Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija o zlatu

'Zlato ponovno postaje nezaobilazna imovina koju treba imati u nestabilnim vremenima'

Konferencija o zlatu
Foto: Konferencija o zlatu
1/17
22.03.2023.
u 17:39

Direktor Centara Zlata Saša Ivanović pojasnio je da, kada tradicionalni ulagački instrumenti postanu nesigurni, građani i investitori posežu za investicijskim zlatom. Ističe i kako cijena zlata u zadnjih 50 godina stabilno raste.

U hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu održana je Konferencija o zlatu na kojoj je zaključeno kako se ulaganje u investicijsko zlato, u trenutačnim globalno izazovnim ekonomskim uvjetima, ponovno pokazalo kao najbolje rješenje za zaštitu imovine građana i institucionalnih investitora. Kako se ističe, trenutno je postignuta rekordna cijena zlata od gotovo 2000 dolara za uncu.

"Inflacija se vratila, a kamatne stope rastu. Svijet i globalna ekonomija su danas puno nestabilniji nego što je to bio prije nekoliko godina. Upravo zato zlato ponovno postaje nezaobilazna imovina koju treba imati u ovakvim nestabilnim vremenima", istaknuo je na Konferenciji investicijski analitičar i izvršni direktor Loti Tradinga Neven Vidaković.

Direktor Centara Zlata Saša Ivanović pojasnio je da, kada tradicionalni ulagački instrumenti postanu nesigurni, građani i investitori posežu za investicijskim zlatom. Ističe i kako cijena zlata u zadnjih 50 godina stabilno raste. Primjerice, u ožujku 1972. cijena unce zlata je bila 48 da bi u ožujku 2023. narasla na 1962 dolara. "Zato je ulaganje u investicijsko zlato puno isplativije od čuvanja novca u banci ili kod kuće", tvrdi.

Premda "zlatni standard“ koji je u povijesti bio okosnica svih monetarnih sustava ne postoji već više od 50 godina, središnje banke većine zemalja u svijetu posljednjih godina kupuju zlato u velikim količinama. U 2022. godini, u samo godinu dana, središnje banke u svijetu, povećale su imovinu u zlatu za čak 152 posto, naglasio je Marijo Kokić, menadžer za ključne kupce najstarije njemačke talionice plemenitih metala Heimerle + Meule.

Konferencija o zlatu
1/17

Povećana potražnja središnjih banaka za zlatom pokazuje da ono i dalje ima izuzetno važnu ulogu u stabiliziranju svjetskih valuta, posebno u nestabilno vrijeme. Od uvođenja eura do danas, cijena zlata je narasla čak 6 puta, zaključio je Kokić.

Mladen Vedriš s veleučilišta Efectus ističe da će daljnja događanja biti interakcija niza varijabli - geopolitičkih, ekonomskih, socijalnih, a već u bliskoj budućnosti snažno će se ispreplitati realna događanja te percepcija i psihologija građana i tržišta.

Hrvatska kovnica novca, kao jedini hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika, kontinuirano daje svoj doprinos hrvatskom tržištu investicijskog zlata, ističe predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca Damir Bolta

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, naglašava jednostavnost pri kupnji zlata. Kako navodi, nekada su građani ulaganje u zlato smatrali kompliciranim. Činjenica je da se danas u zlato može ulagati na više načina, a kod kupovine fizičkog zlata, koje se i smatra najboljom opcijom, ima veliki broj opcija i vrijednosti. Investicijsko zlato lako se može čuvati i u svakom trenutku unovčiti, a na tržištu se može kupiti velik broj proizvoda - od pločica težine 1 grama, do poluga od 1 kilograma.

Na 1. Konferenciji o zlatu, kako je priopćeno, bilo je riječi i o aktualnom stanju stabilnosti bankarskog sustava u svijetu i Europi, investiranju na tržištima kapitala, ali i vrijednosti zlata kao metala nužnog u modernom svijetu. 

VIDEO Fuchs o reformi obrazovanja: 'Hrvatska djeca nedovoljno borave u samim školama'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije