Kolumna

Kako je ponovno ubijen dr. Šreter

Foto: HRT Screenshot
Kako je ponovno ubijen dr. Šreter
11.06.2018.
u 08:30
Cijeli HDZ svih ovih godina dokazao je da ga baš i nije briga za njegovog pogubljenog člana pakračkog liječnika i mirotvorca
Pogledaj originalni članak

Doktor Ivan Šreter ponovno je ubijen! Da, simbolički, na verbalnoj razini, ali opet je ubijen! I to kako?

Dogodilo se to u saborskoj prepirci između Milorada Pupovca i Steve Culeja. Tema je dakako opet bio Jasenovac, pa se Pupovac dotaknuo žrtava iz Domovinskog rata, da bi mu Culej dobacio za Šretera. Pupovca je Šreterovo ime očito bilo izbacilo iz takta, kao da ga je munja pogodila.

I kaže Pupovac Culeju: “To vam je brat. Njemu ste najsličniji i po tome kako govorite i po tome što govorite. Meni niste, ni vi ni on. I pogotovo se ne javljajte na ovu temu”.

Za podsjetnik, Šreter je početkom Domovinskog rata bio šef pakračkog HDZ-a i regionalnog kriznog stožera za Zapadnu Slavoniju. Svi koji su ga poznavali svjedoče da je bio sjajan čovjek, i liječnik i političar, da se zalagao za nenasilje, da se istaknuo po razboritosti i dobroti...

Predsjednik Franjo Tuđman ga je odmah uočio i imenovao kao pravog čovjeka za vođenje zapadnoslavonskog kriznog stožera, što je smetalo srpskoj pobunjeničkoj strani. Jer se doktor Šreter Srbima obraćao s “braćo Srbi”, i nije bio nikakav radikal kao što ga Pupovac hoće danas prikazati. Upravo suprotno! I to je Šretera tada na kraju stajalo vlastite glave, njegovo mirotvorstvo kojim je ometao tamošnju srpsku oružanu pobunu! I onda su uoči napada na Pakrac, srpski pobunjenici 18. kolovoza 1991. godine postavili barikadu na cesti s ciljem da otmu upravo Šretera, jer su ostale automobile propuštali, a barikada je sutradan odjednom bila uklonjena.

Doktor Šreter je zatočen nedaleko od Bučja u napuštenoj kući u selu Branešci. Zna se da je bio psihički i fizički zlostavljan i otada mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja. Posljednji put viđen je živ 29. kolovoza 1991. godine i njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Foto: HRT Screenshot
Dr. Ivan Šreter

Dosad nitko, pa ni Pupovac, nije demantirao Slavka Degoriciju, jednog od osnivača HDZ-a, koji je u svojoj knjizi sjećanja “Nije bilo uzalud”, izdanoj početkom 2008. godine, teško optužio Pupovca upravo za Šreterov slučaj. Degoricija je početkom 90-ih bio član i voditelj izaslanstva RH za pregovore s lokalnim vlastima Srba u Hrvatskoj i prisutnim međunarodnim organizacijama.

U knjizi je ustvrdio da se Pupovac 1991. godine zalagao za dvojicu Srba liječnika koji su na okupirani teritorij švercali medicinsku opremu. Hrvatska strana ih je pustila i nije im pala ni dlaka s glave.

I naša je strana pak tražila da se Pupovac založi upravo za Šretera kojega su lokalni Srbi u isto vrijeme oteli. Pupovac je Degoriciji obećao da će se založiti za Šretera, samo da izbavi Srbe liječnike švercere, da bi nakon toga samo zašutio.

Poslije se pokazalo, što je Pupovac očito znao, da su Srbi Šretera već ranije vrlo brzo mučki likvidirali.
Sve koji znaju Šreterov slučaj zaprepastio je prvo Pupovac svojim stavom, makar čak i nije.

No još je veće zaprepaštenje kako se ponio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, i općenito cijeli HDZ.

Sjećate li se kako je Jandroković u Saboru vikao na Nenada Stazića zbog njegovog govora mržnje na društvenim mrežama? Jandroković je Staziću nekoliko puta tada jasno i glasno dobacio da se može sramiti. I s pravom mu je to rekao, jer je Stazić ljevičarski ekstremist čiji se najnoviji ekstremistički stavovi nisu baš svidjeli ni njegovim partijskim drugovima.

Ali zašto na isti način Jandroković nije reagirao na Pupovca? Zašto mu nije oduzeo riječ? Zašto mu nije rekao da se može sramiti kako govori o Šreteru? Zašto ga na kraju nije pitao, što je doista bilo sa Šreterom? Gdje su njegovi posmrtni ostaci?

Jer način kako je Pupovac govorio o Šreteru bio je najobičniji govor mržnje! Koji će bilten to zabilježiti? Pupovčevi bilteni godinama rade popise ljudi kojima pridijevaju svega i svačega. Tko će izdati bilten s popisom Pupovčevih izljeva mržnje prema Hrvatima? Recimo, baš prema Šreteru?

No mogao bih se kladiti da Jandroković baš i ne zna tko je bio Šreter, baš nije ni upućen, ili ga baš i nije briga. Jer je i cijeli HDZ svih ovih godina dokazao da ga baš i nije briga za njegovog pogubljenog člana.

Da ga je briga, odavno bi pritisnuli Pupovca i društvo. Ali da i zna sve o Šreteru, kako će Jandroković urlati na Pupovca u Saboru da se može sramiti? Pa Pupovac mu u Saboru drži fotelju. Jednim Pupovčevim potezom bez fotelje i vlasti ostanu i Jandroković i Plenković i cijeli HDZ.

Što bi se onda gnjavili s jednim davno izgubljenim Šreterom? Toliko o toj famoznoj vjerodostojnosti!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

DU
Deleted user
08:40 11.06.2018.

Gnjusno je to bilo u saboru i od Puppyija i od Njonje. Pogotovo zato što ovo "To vam je brat" ima višestruku provokatorsku i zlikovačku težinu ne samo za Culeja nego za svakog čestitog Hrvata. A to Njonjo i Plenki nikad biti neće.

DR
drzislav
09:01 11.06.2018.

Ovo je još samo jedan u nizu argumenata za referendum o pravednijem izbornom sustavu.

Avatar siva_sova
siva_sova
09:08 11.06.2018.

dok je šef države milorad i adeze bit će tako...