Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR PRVIH REZULTATA

Tadić o rezultatima DIP-a: Kampanja Zorana Milanovića jako je naštetila SDP-u

Tonči Tadić
Večernji.hr
17.04.2024.
u 21:36

– Možemo je privukao gomilu mladih birača koji su se mobilizirali, a HDZ je napravio nevjerojatnu mobilizaciju. Veliki uspjeh postigao je i Domovinski pokret i Most – kaže Tonči Tadić

Politički analitičar Večernjeg lista Tonči Tadić komentira prve rezultate Državnog izbornog povjerenstva. Prema obrađenih 31,69 posto glasova, HDZ-u pripada 65 mandata, Rijekama pravde 42. Most osvaja 10, Domovinski pokret 9, Možemo 5, IDS 4, NPS 2, Fokus 2 

– To su sve ankete, još tu može biti promjena. Kod HDZ-a možemo reći da bi sve ispod 60 bilo loše. HDZ je u prilično nepovoljnim uvjetima kampanje, uz golemi pritisak, uz dnevnu kampanju predsjednika Republike usmjerenu protiv njih i ovakvu izlaznost uspio doći gotovo na isti rezultat kao prije četiri godine. Šokantan je potop SDP-a. SDP je uza sve što je imao na raspolaganju, uz opću naklonost medija kroz stvaranje klime moralne panike, dobio dva mandata više nego prošli put – kazao je Tonči Tadić. 

 

– Kad zbrojite SDP i Možemo, dobijete 53, što znači da je mobilizacija lijevih birača išla prema Možemo. Ovo je potop SDP-a orkestriran od Milanovića – dodao je. 

– Za Milanovića bi bilo najpametnije ono što sam rekao još prije tjedan dana, da se povuče iz politike. On ne pomaže ni SDP-u, ni Hrvatskoj, ni samom sebi. On ne zna pregovarati, njegovo pojavljivanje je rastjeralo IDS i Fokus. Ni on ni Peđa Grbin nisu mogli uvjeriti stranku Možemo da bude s njima. Sve što je SDP radio u ovoj kampanji bilo je protuustavno. Bio je premijerski kandidat i predsjednik Republike, SDP je čvrsto stajao iza njega. Možemo nije pristao na takvu igru, cijela Hrvatska treba im odati priznanje – kazao je Tadić.

– Možemo je privukao gomilu mladih birača koji su se mobilizirali, a HDZ je napravio nevjerojatnu mobilizaciju. Veliki je uspjeh postigao i Domovinski pokret i Most. Ovaj rast Mosta plod je odlaska dijela protestnih glasova k njima – kaže. 

– Imali smo fantastičnu, veliku izlaznost, bez ijednog incidenta. Hrvatska se pokazuje kao mirna i dobro organizirana zemlja čija demokracija funkcionira. Tko god će sastavljati vladu, to je volja birača – kaže. 

– Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Mojih 20 godina u politici me naučilo da je ponoć trenutak današnjeg dana od kojeg počinje brojenje. Što je tko rekao prije, manje je bitno. Bitno je s koliko ruku raspolažeš i koliko kontroliraš te svoje ruke. Moguće su razne kombinacije, s manjincima, bez njih, s dijelom stranke – kaže Tadić. 

– Velika izlaznost mladih bila je usmjerena prema Mostu, manje prema Možemo i dijelom prema Domovinskom pokretu. HDZ je mobilizirao sve svoje ljude, glasale su cijele obitelji, ali ovo pokazuje još jednu poraznu činjenicu, a to da je kampanja Zorana Milanovića jako naštetila SDP-u. Ovo je jednaki rezultat kakav je SDP imao 2015. – kazao je.

GALERIJA Doček izbornih rezultata u stožeru koalicije Rijeke pravde

Tonči Tadić
1/50
Ključne riječi

Komentara 14

AN
anton1
22:08 17.04.2024.

Zoki je naštetio Hrvatskoj! za SDP me briga ko za otrcanu krpu!

Avatar ljutapica
ljutapica
22:19 17.04.2024.

"Za Milanovića bi bilo najpametnije da se povuče iz politike. On ne pomaže ni SDP-u, ni Hrvatskoj, ni samom sebi." AMEN. i moram dodati da i ja čestitam Možemo na korektnosti, ali prije svega Fokusu i naknadno IDS-u, koji je prvi izašao iz tog krša i loma koji je napravio Milanović u SDP-u, uz jasno i konkretno obrazloženje. Čestitam i svim hrvatskim biračima i svim strankama, osim onih koji su s SDP-om kršili Ustav RH! Njih treba biti sram i nadam se da će biti kažnjeni na lokalnim i svim drugim izborima! ŽIVJELA HRVATSKA!

ST
strahimir
22:37 17.04.2024.

Zločinac Milanović treba odgovarati za grubo kršenje ustava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije