BRUXELLES

Plenković: Nisam se miješao u proces imenovanja ili razrješenja bilo kojeg časnika HV

Plenković: Nisam se miješao u proces imenovanja ili razrješenja bilo kojeg časnika HV
22.10.2021.
u 17:49
Govoreći o nezadovoljstvu petero članova Znanstvenog savjeta koji su se zajedničkom izjavom ogradili od izjava mikrobiologa Gordana Lauca, Plenković je podsjetio kako članovi Znanstvenog savjeta su tamo pozivom i da ne dobivaju plaću
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Bruxellesu gdje je bio na sastanku Europskog vijeća komentirao je aktualne teme u zemlji, među kojima je i sukob između predsjednika Milanovića i ministra obrane Banožića oko umirovljenja. 

- To je pitanje koje nema nikakve veze sa mnom, kao predsjednikom Vlade. To treba rješavati u trokutu ministar obrane s njegovim ovlastima, predsjednik Republike i Glavni stožer. Neka se oni bave tom temom, a bilo kakve prijetnje, ucjene i najavljeni cirkusi to govori o njemu, ne o nama. Mi ovdje se borimo za puno važnije teme, izjavio je premijer Andrej Plenković.  

Upitan o tome kako predsjednik Milanović tvrdi da je Plenković znao za sve o slučaju Burčul i nije želio spriječiti, Plenković je ponovio kako ta tema nema veze s njim. 

- U njegovom mandatu, ali i u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović niti jednom, ali baš niti jednom nisam se miješao u proces imenovanja, promaknuća, razrješenja, napredovanja i umirovljenja bilo kojega časnika Hrvatske vojske. Možete to pitati i bivšu predsjednicu, Damira Krstičevića, Zorana Milanovića, Roberta Hranja, Šundova i Banožića. To s Vladom i sa mnom nema nikakve veze. Ono što je jedino bitno, a to je, je li sve provedeno zakonito. Ja ću tu zaustaviti tu temu, a on neka to rješava s ministrom, kazao je premijer Plenković. Ustvrdio je kako on sa slučajem Burčul nema veze. 

Govoreći o nezadovoljstvu petero članova Znanstvenog savjeta koji su se zajedničkom izjavom ogradili od izjava mikrobiologa Gordana Lauca, Plenković je podsjetio kako članovi Znanstvenog savjeta su tamo pozivom i da ne dobivaju plaću, te njihove izjave izvan Savjeta su njihove izjave. 

Istraga protiv župana

Plenković je komentirao i slučaj zagrebačkog župana Kožića kojeg se istražuje zbog navodnog čašćenja liječnika novcem županije. 

- Što je istina vidjet ćemo. Vidim da je rekao da nije počinio kazneno djelo. Ne želim spekulirati. Očekujem od Državnog odvjetništva da svaki put kad se dogodi nešto vezano za nekog tko je u politici izvoli odmah izaći pred medije i objasniti o čemu se radi - kazao je. 

Premijer se osvrnuo i na posljednju sjednicu njemačke kancelarke Angele Merkel, ustvrdivši kako je bilo dirljivo. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

DU
Deleted user
19:12 22.10.2021.

Konacno sam procitao brigadirov ratni put, sad mi je jasno zasto je Milanovic toliko impresioniran brigadirimo, vjerojatno najveci dojam ostavio na predsjednika, kada su ga izvadili iz gepeka na Slovenskoj granici??

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
19:29 22.10.2021.

Za vlade Milanović tisuće branitelja, starih jedva 40 godina preko noći je bilo proglašeno "van standarda profesionalnog razvoja" i umirovljeno po bijednom članku 6a. Ministar Jozo Radoš u japankama i berumudama vršio je smotru legendarnih "Pauka". Čuli smo ministra - ovo sve se radi da bi se neki Milanovićev časnik izvanredno promakao u ovih 2,5 mjeseci koliko su tražili odgodu umirovljenja a trenutno u sustavu ima stotinjak časnika koji ispunjavaju sve uvjete za to ustrojbeno mjesto.

RO
roland
18:34 22.10.2021.

Zamisli da dvojica političara koji iz Italije, dakle, ne iz Švedske, Danske, Norveške, nego iz Italije, koji su završili Pravni fakultet u Milanu, komuniciraju na ovakav način? Njih dvojica su definitivno poraz i Sveučilišta u Zagrebu i Diplomatske akademije., a Hrvati od njih se loše osjećaju. Birali smo ih jer su pametni, školovani, kulturni, a sad vidimo primitivizam i ulični rječnik.