Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cenzus

Sve povlastice ovise o dohotku, kolika je imovina, nitko ne pita!

siromasi
Boris Ščitar / Pixsell
27.04.2010.
u 17:38

Procjenjuje se da imamo 700 tisuća siromašnih od kojih 16 posto prima neki oblik socijalne pomoći. OIB još nije dohvatio gruntovnicu.

Dohodovni je cenzus jedan od najvažnijih alata državne administracije za određivanje pojedinih prava. Računa se prema iznosu proračunske osnovice, koja za ovu i prošlu godinu iznosi 3326 kuna. Dohodovni cenzus ipak nije isti za svako pravo; kod dječjeg doplatka određen je na 50 posto osnovice, odnosno propisano je da pravo na dječji doplatak imaju djeca zaposlenih koji mjesečno raspolažu s manje od 1663 kune po članu obitelji. U zdravstvenom osiguranju taj je cenzus malo niži – iznosi 45,59 posto proračunske osnovice, odnosno 1516 kuna.

Inače, pravo na socijalnu pomoć imaju obitelji koje raspolažu s manje od 500 kuna po članu, a usprkos tako niskom cenzusu, socijalnu pomoć prima oko 96 tisuća građana. Računa se da Hrvatska ima oko 700.000 siromašnih, a 16 posto prima neki oblik socijalne pomoći. Prije se govorilo da će imovinski cenzus biti glavni kriterij za određivanje prava na socijalne naknade, ali očito se on još ne može provesti. OIB će se najsporije primijeniti u zemljišnim knjigama.

Komentara 12

OB
-obrisani-
17:49 27.04.2010.

\"OIB će se najporije primijenuti u zemljišnim knjigama.\" Mislim da se treba duboko zamisliti nad ovom činjenicom. Još jedan u moru dokaza pljačkaške i razbojničke vladavine u Hrvatskoj.

TU
tutle
18:01 27.04.2010.

OIB je potpuno besmislen ako nije odmah obuhvatio sve vrste imovine a nije jer su kradezeovci previše pokrali i previše imaju pa im se ne žuri s primjenom

OB
-obrisani-
19:01 27.04.2010.

@marko53 A tko je kriv vama desničarima što se ne znate i ne možete politički organizirati bez ortodoksnih komunjara? Za to vam nije kriv nitko, a najmanje Splićani......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije