Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krov nad glavom

Novo prenoćište za zagrebačke beskućnike može primiti dvadesetak ljudi


Zagreb: Otvoreno novo prenoćište za beskućnike u Ilici 29
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/9
05.02.2024.
u 17:27

Grad je otvorio prostor u Ilici 29 koji ima 300 kvadrata, spavaonice odvojene po spolu te malu kuhinju i blagovaonicu

Suhi obrok, topli napitak, malu kuhinju, blagovaonicu, krevet za spavanje i besplatne kupone za tuširanje u javnom kupalištu Dijana dobili su zagrebački beskućnici u novootvorenome prostoru u Ilici 29. Riječ je o mjestu gdje se oni bez odgovarajućeg smještaja mogu skloniti od zime i minusa, a cilj je gradske uprave omogućiti im integraciju u normalan život.

Objekt površine 300 četvornih metara ima sanitarne čvorove te odvojene prostorije za korisnike i korisnice, a istovremeno ondje može boraviti dvadesetak ljudi. Zagrebački dogradonačelnika Luka Korlaet poručio je da je to dio strategije Grada u borbi protiv siromaštva u sklopu koje su predviđena ulaganja i u dnevne boravke, mjesta gdje će sugrađani beskućnici moći boraviti i preko dana. U planu je, najavio je dogradonačelnik, otvaranje još dvaju takvih boravaka.

Jedan će biti u Ilici, a za drugi se traži lokacija. Grad je, istaknuo je također Korlaet, osigurao i 415.000 eura za prihvatilišta za beskućnike u Velikoj Kosnici te Sesvetskom Kraljevcu. Za 150 korisnika osigurani su prehrana, briga o zdravlju, socijalno uključivanje te organiziranje drugih aktivnosti.

Dodatno, Grad osigurava i 45.000 eura za rad dvaju dnevnih boravaka u organizaciji udruga Dom nade i Pet plus. Iz gradske blagajne ide i više od 100.000 eura za topli obrok beskućnicima u pučkoj kuhinji Župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu te u sklopu ustanove Dobri dom za prehranu u pučkoj kuhinji u Branimirovoj 35, Alfirevićevoj 6 i Cerskoj 3. Ukupno za prehranu u pučkim kuhinjama Grad osigurava 1,560.000 eura godišnje.

Do kraja mandata planira se povećanje kapaciteta na još desetak mjesta, a donesena je i odluka koja i beskućnicima omogućuje da apliciraju za gradski stan za najam po povoljnoj cijeni. Javni poziv za stanove ide uskoro, napomenuo je Korlaet. Mjere protiv siromaštva i socijalne isključenosti obuhvaćaju i besplatne sistematske preglede za koje su dosad interes iskazala 72 korisnika. U metropoli je više stotina beskućnika, ali postojeći kapaciteti, prema riječima osoblja, nisu nikad sasvim popunjeni. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije