Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Vrhovnog suda

Novac za liječenje Nore Šitum ostaje udruzi Hrabro dijete

Đana Atanasovska, majka Nore Šitum
Foto: Igor Kralj/Pixsell
16.03.2018.
u 19:36

Sud je zaključio da sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji nisu nasljediva. Roditelji Nore Šitum morat će platiti i troškove parničnog postupka od 155.000

Vrhovni sud odbio je kao neosnovan zahtjev za reviziju koji su podnijeli Đana Atanasovska i Ivica Šitum, roditelji djevojčice Nore Šitum koja je nakon operacije na žalost preminula.

Nakon što je njihovu tužbu protiv udruge “Hrabro dijete” odbio Općinski, a zatim i Županijski sud, Šitumovi su od Vrhovnog suda zatražili reviziju zbog pogrešne primjene materijalnog prava, uz prijedlog da se obje nižestupanjske presude ukinu i predmet vrati prvostupanjskom sudu.

More donacija

Tražili su da im udruga solidarno isplati iznos od 4,388.224 kune s pripadajućim kamatama, prikupljen u humanitarnoj akciji za liječenje njihove curice.

Međutim, revizijski sud prihvatio je tumačenje nižestupanjskih sudova koji su zaključili da sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji ne predstavljaju ostavinsku imovinu korisnika, odnosno nisu nasljediva. Šitumovi će morati platiti i troškove parničnog postupka u iznosu od 155 tisuća kuna. U udruzi Hrabro dijete nisu željeli komentirati presudu, ali su zato istaknuli kako su preostala sredstva iz akcije već utrošena, i to namjenski, za potrebe liječenja druge djece oboljele od malignih bolesti.

– U moru tih donacija koje je uplatila Zaklada Hrabro dijete bila je i jedna u visini od 2,689.000 kuna, koju smo temeljem zamolbe Zaklade Nore Šitum 5. travnja 2016. godine uplatili za potrebe liječenja jednog djeteta iz Splita. Atanasovska i Šitum znaju da smo mi to učinili, ali nas unatoč tome i dalje prozivaju da mi taj novac trošimo netransparentno, nenamjenski i da ih čuvamo za sebe – kaže predsjednik udruge Haris Kapetanović i dodaje kako podaci o svim isplatama postoje u njihovu financijskom izvješću na stranicama Ministarstva financija.

Nedostaje pokriće

Kapetanović napominje i kako je zanimljivo da su upravo ta donacija od 2,689.000 kuna i ona od 3,3 milijuna kuna koje su uplatili za liječenje pokojne Nore u Philadelphiji jedine koje još nisu opravdane. Naime, udruga za njih nema pokriće u računima jer roditelji nikada nisu podnijeli izvješće o utrošenom novcu.

– Kod nas je sve javno i transparentno. Dolazili su nam i iz DORH-a i u dva navrata iz Ministarstva financija. Ako je i bilo nekih grešaka, to su bile zanemarive sitnice. Priče o nekim pronevjerenim milijunima su čiste gluposti – dodaje Kapetanović.

S druge strane, odvjetnik Šitumovih Dejan Španović presudu drži nerazboritom jer ona, po njegovu mišljenju, ne sadrži valjane i dostatne razloge o tome kome pripada ta humanitarna pomoć, zašto ne može biti nasljediva i koja su prava korisnika, odnosno nasljednika. Istaknuo je kako predmet sada ostaje na Ustavnom sudu koji će donijeti definitivnu odluku, a najavio je i podnošenje ustavne tužbe protiv odluke Vrhovnog suda.

– Presuda je da ne povjeruješ. Oni se čak pozivaju na zakon o humanitarnoj pomoći iz 2015. godine koji uopće nije bio na snazi u vrijeme održavanja humanitarne akcije, već je donesen gotovo tri godine poslije. To je nonsens, jer zakoni se ne mogu primjenjivati retroaktivno – rekao je Španović.

Na upit o navodima kako Šitumovi od udruge traže novac iako znaju da je veći dio tog novca na njihov zahtjev uplaćen drugoj djevojčici, Španović odgovara kako je postojala neka korespondencija između udruge i Norinih roditelja da se pomogne djetetu iz Splita i kako je moguće da je dio tih sredstava doista i uplaćen, ali da razlika do ukupne svote sigurno nije potrošena u humanitarne svrhe.

– Da je Vrhovni sud presudio u našu korist, mi bismo smanjili tužbeni zahtjev za taj iznos – istaknuo je odvjetnik obitelji Šitum.

Cijelu presudu pročitajte u nastavku:

Komentara 92

JU
Juicy
12:22 16.03.2018.

Sram ih bilo. Gaze i preko mrtvog djeteta nebili se okoristili.

Avatar Robinzon
Robinzon
13:19 16.03.2018.

Eto kako novac kvari ljude.Mnogi će zbog ovakvih gramzivosti, neovisno čije, dobro razmisliti kome će u buduće davati novac pa i za najhumanije namjene.

Avatar tituš
tituš
12:44 16.03.2018.

Pa ti Šitumi utužili su i Bogu i narodu .. kad će se više skinuti ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije