Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završena burna rasprava

Prihvaćeni prijedlozi zakona koji će regulirati mirovine, plaće državnih službenika i dječji doplaci

Zagreb: Zavrsena 19. sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
15.12.2023.
u 14:17

U Saboru je umjesto glasovanja o prijedlozima zakona u tijeku bujna rasprava među zastupnicima zbog Afere savjetnik. No malo prije 14 sati Sabor je konačno počeo glasovati o predloženim zakonima. Prihvaćen je Zakon o izmjenama i dopunama obiteljskog zakona kao i Zakon o državnim službenicima.

  • Održava se zadnje zasjedanje Sabora prije blagdanske pauze
  • Zastupnici bi trebali glasovati o brojnim prijedlozima zakona, ali umjesto toga odvija se burna rasprava
  • Zaredali su zahtjevi za stankama i opomene, a glavna je tema Afera savjetnik
  • Negdje malo prije 14 sati počelo glasanje o Zakonima

Tijek događaja: 

14:10 Sabor je izglasao i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o mirovinskim i osiguravajućim društvima. 

14:09 Donesen je i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima. 

14:08 Prihvaćen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o obveznim mirovinskim fondovima.  

14:07 Saboj je glasovanjem usvojio i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o parničnom postupku.

14:05 Sabor je prihvatio i Izmjene i dopune Zakona o izmjenama i dopunama zakona o obveznim odnosima

14:04 Sabor je usvojio i Zakon o plaćama u državnoj služni i javnim službama.

14:01 Prihvaćen je i Zakon o državnim službenicima

13:58 Sabor je izglasao konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama obiteljskog zakona i Zakon o doplatku za djecu

13:40 Sabor je nastavljen novim obrazlaganjima zahtjeva za stanku

13:17 Uslijedila je još jedna stanka nakon nastavka burne rasprave te brojnih izrečenih opomena. 

13:08 Gordan Jandroković je nakon upozorenja iz Sabora udaljio zastupnike Hrvoja Zekanovića i Nikolu Grmoju zbog treće opomene koju su zaradili. 'Ja sam vas evo obojicu upozorio da ću vam morati oduzeti riječ, a sada to moram i učiniti, pa eto možete zajedno možda popiti kavu', rekao je predsjednik Sabora.

No odmah zatim je i Marija Selak Raspudić zaradila treću opomenu pa je udaljena iz sabornice za danas i oduzeto joj je pravo na raspravu.  

13:00 Hrvatski sabor u petak je odobrio da u zastupničkim redovima Domovinskog pokreta Danijela Spajića zamijeni Mario Radić koji je danas položio prisegu. Obvezao se da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, poštivati Ustav i zakone, da će se zauzimati za svekoliki napredak države.

Zbog Radićeva ulaska u Sabor reagirao je Most, čija je Marija Selak Raspudić izjavila da nije samo Vlada ta koja, pet minuta prije izbora, 'ima drskosti' mijenjati ministre, da su se i neke saborske grupacije sjetile pet do 12 da im trebaju novi zastupnici. 'To sigurno nije da bi se kvalitetno obavljao saborski posao, nego da bi neki zaštitili svoje poslovne interese koji su ovdje ugroženi', kazala je i dodala da sumnjivi kapital protiv kojeg se Most bori i čijoj aferi trenutno svjedočimo, njegovi vlasnici, sada dolaze u Sabor promovirati svoje interese. 'Istim narativom i HDZ i DP napadaju Most, s obzirom na činjenicu da se trenutno javni novac isključivo koristi za oglašavanje HDZ-a i peglanje njegova imidža, svi vi bi kolektivno trebali prestati plaćati porez jer on ne ide građanima, nego služi za vaše, stranačke interese“, izjavila je zastupnica.

VEZANI ČLANCI 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković spočitnuo je Mostovoj zastupnici da osporava pravo na mandat čovjeku koji je na izborima izabran u Sabor te da je pozvala građane da ne plaćaju porez.  'To do sada ni jednom nisam čuo', kazao je Jandroković.

 Zastupnici DP-a apostrofiraju kako je nezabilježena praksa da se osporava ulazak u Sabor izabranom zastupniku. 'Vidimo iz posljedica trenutnih i budućih afera Mreža da je Mostu presušilo financiranje nastupa u medijima, pa se koristi svaka šansa', uzvratio je Mostovoj zastupnici Davor Dretar (DP).  Nikola Grmoja (Most) uzvraća da nitko ne osporava mandat Radiću, ali da je ova zamjena „potpuno razotkrivanje“. Neka Radić dođe u Sabor, neka ljudi vide lice i DP i PPD-a“, rekao je zastupnik

12:20  Završetak je 19. sjednice Hrvatskog sabora uoči blagdanske pauze. Zastupnici bi trebali glasovati o brojnim prijedlozima zakona, među kojima su oni o inkluzivnom dodatku, o doplatku za djecu te o izmjenama četiri zakona o drugom mirovinskom stupu, i time završiti redovito jesensko zasjedanje. 

No umjesto toga sjednica je počela burnom raspravom, prozivkama i napadima sa svih strana, a zaredali su se i zahtjevi za stankama te pozivi na raspuštanje tog hrvatskog zakonodavnog tijela zbog Afere savjetnik

'Da imate imalo poštovanja prema građanima danas bi raspustili Sabor', rekla je između ostalog Marija Selak Raspudić, zastupnica Mosta. Nakon toga predsjednik Sabora odobrio je traženu stanku. Po povratku je najavio tradicionalno Božićno druženje i domjenak nakon kojeg će moći govoriti klubovi.

Odluka koju je predložilo mandatno-imunitetno povjerenstvo o prestanku mirovanja mandata zastupnika Marija Radića prihvaćena je jednoglasno sa 125 glasova za. Arsen Bauk je kazao kako je Radić povrijedio pravilnik jer nije pravilno rekao da priseže, što je Gordan Jandroković odbio. 

Peđa Grbin zatražio je stanku od barem pola sata prije izglasavanja konačnog prijedloga zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, također komentirajući prisegu Marija Radića, nakon čega je nastavio govoriti o Aferi Mreža. Razočaran je što točka o raspuštanju Sabora nije na dnevnom redu, zbog čega je Jandrokovića prozvao kukavicom. "Tako velik a tako mali, kolega Grbin" prozvao ga je Jandroković, ističući da će tražena točka biti dodana na dnevni red prema pravilniku, no odobrio je stanku. Josip Borić zatim je prozvao Grbina za vrijeđanje Sabora i predsjednika Sabora, za što je opomenut zbog povrede poslovnika.

Sandra Benčić smatra da je pravilnik prekršio sam Jandroković, navodeći da "nije dobro da u ovoj atmosferi, gdje se afera na aferu vaše stranke reda dan za danom, da ne možemo na normalan način privesti kraju saziv Sabora". Hrvoje Zekanović se pak obrušio na Grbina prozivajući ga za krađu 7.000 eura iz državne blagajne upitom "Gdje su pare". Sabina Glasovac također smatra da je Jandroković prekršio pravilnik prozivanjem Peđe Grbina. Da je pravilnik povrijeđen slaže se Željko Sačić, nakon čijeg se komentara sabornicom zaorio smijeh.

POVEZANI ČLANCI:

Dario Hrebak optužio je Sačića za povredu poslovnika, a Sabina Glasovac je stala iza svojih riječi te ponovno optužila predsjednika Sabora za povredu poslovnika zbog komentara upućenih zastupniku Grbinu. Rasprava se nastavila po pitanju 7.000 eura Peđe Grbina, a pale su brojne opomene. 

Stanku je zatražila i Dalija Orešković komentirajući kako je "cirkus od države napravio sam HDZ". "Nije bilo poniznijeg i poslušnijeg predsjednika sabora prema predsjedniku Vlade nego što ste vi" uputila je Jandrokoviću nastavno na optužbe za 'male' i 'velike' ranije u raspravi. "Da postoje uspjesi Vlade Andreja Plenkovića, koja razina uspjeha može opravdati ovu količinu korupcije?" zapitala je sebe, ali i zastupnike HDZ-a koje je pitala je li im dosta.

Raspuštanje Sabora na dnevni red želi staviti i Sandra Benčić, koja je izlistala neke od nedavnih afera u kojima su sudjelovali članovi HDZ-a. "Kralo se željezo, iz proračuna, hrana, plin, nafta, vjetar, zemljišta, pomorsko dobro, diplome, doktorate, softvere, kradete u milijunima i milijardama i dajte podvucite crtu" prozvala je HDZ. 

Komentara 40

Avatar Retardo
Retardo
13:28 15.12.2023.

Ne razumijem u čemu je problem napisati da je ukupno pet funkcionera koalicije Most-Suverenisti u zadnjih nekoliko mjeseci gostovalo na TV Mreža u konkretnoj emisiji koju su uređivali Marko "Pola tebi, pola Marku" Ljubić i Marin Vlahović, i da je to gostovanje plaćeno našim novcem preko Lovrinčevića, i da su tu bili i Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić.

BJ
bjmaro
12:56 15.12.2023.

Ja Hlebinac vjerovao da ce Raspudici promijeniti Most , a oni veći primitivci od Grmoje. Onaj 5. dana velika obmana

Avatar Le-Freak
Le-Freak
15:00 15.12.2023.

Što kaže paprikaš strančica, Napad je najbolja obrana. Raspustimo Sabor jer je Most uhvačen pri surađivanju sa inozemnim kompanijama odnosno nozemnim državnim službama. Opet slučajno mađarskim kao slučajno nekoliko puta prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije