Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Amerikanci biraju za sve nas

03.11.2008.
u 16:26

Konačno i taj četvrti studenoga! Danas Amerika bira novog predsjednika! Dvjesto trinaest milijuna američkih građana ima pravo glasa i sudeći po interesu koji je protekle dvije godine, koliko je – kao nikada u američkoj povijesti – trajala predsjednička izborna utrka, izgleda kao da će svi to pravo i iskoristiti. To bi pak i za one najoptimističnije bila nevjerojatna vijest. No, činjenica je da je Baracku Obami uspjelo ono što nijednom američkom političaru nije do sada, a to je motivirati 23 milijuna glasača da iskoriste pravo na rano glasovanje i sudjeluju u najvećoj demokratskoj utakmici, jer predsjednik je u Americi izvršna vlast!

Četvrti studenoga 2008. u Americi je unaprijed proglašen povijesnim, i to od trenutka kad su u predsjedničku utrku krenuli Afroamerikanac i prva žena koja je samouvjereno planirala osvojiti Bijelu kuću. Clintonicu je prvi put u životu netko zaustavio u njenim ambicijama jer nije imala karizmu poput novog heroja Obame. Amerika voli svoje heroje, ne samo one ratne, ona voli stvarati povijest jer kao mlada država ima kompleks Starog kontinenta i tisućljećima starog Bliskog istoka.

Amerikanci imaju snage priznati da su pogriješili birajući Busha u drugom mandatu, ali sad tvrde da imaju snage brzo prebroditi političku krizu. Sve su oči uprte u Baracka Obamu, njega se doživljava kao populističkog kandidata, jednoga od nas, jednakog među jednakima. Za preporod američkog posrnulog financijskog sustava i dizanje morala u vanjskopolitičkom djelovanju te za svekoliku obnovu poznatog američkog optimističnog duha potreban im je predvodnik kojem vjeruju. U najmanju ruku da neće umrijeti tijekom mandata i ostaviti Sarah Palin da ga naslijedi.

Današnji izbori za Ameriku su premosnica iz 20. u 21. stoljeće jer oni otvaraju novo poglavlje američke i svjetske budućnosti. Baracka Obamu stoga nazivaju nadom i budućnošću, a John McCaina respektabilnom prošlošću, odajući mu priznanje kao branitelju i domoljubu. Sudeći po anketama i medijima, to će danas biti nedovoljno da republikanac pobijedi treći put zaredom, a najviše zbog loših osam godina Georgea Busha.

Neće to biti samo pobjeda mladosti nad starošću nego i kazna američkog puka onima koji su fabricirali podatke o oružju za masovno uništavanje u Iraku te onima koji su pod zaštitom moćnih političara Wall Street pretvorili u vlastiti bordel. Zbog američkih i svih građana u svijetu potrebno je da Amerika dobije predsjednika koji će pokrenuti zemlju u smjeru kakav je nekada imala kao “obećana zemlja”. Američki birači danas su na potezu! Realno govoreći, biraju za sve nas!



Želite prijaviti greške?