Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićni prijam SNV-a

Dačić: Ne mislimo isto, ali moramo razgovarati; Plenković: Činit ćemo sve da pronađemo one za kojima se traga

Zagreb: Tradicionalni prijem Srpskog narpodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/24
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.01.2023.
u 12:10

"Moja prisutnost ovdje predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranju trenutnih odnosa Zagreba i Beograda”, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić

U hotelu Westin u Zagrebu održan je tradicionalni prijam SNV-a u prigodi pravoslavnog Božića, "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!", na kojem je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj Vladi, zajedno s Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova, predstavljao Vladu Republike Srbije. 

Na primanju u povodu pravoslavnog Božića bio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a uz njega su bili potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Na prijemu se obratio Milorad Pupovac te istaknuo kako događaju "u značajnom i važnom sastavu" prisustvuju predstavnici vlada. 

"Mi koji smo započeli ovo božićno okupljanje nismo mogli znati u što će ovo sve prerasti", kazao je pa dodao: "Mnogo se u 30 godina promijenilo, a još više se promijenilo oko nas i s nama". Važnim je istaknuo da se utiša svaki govor mržnje i svako vrijeđanje stradanja jednih od drugih. 

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić istaknula je na prijemu: "Tko su domaćini, a tko gosti? Ovo pitanje na pomolu je da bude riješeno, da obje zajednice budu integralni dio društva u kojem žive". 

"Raduje nas kada znamo kako je to imati ministra u vladi svoje vlastite države", dodala je pa nastavila: "Vjerujemo da bi riješeno pitanje nestalih vratilo mir, da bi osude govora mržnje uvele sigurnost. Vjerujemo da zajedničko okupljanje oko božićnih jaslica svima nama potrebno".

Obratio se i zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet. "Razmišljao sam koliko je Zagreb otvoren grad i koliko se uprava trudi učiniti ga jednakim za sve", kazao je.

Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije od prvenstvenog su interesa za dva naroda, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić te kazao kako su očekivanja od prijema podignuta u smislu onoga što će uslijediti nakon njega.

"Moja prisutnost ovdje predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranju trenutnih odnosa Zagreba i Beograda”, rekao je Dačić.   

"Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije su od prvenstvenog interesa za naša dva naroda, ali i regiju”, rekao je srbijanski ministar, pozvavši na rješavanje otvorenih pitanja između dviju država. 

"Ne mislimo isto po mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se”, naglasio je Dačić, kazavši da je njegov posjet Zagrebu bio na inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića

"Dijalog na ravnopravnoj osnovi predstavlja jedini put za rješavanje otvorenih pitanja koja nas i dalje opterećuju", istaknuo je Dačić. 

"Kada je Zoran Milanović kao premijer bio u posjetu Srbiji, ja sam bio premijer. Rekao sam da ako netko gleda sa strane, bi li mogao reći tko je Hrvat, a tko Srbin", prisjetio se. "Za sva sporna pitanja treba naći konstruktivna rješenja", dodaje. 

Premijer Andrej Plenković pozdravio je okupljene te kazao kako je vrijeme Božića vrijeme kada se okrećemo temeljnim vrijednostima koji nas čine ljudima i okupljaju obitelj. 

"Drago mi da još jednu godinu imam priliku biti s vama na ovom okupljanju. Atmosfera je dobra, upravo onakva kakva treba biti", kaže te pomirbu naziva temeljnom vrijednošću.

"Hrvatska je bila žrtva, ta činjenica živi s nama, s obiteljima nestalih, onih koji su poginuli, vojnicima, braniteljima, civilima. To nasljeđe je teško i opterećuje odnose. Bitno je da razumijemo činjenice, da ne ignoriramo nešto što je tu među nama, čime se sve vlade trebaju baviti. Kao Vlada, činit ćemo sve da pronađemo one za kojima se traga, da učinimo sve da se procesuiraju ratni zločini, ali ćemo isto tako činiti sve da gradimo mostove suradnje. To radim svjesno, namjerno. To i uspijevamo u zahtjevnim okolnostima. U globalnom kontekstu, svjedoci smo brutalne ruske invazije na Ukrajinu. Tu smo kao Hrvatska stali na pravu stranu povijesti, stali uz žrtvu i poslali poruke solidarnosti. To ćemo činiti i dalje. Cijeli naš život su odabiri", navodi Plenković. 

Osvrnuo se na proces obnove Banovine, Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba. "Moramo napraviti operativne iskorake", istaknuo je. 

"Posebno mi je drago da je hrvatska manjina u Srbiji dobila novi život", rekao je govoreći o mandatu Tomislava Žigmanova. Također, poželio mu je uspjeh. Položaj Hrvata u Srbiji, dodaje Plenković, unaprjeđuje se. 

Ističe i kako Hrvatska ima svoj teritorij, demokratske institucije, otporno gospodarstvo... "To nas čini punim samopouzdanja i ponosa, ali i obvezom da dižemo ekonomski i socijalni standard građana, da spriječimo 'lov u mutnom'. To neće proći, nije primjereno onome čemu smo se zalagali".

Patrijarh Porfirije istaknuo je zadovoljstvo zbog današnjeg okupljanja. "Radujem se što se sastav takav kakav je", naveo je. 

Komentara 252

SP
Sparks18
12:11 06.01.2023.

Manje od 3% maltretira Hrvatsku.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
12:14 06.01.2023.

Plenki je otišao pokloniti se svome kralju.

Avatar anlaser
anlaser
12:28 06.01.2023.

Neka su se koalicijski partneri našli na domjenku ! Zajedno ovi što su razarali Hrvatsku i ovi što su je opljačkali !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije