Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJELI TJEDAN

Upozorenje iz Grčke: Za kraj veljače stiže nam još jedna vremenska nepogoda

Pogled sa Zvjezdanog sela Mosor na prekrasan zalazak sunca
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL, ilustracija
1/5
24.02.2024.
u 17:00

Očekuje se prljava kiša, kao i niža kvaliteta zraka, a naročito zabrinjava potencijalno visoka razina PM 2.5 čestica

Za kraj rekordno tople veljače, stiže nam još jedna vremenska nepogoda - velika količina pijeska iz Sahare nošena vjetrom nadvit će se nad Europu. Prema predviđanjima meteorologa, pješčane kiše mogle bi ometati život diljem Europe cijeli tjedan.

Sveučilište u Ateni objavilo je vremensku prognozu koja uključuje i kretanje pijeska sa sjevera Afrike. Na fotografijama se može vidjeti kako količina pijeska nad Europom raste od nedjelje na dalje. Hrvatska je cijeli tjedan prekrivena smeđim oblakom koji se tek sljedeće nedjelje pomiče na druge dijelove kontinenta.

Foto: National and Kapodistrian University of Athens

Istramet objašnjava kako nam turbulentno vrijeme donosi sve intenzivnija ciklogeneza u Genovskom zaljevu, koja započinje novim prodorom s Atlantika u ponedjeljak. Naši će se krajevi tada naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će vrući zrak iznad Sahare povući nad Europu. 

Ista jaka južna strujanja donijet će i ogromne količine pijeska koji će kroz tjedan prodirati duboko u kontinent - sve do sjevera Europe. Očekuje se prljava kiša, kao i niža kvaliteta zraka, naročito zabrinjava razina PM 2.5 čestica. Loši vremenski uvjeti trebali bi proći do drugog tjedna ožujka.

POVEZANI ČLANCI:

U Hrvatskoj će vremenski uvijeti biti najgori krajem sljedećeg tjedna, od četvrtka do subote, kada se očekuje najveća koncentracija pijeska. Pratite svakodnevne vremenske prognoze kako biste na vrijeme bili svjesni opasnosti.

VIDEO Požar u Valenciji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije