Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Mamićima

Modrićeva punica: Kada je Dinamo š.d.d. otišlo u blokadu, svi su dugovi ostali tamo, a igrači i zaposlenici prešli u udrugu

Nastavak suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamiću na Županijskom sudu u Osijeku
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/3
14.05.2024.
u 12:19

Ne znam je li prilikom transfera Luke Modrića u Tottenham bilo nešto plaćeno nekom posredniku, odgovorila je Juraić na upit obrane.

Dinamo je sve obveze plaćao preko svog računa. Na ruke su se isplaćivale neke pozajmice, no Dinamo nije plaćao igrače u gotovini. Nitko od nadređenih nije mi davao specifične upute o vođenju knjiga, već se sve radilo po uobičajenim propisima – započela je Vesna Juraić, bivša šefica Dinamova računovodstva, u utorak na suđenju braći Mamić i ostalima optuženima za izvlačenje najmanje 19,2 milijuna eura iz tog kluba.

Pravni dualitet

Vesna Juraić, javnosti poznatija kao punica Luke Modrića, vodila je računovodostvo u Dinamu punih trinaest godina, konkretno od 1995. do 2008. Uz nju, u računovodstvu su radile još tri osobe, a isplaćivali su plaće, izrađivali završni račun, plaćali fakture... U računovodstvu se, kazala je, nisu knjižili ugovori koje je Dinamo imao s igračima, nego samo fakture, pa tako nisu knjižili ni dugovanja kluba prema igračima.

- Prihod od prodaje nekog igrača naplaćivao bi se u više rata, a mi u računovodstvu ne bismo knjižili cijeli iznos transfera, nego samo ratu koja je isplaćena u toj godini, a ostatak se vodio vanknjižno. Ukupne prihode i rashode bilježili smo na način da smo promatrali sve što je prošlo preko računa i zbroj svih tih podataka u konačnici je ukazivao kakvo je poslovanje Dinama. To se zove račun prihoda i rashoda. Pri tome nismo bilježili prethodno upisane ugovore koji bi ukazivali da bi Dinamo trebao ostvarivati određena sredstva temeljem dogovorenih rata, kao niti obaveze koje Dinamo nekim igračima nije isplatio tijekom godine – navela je Juraić.

VEZANI ČLANCI: 

Razjasnila je i već spominjani dualitet pravne osobnosti u Dinamo, odnosno postojanje športskog dioničkog društva i udruge građana.

- Kada je športsko dioničko društvo zbog duga završilo u blokadi, igrači i mi zaposlenici prešli smo u ranije osnovanu udrugu građana, a dugovi su ostali u športskom dioničkom društvu. Udruga tada nije imala nikakvih dugova, počela je ispočetka. Prije blokade društva, udruga je bila zadužena za sportska natjecanja, nije imala nikakvo financijsko poslovanje, sve se odvijalo preko društva. U ŠDD-u su ostali svi dugovi igračima, ja ne znam dalje što se s tim događalo. Kasnije sam čula da su neki igrači tužili Dinamo jer je ŠDD ostalo u blokadi i nisu plaćane sve obveze – izjavila je Vesna Juraić. Kada su prešli u udrugu, ne sjeća se da je bilo problema s isplatom igrača.

Modrićev transfer

Vesna Juraić jedno je vrijeme istodobno vodila računovodstvo i za Dinamo i za Mamić Sport Agency.

- Mamić Sport Agency imala je svoje zaposlenike, prostor, aute, a ja sam tamo radila računovodstvo. Nisam imala nikakav ugovor, pitala sam za dozvolu svog direktora u klubu Velimira Zajeca i on je rekao da to nije u koliziji. Nisam dobivala nikakvu naknadu za rad u agenciji, plaću sam primala u Dinamu, a ovo sam radila u svoje slobodno vrijeme. Zaposlenici agencije su bili Damir Jozić, Nikky Arthur Vuksan, Alma Peternel i moja kći Vanja Modrić. Vlasnik je bio Zdravko Mamić – ispričala je Vesna Juraić.

- Dok sam radila računovodstvo za Mamić Sport Agency, nisam imala uvid u niti jedan ugovor koji je agencija imala s igračima. Imala sam uvid u poslovni račun agencije, a ne sjećam se je li bilo kakvih uplata na račun od strane igrača prema agenciji i obrnuto – dodala je.

- Dolazili su mi izvodi s računa, na kojima je bilo vidljivo je li podizana gotovina, ali nisam nikada vidjela da se podigla gotovina za isplatu igrača. Ako je igračima nešto i plaćano u gotovini, to nije podizano s tuzemnog računa Dinama – rekla je Juraić nadalje na upit odvjetnika Filipa Glavaša, branitelja Zdravka Mamića.

Uz sve to, Juraić je vodila i knjigovodstvo Luki Modriću dok je igrao za Dinamo.

- Luka Modrić u Dinamo je došao još kao stipendist, znam da je imao određeni odnos s Mamić Sport Agency, ali taj ugovor niakda nisma vidjela. Sjećam se da je Luka Modrić dolazio u agenciju, gdje su on i ostali igrači učili engleski. Koliko se sjećam, odnos između Luke i Mamić Sport Agency prekinut je kada je Luka otišao u Real Madrid. Nakon što je Zdravko  Mamić došao u Dinamo, ne znam tko je nastavio voditi agenciju – ispričala je Modrićeva punica.

Prisjetila se Modrićeva transfera u Tottenham 2008.

- Ja sam još uvijek bila zaposlena u Dinamu i knjižila sam računovodstveno taj transfer. Znam da je bila dogovorena isplata u ratama i podjela po aneksu. U to je vrijeme Luka imao ugovor s MSA, menadžer mu je bio Vuksan, pa je bio i u kontaktu s Marijom Mamićem. Sjećam se i jedne fotografije na kojoj su Luka i Zoran Mamić u kontekstu odlaska u London vezano uz transfer u Tottenham – rekla je ona.

- Ne znam je li prilikom transfera Luke Modrića u Tottenham bilo nešto plaćeno nekom posredniku – odgovorila je Juraić na upit obrane.

VIDEO Filip Glavaš, odvjetnik Zdravka Mamića: 'Da nije bilo isplate od četrdeset tisuća eura u gotovini, Niko Kranjčar ne bi zaključio ugovor s Dinamom'

Komentara 1

BE
bendzola
14:14 14.05.2024.

Lako je sad pljuvat po Mamićima... činjenica je da je ostavio klub koji je bio vrijedan 110 mil€, Šimić ga je ostavio kad je vrijedio 70 mil€, a sada vrijedi 50 mil€... Sve stručnjak do stručnjaka a Dinamo sve dalje od Lige prvaka i Europske lige...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije