Intervju

Tomislav Mihaljević: Neću moći operirati, ali mirno sam se oprostio s kirurškom dvoranom

Foto: Goran Stanzl/Pixsell, privatni album
Foto: Goran Stanzl/Pixsell, privatni album
Foto: Goran Stanzl/Pixsell, privatni album
05.09.2017.
u 18:55
Poznati kardiokirurg ima novu dužnost. Nakon realizacije projekta u Abu Dhabiju i gradnje prve američke bolnice izvan SAD-a, pred hrvatskim kirurgom novi su izazoviu bilnici Cleveland Clinic.
Pogledaj originalni članak

Ne bih se natjecao za ovu poziciju kada ne bih bio potpuno miran i shvaćao posljedice ovakve odluke – govori nam dr. Tomislav Mihaljević, kardiokirurg koji je jednoglasnom odlukom izbornog tijela i glavnog odbora imenovan glavnim menadžerom čuvene američke i međunarodne bolnice Cleveland Clinic.

A posljedice o kojima govori prije svega se odnose na oproštaj s kirurškom salom, dok nevjerojatan tempo, obveze, odgovornost i putovanja ionako živi već godinama. Prošli smo put razgovarali kad je imenovan ključnim čovjekom Cleveland Clinica u Abu Dhabiju prije dvije godine, što je bio ogroman uspjeh svjetski priznatog stručnjaka jer je riječ o prvoj američkoj bolnici izvan SAD-a i ulaganju koje se smatra najvećim ulaganjem u zdravstvo na svijetu. Zapravo je baš dr. Tomislav Mihaljević osmislio cijeli taj projekt i izborio se za investiciju u Abu Dhabiju. Ovaj put “uhvatili” smo ga u Londonu, kamo je došao radi gradnje nove bolnice ove međunarodne zdravstvene korporacije kojoj je odnedavno na čelu.

– Zadnji put kad smo razgovarali bio sam medicinski direktor, a sad sam preuzeo cjelokupno poslovanje bolnice i izabran sam voditi naš cijeli zdravstveni sustav koji je baziran u Clevelandu, ali imamo i bolnicu na Floridi, u Abu Dhabiju, Torontu te stotine manjih ispostava samo u Ohiju. Gradimo novu bolnicu u Londonu. Sada vodim cijelu organizaciju koja ima više od 50 tisuća zaposlenih i sustav koji je financijske veličine 8,5 milijardi američkih dolara – opisuje nam dr. Mihaljević čiji je izbor na ovu glavnu poziciju trajao gotovo tri mjeseca.

Bilo je tu više kandidata, a riječ je o jednoj od najprestižnijih pozicija u svjetskom zdravstvu, stoga je očekivano, kako nam kaže dr. Mihaljević, da se do ovakve odluke ne može doći brzo ni lagano. Tu poziciju i posao od svojeg prethodnika dr. Tobyja Cosgrovea dr. Mihaljević preuzima 1. siječnja iduće godine, a sada je u fazi tranzicije. Odlazak u London, gdje je počela gradnja bolnice, dio je posla u toj tranzicijskoj fazi, a planira se da će se ta bolnica preko puta Buckinghamske palače otvoriti u idućih nekoliko godina. Bez sumnje, riječ je o jednom od svjetskih megaprojekata, a za njega je sada direktno odgovoran ovaj hrvatski liječnik.

– Bolnica u Londonu najveća je bolnica koja se tamo gradi u zadnjih dvjestotinjak godina. Bit će to još jedna odgovornost koju nosim – govori nam dr. Mihaljević, koji je bio zagrebački student, a karijeru je nastavio u Americi, upravo u Cleveland Clinicu čiji je danas glavni menadžer. Naime, riječ je o ustanovi, točnije o međunarodnoj korporaciji koja je, među ostalim, već 23 godine na prvom mjestu najboljih bolnica za kardiologiju i kardiokirurgiju u Americi. Također je desetljećima na najvišim pozicijama kada se rangiraju bolnice generalno, dakle ne isključivo prema specijalnostima. Stoga ne čudi da je dr. Mihaljević ovim posljednjim imenovanjem postao svjetska vijest.

