Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
46. DANI ZNANSTVENE FANTASTIKE U ZAGREBU

Spisateljica i teoretičarka iz Kine Regina Kanyu Wang na SFeraKonu

SFeraKon
Foto: Miroslav Silović
1/15
30.04.2024.
u 11:13

Posjetitelji će moći sresti i slušati i predavanje Milivoja Ćerana, akademski obrazovanog hrvatskog umjetnika i profesora slikarstva čije ilustracije možete pronaći u igrama Magic the Gathering, Heartstone i Dungeons&Dragons

SFeraKon, najveća znanstveno-fantastična konvencija u ovom dijelu Europe, ove godine će se održati od 10. do 12. svibnja u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER-u) uz brojne zanimljivosti i ugledne goste. Međunarodno priznata konvencija s dugom tradicijom koju organizira SFera, društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba i ove godine bogatim programom dočekuje brojne zaljubljenike u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

Društvo SFera dovodi kao gošću Reginu Kanyu Wang čija je priča Zhurong on Mars nominirana za nagradu Hugo prošle godine. Objavljivala je književnost i na kineskom i na engleskom jeziku, a o razini na kojoj piše govore u prilog to što je višestruka dobitnica kineske Xingyun nagrade. Kako je autorica, tako je i fan te je 2014. bila jedna od osnivačica shangaiskog SF društva SF Applecore. Osim fikcije, bavi se i književnom teorijom te kroz svoj rad na međunarodnim projektima širi svijest o kineskom žanru koji je odnedavno postao prilično popularan diljem svijeta. Trenutačno završava doktorat na sveučilištu u Oslu i radi kao direktorica za međunarodne odnose s javnošću za izdavačku kuću Storycom.

Foto: Miroslav Silović

Ljubitelji svega domaćeg, moći će sresti i slušati predavanje Milivoja Ćerana, akademski obrazovanog hrvatskog umjetnika i profesora slikarstva čije ilustracije možete pronaći u igrama Magic the Gathering, Heartstone i Dungeons&Dragons. Dobitnik nagrade SFERA 2003. godine i član Hall of Fame ESFS-a specijalizirao se za fantastiku, srednji vijek i mitologiju, a njegov rad možete vidjeti na ovogodišnjem SFeraKonskom plakatu i naslovnici zbirke priča spekulativne fikcije dostupne na samom događaju. 

Quee the cosfailer je ime pod kojim slovačka cosplayerica s više od deset godina iskustva nastupa na mnogim međunarodnim natjecanjima. Toliko je predana ovom hobiju da je diplomirala na temi optimalne strategije cosplayera na društvenim mrežama. Redovito je finalistica i pobjednica na natjecanjima gdje predstavlja Slovačku, a prošle godine je pobijedila na finalu ICCC natjecanja koje se održavalo na samom SFeraKonu u Zagrebu. Svoja iskustva i naučene lekcije podijelit će sa svim zainteresiranim posjetiteljima.

Foto: Miroslav Silović

Drugi zanimljivi gosti koji se mogu sresti na hodnicima FER-a od 10. do 12. svibnja su američki pisac Peter V. Brett čiji je Ciklus o demonima prodan u više od tri i pol milijuna primjeraka te Eric A. Stillwell koji će ispričati doživljaje iza kulisa iz SF serija Zvjezdane staze i Zona smrti.

Osim poznatih gostiju, na konvenciji na kojoj se i ove godine očekuje više od dvije tisuće posjetitelja, predstavit će se udruge koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će uživati u brojnim predavanjima, igraonicama, turnirima i demonstracijama društvenih igara, kao i u sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i naravno cosplay-u. Sve navedeno samo je dio sjajnog programa pripremljenog za željne posjetitelje i dostupnog na službenoj stranici: http://sferakon.org/  SFeraKon se organizira uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva Kulture.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije