PREMIJER RH

Plenković: 'Rekao sam Vučiću da riješi pitanje iz srpskih udžbenika koji negiraju hrvatski jezik'

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Plenković: 'Rekao sam Vučiću da riješi pitanje iz srpskih udžbenika koji negiraju hrvatski jezik'
06.10.2021.
u 15:06
Nije htio komentirati današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je ponovio da smatra da su covid-potvrde nepotrebne. “Nisam slušao što je govorio. Bitno je što tu ima reći Vlada”, kazao je Plenković.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u Brdu kod Kranja gdje se održava summit EU-zapadni Balkan.

“Što se tiče našeg položaja u pogledu BiH, založili smo se za izmjenu izbornog zakona. Pozicija Hrvatske je tu jasna i takva će i ostati”, rekao je Plenković medijima nakon sastanka.

“Komšić ima svoju poziciju, mi svoju. Nismo imali sastanak, samo smo se susreli. Naša pozicija je jasna, legitimna predstavljenost Hrvata u najvišim tijelima. Tu neće biti promjena”, rekao je.

Ponovio je da se Hrvatska zalaže za ulazak zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju.

“Imao sam niz kratki neformalnih sastanaka s brojnim koelgama, mislim da su zadnja dva dana bila jako dobra”, dodao je.

Rekao je da je razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

“Rekao sam mu da riješi ovo pitanje koje se tiče udžbenika u kojima se praktički negira postojanje hrvatskog jezika, rekao je da će vidjeti što može učiniti. Druga tema je pitanje nestalih. Ta tema je jako važna, očekujemo podatke iz Beograda”, kazao je.

Nije htio komentirati današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je ponovio da smatra da su covid-potvrde nepotrebne. “Nisam slušao što je govorio. Bitno je što tu ima reći Vlada”, kazao je Plenković.

Novinare je zanimalo i je li porazgovarao s Emmanuelom Macronom o tome da ispada da Hrvatskoj sada treba dopuštenje SAD-a za kupnju francuskih borbenih aviona Rafale. Istaknuo je da nema nikakvih problema i da će se ugovor finalizirati.

“Ne mora se nitko sekirati. Ugovor će se potpisati, avioni će doći. A ako i trebaju nekakve suglasnosti, a ja nisam baš siguran da trebaju, i one će se pribaviti”, kazao je Plenković.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Mali Berica
Mali Berica
15:33 06.10.2021.

Kao prvo zanima me zašto se HDZ zalaže za ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU?! Hrvatska nema apsolutno nikakve koristi od toga, samo štetu. Drugo, zašto govore samo o pitanju nestalih, a ne govore o 100 milijardi eura ratne štete, bez toga nema nikakve šanse da Srbija uđe u EU. Treće, zanima me kako je Plenković rekao Vučiću da riješi problem udžbenika u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika, da li mu je to rekao grubo uz ultimatum, ili je to rekao samo onako bez ikakvog ultimatuma?

Avatar Zavratnica
Zavratnica
15:52 06.10.2021.

Kad će Plenković riješiti pitanje hrvatskih udžbenika koji negiraju zločinački karakter jugoslavenskog komunizma i negiraju istinu o Domovinskom ratu?

PA
Paštunistan
15:59 06.10.2021.

Vučić treba kleknuti pred hrvatskim žrtvama u Domovinskom ratu i pomoći aktivno u pronalasku nestalih. Srbiji je uteg Vučić i neki ministri poput Vulina ili Dačića koji uporno vade trenutke u povijesti kada su Srbi stradali a svi ostali nisu bitni. Oni nemaju elementarne civilazicjske vrijednosti temeljem kojih bi predstavljali srpski narod. Ako ne dođe do promjena Hrvatska će imati samo jedan izbor-blokada Srbije u procesu pristupanja EU. Poštovanje srpskom narodu ali ovi likovi su teret svima.