti državni praznik s obzirom na to da su temperature bile iznad 50 stupnjeva. Zanimljivo je da je na cijelom području Bliskog istoka, u Libanonu, Izraelu, Jordanu i Siriji, prošle zime padao snijeg i bile su velike mećave, što je za taj dio svijeta nenormalno.

Liz Bentley, izvršna direktorica Kraljevskog meteorološkog društva u Velikoj Britaniji, navodi da bi se ovakva situacija mogla ponavljati svake godine do 2100. 

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

VI
Vivian
08:15 05.07.2021.

Doznali smo i jednu mudrost, da nije bilo Trumpa , ne bi bilo ni ovih vrucina.

PP
Preodgojen_Povratnik
01:02 05.07.2021.

Umrli malo od vrućine, malo od korone, samo ne od standardnih uzroka.

GA
galico
05:57 05.07.2021.

Kao da su znanstvenici jedinstveni i kao da ne postoje kompromitirani znanstvenici...I kao da znanstvenici mogu sve objasniti?