Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEZONA 2009.

29 organizatora putovanja dobilo 9,7 milijuna kuna

16.01.2009.
u 17:43

Za udruživanje novca za oglašavanje s Hrvatskom turističkom zajednicom stiglo je trideset zahtjeva, teških 11,4 milijuna kuna. Odbijenica je samo jedna, a ostalih 29 organizatora putovanja možda će već idući tjedan dobiti 9,7 milijuna kuna, čulo se jučer na konferenciji za novinare ministra Damira Bajsa i čelnika HTZ-a Nike Bulića.

Odobravanje prve tranše trebalo bi tako vrlo brzo pokrenuti 19,4 milijuna kuna kroz udružene oglase. Posrijedi su mahom zemlje iz kojih dolazi ponajviše gostiju, ali i Rusija, Poljska i sl. Oko dvije trećine zahtjeva pristiglo je od stranih partnera, najveći dio novca bit će potrošen za oglašavanje u inozemstvu, ali dio oglasa osvanut će i u domaćim medijima.

– Za ova dva modela udruživanja novca s turoperatorima potrošena je otprilike polovica predviđena novca. Natječaj nije završen, pa i zahtjev koji je odbijen ima novu šansu 6. veljače – kazao je ministar Bajs.

Turistički su čelnici objasnili i dvostruka mjerila prema stranim i domaćim organizatorima putovanja. Domaći, naime, dobivaju 50 posto odobrena novca unaprijed, a strani prvo moraju obaviti cijeli posao.

– Morali smo se osigurati, a ishoditi potrebna jamstva u inozemstvu, od stranih partnera, bilo bi dugotrajno i prekomplicirano. No, udruže li se stranci s nekom domaćom agencijom, preko nje bi mogli do avansa – kazao je D. Bajs.

Inače, planirana svota za oglašavanje u 2009. utrostručena je prema lani i iznosi oko 170 milijuna kuna, s tim da bi oko 50 milijuna udružio privatni sektor. (Ra. K.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?