– Dr. Mihaljević donosi iskustvo, inovaciju, kirurgiju svjetskog nivoa i kao čelnik u bolnici fokusiran na kvalitetu zdravstvene skrbi i sigurnost, iskustvo pacijenata i poslovnu strategiju. Prema gotovo svakoj mjeri – kvaliteti, dostupnosti, financijama, inovaciji, reputaciji – Cleveland Clinic napravio je besprimjeran napredak otkad je dr. Cosgrove postao glavni menadžer 2004. godine. Pratiti njegove korake izazov je za svakog, ali dr. Mihaljević ima iskustvo, vještine i viziju da pomakne Cleveland Clinic naprijed prema još većim visinama – rekao je Robert E. Rich Jr., predsjednik odbora direktora te ustanove, u priopćenju kojim su obavijestili da je proces izbora dovršen i kako je dr. Mihaljević jednoglasno izabran.

Zahtjevna pozicija neupitno donosi iznimnu odgovornost, na što je dr. Mihaljević, kojeg američki mediji “skraćeno” nazivaju Tom, bez ikakve sumnje spreman. U Cleveland Clinic došao je prije 13 godina iz jedne bostonske bolnice, a njegova su specijalnost minimalno invazivna i robotička kirurgija te, kako stoji i u spomenutom priopćenju, upravo je on zaslužan što je ova bolnica postala prepoznatljiva u svjetskim razmjerima za najjaču primjenu robotike u medicini, odnosno kirurgiji. Nakon uspjeha s inicijativom i osmišljavanjem projekta u Abu Dhabiju, dr. Mihaljević otišao je na tu glavnu funkciju luksuzne bolnice u Emiratima s pet tisuća zaposlenih i pacijentima iz desetak zemalja svijeta. Svima njima je, među ostalim, na usluzi nekoliko bolničkih restorana s vrhunskim chefovima, izbor menija putem računala u jednokrevetnim sobama i tako dalje...


 

U bolnici u Abu Dhabiju tada je zaposlen i jedan liječnik iz Hrvatske, no bilo ih je mnogo zainteresiranih.
– Dobio je društvo, danas ih je dvoje-troje iz Hrvatske u Cleveland Clinicu u Abu Dhabiju – otkriva nam dr. Mihaljević, koji je još prije objasnio da Emirati ne priznaju edukaciju iz Hrvatske kao dovoljnu za samostalan rad, stoga liječnik mora biti pod supervizijom. Pitanje prekovremenih termin je koji se ne poznaje budući da se govori o minimalnom broju sati koji je potrebno odraditi, diskvalificirajuća osobina je jagma za brzim bogaćenjem, što se lako prepozna kroz razgovor. Uostalom, zato svi, kako nam je opisao, i imaju ugovor na godinu dana, a plaće ovise o radu i angažmanu, stoga na istom odjelu mogu višestruko varirati od liječnika do liječnika. Uvjeti su to koji bi u nas zapravo postali skandaloznom viješću.

– Zdravstvo je svugdje, pa tako i u Americi, izuzetno kompleksno. Ovo je ponajprije golema odgovornost i izuzetno sam počašćen što su me odabrali. Vjerujem da će ovo biti jedno jako interesantno razdoblje za našu organizaciju. Bazirani smo u Clevelandu, no budući da smo međunarodna kompanija, puno ću vremena provoditi putujući – opisuje zasigurno najviše rangirani hrvatski liječnik u svijetu koji u svojoj 53. godini prestaje operirati, što mu je dosad bila svakodnevica. U deset godina, kako je rekao, možda deset dana nije operirao. No nakon ovog imenovanja, kaže, ne bi bilo fer prema pacijentima da ih samo povremeno obilazi.

– Nije u redu prema pacijentima da dođem jedanput svaka dva-tri tjedna. Da nisam prihvatio da više neću moći biti kardijalni kirurg, ne bih se ni javio za ovakvu poziciju. Ali sam miran i prestat ću operirati jer poslovne obaveze vođenja tako golemog sustava onemogućuju da se bude i kardijalni kirurg – govori liječnik koji je doista zadržao jednostavnost i pristupačnost unatoč ovakvu životopisu i karijeri.

Prati i pratit će vijesti iz Hrvatske, a već nam je prije poručio kako je svugdje u svijetu teško naći pravi način i kombinaciju za upravljanje zdravstvom. Kako je rekao, od svih zemalja u kojima je živio, bio i putovao, najuspješnije su one u kojima postoji partnerstvo privatnog i javnog zdravstva, gdje je ministarstvo regulator i gdje postoji tržišna utakmica osiguranja i onih koji pružaju usluge. Takve preporuke i njihova analiza ipak su danas briga njegovih kolega liječnika u Hrvatskoj s kojima je u redovitom kontaktu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.