Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednoglasna odluka

Slovenija: Ustavni sud odlučio zabraniti da ulica nosi ime Tita

\'josip broz tito na brodu galeb\'
Arhivska fotografija
04.10.2011.
u 20:24

Ustavni sud poništio je imenovanje ulice nakon što je to zatražila jedna neparlamentarna stranka

Suci slovenskog ustavnog suda poništili su odluku ljubljanskog gradskog vijeća iz lipnja 2009. godine da se jedna ulica nazove Titovom cestom. U priopćenju s ustavnog suda stoji kako su odluku donijeli jednoglasno.

Ističu kako je davanje imena ulicama ili trgovima u Sloveniji koja je već 18 godina samostalna država po nositeljima nedemokratskog režima iz bivše SFRJ u suprotnosti s načelom ljudskog dostojanstva koje je ugrađeno u slovenski ustav, prenosi 24ur. Budući da je ulica po Titu imenovana nakon osamostaljenja Slovenije, to se ne može tumačiti poštovanjem povijesne tradicije, objasnili su ustavni suci.

Ustavni sud poništio je imenovanje ulice nakon što je to zatražila jedna neparlamentarna stranka.

- Činjenica da je Josip Broz Tito bio doživotni predsjednik bivše SFRJ znači da upravo njegovo ime u najvećoj mjeri simbolizira nekadašnji totalitarni režim - stoji u priopćenju

Ključne riječi

Komentara 266

ST
Stormbringer
21:19 04.10.2011.

Zabraniti davanje imena ulica i trgova po totalitarnim vođama je civilizirano i demokratski.Točka.

DU
Deleted user
21:44 04.10.2011.

J ne vidim nikakvu razliku izmedju fasizma i komunizma. Ni povijest ne vidi tu nikakvih razlika.

JR
Jolly Roger
08:37 05.10.2011.

Bravo Slovenci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije