PREMIJER RH

Plenković na izvanrednoj sjednici Vlade: 'Šaljemo oružje Ukrajini, maske su pale'

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Plenković na konferenciji o dodatnim mjerama pomoći Ukrajini, kao i situaciji s opskrbom energenata
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
28.02.2022.
u 13:31
"Svjedočimo i velikom elanu hrvatskog naroda prema bratskom ukrajinskom narodu i to nas ispunjava ponosom", kazao je Plenković, između ostalog, u svom obraćanju ministrima.
Pogledaj originalni članak

U ponedjeljak u 12:30 počela je izvanredna sjednica Vlade.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade govorio je o situaciji u Ukrajini, hrvatskim državljanima u toj ratom zahvaćenoj zemlji, o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine, slanju pomoći Ukrajini...

"Svjedoci smo ničim izazvanog brutalnog napada ruske vojske na Ukrajinu i to kopnom, zrakom i s brodova te u kibernetičkom prostoru. Nakon što smo tjednima slušali uvjeravanja ruske diplomacije da se nikakav napad ne sprema, sad su maske pale. Žele okupirati najveću europsku zemlju. Sad vidimo tko je s pravom upozoravao, a tko je obmanjivao svjetsku javnost", poručio je Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade.

''Hrvatski narod jako dobro zna što znači obraniti svoju domovinu od agresije. Hrvatska jako dobro zna što znači izboriti se za svoju slobodu. Za Hrvatsku dileme nema: može biti samo na strani demokratske i suverene Ukrajine, mira i slobode. Rusiju i ruski narod pozivamo da prekinu ovaj suludi ratni pohod, da se vrate politici razuma i dijaloga'', poručio je Plenković.

''Za razliku od napada na Hrvatsku, kada reakcija međunarodne zajednice nije bila na razini, u slučaju Ukrajine svjedočimo jedinstvenoj reakciji Europske unije (EU) koja je naučila pogrešku. Stavljeni smo pred gotov čin, nema mjesta kalkuliranju. Svjesni smo da će sankcije Rusiji imati posljedice i za EU i za Hrvatsku, ali Hrvatska i ostale članice EU odabrale su jedino ispravno''', dodao je.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Održana sjednica Vlade o stanju u Ukrajini

''Parlamentarna većina koja je jutros imala sastanak jedinstvena je. Jedinstvo i punu podršku mjerama koje poduzimamo kao Vlada jutros je pokazala i parlamentarna oporba. Na tom tragu pozdravljamo jednoglasno usvajanje Deklaracije o Ukrajini. Istodobno svjedočimo i velikom elanu hrvatskog naroda prema bratskom ukrajinskom narodu i to nas ispunjava ponosom'', istaknuo je hrvatski premijer.

''Donijet ćemo danas odluku o pomoći Ukrajini i u obrambenom smislu, a riječ je prije svega o zaštitnoj opremi i pješačkom naoružanju u vrijednosti od 124 milijuna kuna'', naveo je Plenković i najavio da će u srijedu u Saboru biti održana rasprava o Ukrajini.

ŠALJEMO VOJNU POMOć

Pogledajte hrvatsko oružje koje može pomoći Ukrajini: Puške iz Karlovca isprobane protiv ISIL-a

Kakve su hrvatske mogućnosti i kojim bi oružjem mogli pomoći Ukrajincima? Mogao bi to, kako se saznaje poprilično "dobar" paket. Primjerice, najkompletniji i najveći hrvatski proizvođač oružja karlovački HS Produkt sigurno ima proizvode koji trebaju Ukrajini. Pištolji HS produkta među najprodavanijima su u SAD-u, na tom tržištu su karlovčani prodali već 6 milijuna komada...

''U tijeku je rasprava o isključenju nekih ruskih banaka iz SWIFT-a. Hrvatska će se pridružiti odluci'', također je najavio te zaključio: ''Hrvatska ne može pasivno promatrati agresiju na Ukrajinu, to bi značilo kapitulirati pred najgrubljim nasrtajem na međunarodno pravo. Mi našim potezima moramo stati na pravu stranu povijesti kako bismo poslali poruku da jako dobro razumijemo što se događa, na to smo i upozoravali. To je jedini pravi put. Hrvatska je podržala europski put Ukrajine, sa Zelenskim sam u prosincu potpisao deklaraciju kojom to jasno kažemo.'.

''Stati uz bok ukrajinskog naroda jedini je pravi put'', istaknuo je i dodao da je ''Vlada reagirala već nekoliko sati od napada na Ukrajinu''. ''Zato ćemo danas donijeti mjere za podršku Ukrajini kao i niz mjera kojima ćemo podići stupanj pripravnosti za mogući prihvat izbjeglica, smještajnih kapaciteta, za pružanje zdravstvene skrbi, ali i za osiguranje opskrbe plinom kao i mjere zabrane korištenja hrvatskog zračnog prostora ruskim avioprijevoznicima i njihovim avionima''.

Plenković je ponovno istaknuo važnost izgradnje LNG-a na Krku: ''Time je osiguran alternativni dobavni pravac ukapljenog plina. Njegovi kapaciteti u ovom trenutku su 2,6 milijardi kubika, što je dostatno za ukupne potrebe hrvatskih kućanstava kao i za ukupne potrebe hrvatskoga gospodarstva''.

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o posljedicama rata na hrvatsku ekonomiju.

"U ovom trenutku procjena po pitanju BDP-a bila bi preuranjena. Aktualno je nekoliko tema, jedna od njih je SWIFT, dakle međunarodni sustav financijske komunikacije među bankama, iz kojeg je zasad isključena ruska središnja banka, a u nekoliko sati bi taj broj banaka mogao biti proširen. Hrvatska će implementirati sve što bude dogovoreno. Proteklih dana mnogo je pitanja o Fortenova grupi, prva informacija jest da je kompanija stabilna", rekao je.

"Važan dio odnosi se i na problematiku Sberbanke u RH, dakle nekoliko riječi na tu temu. S obzirom na to da je riječ o važnoj banci koja pokriva oko 2.3% tržišnog udjela u RH, pod nadzorom je ESB-a koji pozorno prati situaciju. ESB je noćas ocijenio da je Sberbanka u Austriji sa svojim podružnicama u Hrvatskoj i Sloveniji u opasnosti da će propasti ili vjerojatno propasti. Ta terminologija se koristi kad su stečeni uvjeti da se pokrene stečajni postupak nad bankom. Evidentno, s obzirom na sve okolnosti, banka posljednjih dana trpi određene pritiske. Sukladno tome, ESB je dao ovo priopćenje", rekao je Marić.

"Moratorij koji je na snazi do sutra u ponoć želi ustabiliti poslovanje dok sanacijski odbor ne donese odluku. Inzistirat ćemo na tome da se izbori za mogućnost sanacije Sberbanke u Hrvatskoj. U povijesti RH provedeno je sedam sanacija i sve su provedene uspješno", rekao je Marić.

"Moramo pojasniti i drugi scenarij, a to je da dođe do likvidacije, a tada dolazi do aktivacije sustava osiguranja depozita do 100.000 eura. Ukupni iznosi osiguranih štednih uloga su tri milijarde i osamsto milijuna kuna", rekao je Marić.

''Većina hrvatskih državljana nalazi se u Kijevu, a dio u Poldavi i Lavovu. U Ukrajini se nalazi između 30 i 40 hrvatskih državljana. Prije agresije bilo ih je 114'', brojke su koje je iznio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Istaknuo je da je MVEP imao brojeve telefona i kontakte svih hrvatskih državljana i poručio da će ih danas sve nazvati i utvrditi gdje su i što trebaju.

''Broj građana stalno se mijenja jer dio njih uspijeva prijeći granicu s EU, a radna skupina Ministarstva kontaktirat će sve osobe s popisa i utvrditi točan broj ljudi i njihovo mjesto boravka", objasnio je ministar vanjskih i europskih poslova.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Održana sjednica Vlade o stanju u Ukrajini

"Od prvog dana početka agresije sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti su se aktivirale kako bi se osigurao sveobuhvatni pristup vezan za prihvat izbjeglica i daljnje potrebe. Od 25 do 28. veljače jutros u šest sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 190 izbjeglica iz Ukrajine. Neki se nalaze u motelu Plitvice, a ostali su u privatnom aranžmanu. Organiziraju se i prihvatni centri u Osijeku, u Zagrebu te u Krapinskim Toplicama'', kazao je potpredsjednik Vlade  i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Podsjetio je da neke procjene govore o četiri milijuna izbjeglica iz Ukrajine u EU, a tu su i interno raseljene osobe: ''Sve može doseći brojku od osam milijuna ljudi. Radi se o velikoj humanitarnoj krizi. Vlada je i dalje spremna pružati svu pomoć i primati ukrajinske izbjeglice''.

"Uslijed ruskih aktivnosti u Ukrajini države članice EU uvele su sankcije Ruskoj Federaciji. Većina država članica EU i UK uvela je mjere kojima ruskim zračnim prijevoznicima zabranjuje korištenje zračnog prostora te slijetanje i polijetanje iz zračnih luka na teritoriju država članica'', kazao je ministra prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković.

''Ministarstvo prometa zadužuje se da pripremi obavijesti o zabrani letova te da dostavi te odluke hrvatskoj Kontroli zračne plovidbe", rekao je Butković, a nakon toga je Vlada izglasala zabranu leta ruskim avionima iznad RH.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 74

BJ
bjmaro
14:10 28.02.2022.

Bravo Hrvatska

DU
Deleted user
14:43 28.02.2022.

prijatelji: rusija, srbija, venecuela, sjev. koreja. zeli li itko tamo zivjeti?

PO
potrebi
14:38 28.02.2022.

Anemičnog vidjeti ne mogu, ali ovdje je u pravu. Svaka čast, bolesnog diktatora se treba zaustaviti dok nije prekasno. Slava Ukrajini i Srbija je Kosovo!