Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVENI DETALJI

Podignuta optužnica protiv Kodžomana, Peras i Zdravka Mamića zbog isplate novca informatičaru

Zdravko Mamić na posljednjem ispraćaju bivšeg gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL
1/7
09.05.2024.
u 20:25

Prema pisanju medija, istraga u ovom slučaju pokrenuta je zbog optužbi za isplatu 600.000 kuna klupskog novca informatičaru Franji Vargi koji je fabricirao SMS poruke koje su Zdravku Mamiću trebale poslužiti kao dokaz da je žrtva montiranog procesa.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana, aktualne predsjednice Dinamove Uprave Vlatke Peras te odbjeglog Zorana Mamića zbog isplate klupskog novca informatičaru Franji Vargi.

Državno odvjetništvo (DORH) je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestilo da se Kodžoman, Peras i nekadašnji izvršni dopredsjednik Dinama te kasniji Dinamov savjetnik Zdravko Mamić terete za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Optužnica, podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom, tereti Kodžomana i Peras kao članicu uprave kluba zaduženu za odjel nabave, kao i Mamića kao stvarnog nalogodavca, voditelja poslovanja i tadašnjeg savjetnika uprave, da su postupali protivno svojim dužnostima iako su svi troje bili dužni donositi odluke i voditi poslove u interesu nogometnog kluba.

Tužiteljstvo precizira kako se Kodžomana i Peras tereti da su na Mamićevo traženje odobravali njegove narudžbe te plaćali raznu tehničku i drugu robu na teret Dinamovih financija, znajući da se ta roba neće koristiti za potrebe Dinama već za potrebe Mamića. Dinamo je takvim radnjama, ističe tužiteljstvo, oštećen za ukupni iznos od 72.171 eura, koliko iznosi i Mamiću tako pribavljena nepripadna imovinska korist.

VEZANI ČLANCI: 

Prema pisanju medija, istraga u ovom slučaju pokrenuta je zbog optužbi za isplatu 600.000 kuna klupskog novca informatičaru Franji Vargi koji je fabricirao SMS poruke koje su Zdravku Mamiću trebale poslužiti kao dokaz da je žrtva montiranog procesa.

U tijeku suđenje za aferu ''Dinamo 2''

Visoki kazneni sud potvrdio je u listopadu 2021. godine prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda kojom je bivši policijski informatičar Franjo Varga osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač Blaž Curić na dvije godine zatvora zbog sprečavanja dokazivanja u aferi SMS.

Na osječkom Županijskom sudu u tijeku je suđenje za aferu ''Dinamo 2'', u kojoj se za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, sudi u odsutnosti braći Zdravku i Zoranu Mamiću koji su u bijegu u Bosni i Hercegovini. Uz njih, optužnicom su obuhvaćeni i Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

>>> FOTO Nastavljeno suđenje braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama

Zdravko Mamić na posljednjem ispraćaju bivšeg gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića
1/7

Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura. 

Tužiteljstvo ih tereti da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je NK Dinamo pritom neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine Vuksan je priznao krivnju i nagodio se s Uskokom pa je sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina. Krivnju je, potkraj studenog, priznao i Krota, koji je, nakon nagodbe s Uskokom osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.

>>> FOTO Dan pobjede nad fašizmom: Diljem Rusije održavaju se vojne parade

Zdravko Mamić na posljednjem ispraćaju bivšeg gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića
1/57

 

Ključne riječi

Komentara 5

DE
Dex
22:03 10.05.2024.

Istovremeno sve oko krađe stotine milijuna iz Hajduka mora političkim dekretom u zastaru jer je umješana vrhuška HDZ-a pa se mora nači naćin da ljudima odvuče pažnja sa krimnala u Splitu ... ne kažem kako vo nisu nedužni no ako se jedne konstantno proganja za maltene dvije kave zašto se onda isto i druge tako ne proganja? Ah da HDZ ......

Avatar mrIvan
mrIvan
07:55 10.05.2024.

Sigurno bi vi brže podigli optužnicu - samo kad bi znali pisati i čitati. Sve je to tek početak postupka ali ključne su posljedice ove optužnice. Vlatka bye-bye!

Avatar Moodleen
Moodleen
20:23 09.05.2024.

Dvadesetak godina treba tim našim institucijama da podignu optužnicu, pa bude sudstvu još trebalo četrdesetak godina da donese pravomoćnu presudu... A Ercegovanci nam se smiju!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije