1/3 Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL People wear protective masks as they walk down Via del Corso, Rome's main shopping street, as the city makes masks mandatory outdoors in busy areas amid a rise in coronavirus cases, ahead of Christmas, in Rome, Italy, December 4, 2021. REUTERS/Remo Casilli
2/3 Foto: Salvatore Laporta / IPA Crowd of persons, almost all wearing protective face masks, in Toledo street, in Naples city southern Italy.
3/3 Foto: MANUEL SILVESTRI People walk in a flooded street during seasonally high water in Venice, Italy, December 4, 2021. REUTERS/Manuel Silvestri

Strože mjere stupile na snagu u Italiji: Necijepljeni više ne mogu u restorane, utakmice, kina...

06. 12. 2021. u 08:23 18
Mjere se ne odnose na djecu mlađu od 12 godina jer se ona još ne mogu cijepiti. No prema vladinim planovima, mogla bi se početi cijepiti od 16. prosinca

U Italiji su u ponedjeljak stupile na snagu strože mjere protiv koronavirusa koje će isključiti necijepljene osobe iz mnogih javnih aktivnosti pa one neće moći koristiti ni javni prijevoz bez covid potvrda.

Od ponedjeljka samo oni koji su se cijepili ili preboljeli covid-19 mogu jesti u restoranima, ići u kino, izlaziti u klubove i gledati nogometne utakmice na stadionima. 

Vlada premijera Marija Draghija donijela je nova pravila krajem studenog, a ostat će na snazi do 15. siječnja. 

Pravila se odnose i na korištenje javnog prijevoza i boravak u hotelima. Primjerice, do sada su putnici koji putuju vlakom na duljoj relaciji morali pokazati da su se cijepili, preboljeli covid-19 ili negativan test na koronavirus.

Od ponedjeljka će 'zelena potvrda' biti potrebna za vožnju podzemnom željeznicom, autobusima i vlakovima u međugradskom prijevozu. 

Mjere se ne odnose na djecu mlađu od 12 godina jer se ona još ne mogu cijepiti. No prema vladinim planovima, mogla bi se početi cijepiti od 16. prosinca.

Talijanski medicinski regulator već je odobrio cjepivo Pfizera/BioNTecha u manjoj količini za djecu od pet do 11 godina. 

Od 15. prosinca krenut će obvezno cijepljenje školskog osoblja, policajaca i vojnika. Cijepljenje djelatnika u zdravstvenom sektoru obvezno je od travnja.

>> VIDEO Uvode se kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obveze predočenja COVID potvrde

HTIO COVID POTVRDU Na bizaran način pokušao izbjeći cijepljenje: 'Prvo mi ga je bilo žao, onda sam bila ljuta...' KORONI UNATOČ Skijaši ne odustaju, Italija i Bosna zamjena za Austriju PRVI SLUČAJ EPPO-a U ITALIJI Razbijene dvije skupine krijumčara cigaretama. Uhićeno 12 osoba

na autocesti
Unajmio auto u Hrvatskoj, pa ga zaustavila njemačka policija. Sada je u zatvoru
pogledajte na vecernji.hr
  • 09:26 6. prosinca 2021.

    Pa kako to? Još koliko jučer Italija i Portugal su bili "uzori" cijepljenosti?! Šta je sad?

  • 11:12 6. prosinca 2021.

    nije mi jedino jasno zašto se negativni test isto ne računa?

  • 09:35 6. prosinca 2021.

    Treba to i kod nas...a dok čekaju red za testiranje, treba ih ponuditi sa bananama.

Komentirajte