Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLIGARH Grigorij Viktorovič Berjozkin

Pod sankcijama Europske unije Rus s hrvatskom putovnicom

Foto: grigoryberezkin.blogspot.com
1/4
10.08.2023.
u 10:43

Grigorij Viktorovič Berjozkin predsjednik je upravnog odbora ESN grupe, privatne tvrtke za kapitalna ulaganja s portfeljem u raznim industrijama te vlasnik niza medija

Na popisu osoba pod sankcijama Europske unije zbog ruske agresije na Ukrajinu našao se i jedan ruski oligarh s hrvatskom putovnicom. Do sada je bilo slabo poznato da ulagač u fondove, medijski mogul i energetski tajkun Grigorij Viktorovič Berjozkin, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ima i hrvatsko državljanstvo.

Poduzetnik blizak Putinu

On je druga osoba i s hrvatskim državljanstvom na konsolidiranoj listi Europske unije osoba čija je financijska imovina zamrznuta, a na kojoj se nalazi i srbijanska pjevačica i bivša manekenka Aleksandra Nikolić koja je u braku s ruskim bogatašem Andrejem Meljničenkom. Grigorij Berjozkin vodeći je ruski poduzetnik, rođen 8. kolovoza 1966. u Moskvi, i blizak Putinu, kaže se u objašnjenju zašto je ovaj Rus s ruskim i hrvatskim državljanstvom uvršten među sankcionirane osobe.

Predsjednik je upravnog odbora ESN grupe, privatne tvrtke za kapitalna ulaganja s portfeljem u raznim industrijama, uključujući medije, energetiku, infrastrukturu, IT i petrokemijski sektor. Vlasnik je niza medija, među ostalima i prorežimskog tabloida Komsomolskaje pravde. Njegova grupa ESN potpisala je s tvrtkom Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) te Ruskim fondom za izravna ulaganja (RDIF) 2019. godine ugovor o ulaganju u projekt projektiranja, izgradnje i upravljanja tvornicom metanola u Amurskoj oblast istoku Rusije, a dvije godine kasnije uložio je i u istraživanje i razvoj plovila na metanol. Tvrtka Rusenergosbyt, čiji je dioničar, opskrbljuje energijom rusku željeznicu, koja ima presudnu ulogu u prijevozu vojske i ratne opreme.

POVEZANI ČLANCI:

Taj ruski poduzetnik, kaže se, materijalno podupire, ali i profitira od ruske vlade koja je odgovorna za agresiju na Ukrajinu i aneksiju Krima. Berjozkinu je imovina pod sankcijama u cijeloj EU, no nije jasno ima li što i u Hrvatskoj ili na svoje ime ili na tuđe. U javno dostupnim podacima te informacije nema. Berjozkin se 1995. kandidirao kao nezavisni kandidat za zastupnika Državne dume Savezne skupštine Ruske Federacije. Kao kuriozum, u Moskvi posjeduje golemi hangar u kojem skladišti desetke retro automobila, ali i trampolin, a skakanje i akrobacije omiljena su mu zabava zabava. Njegovi bivši zaposlenici kažu da je stalno u akciji i da akciju traži i od drugih.

– On je lukav. Ne dopušta ljudima da sjede mirno, stalno stvara konfliktne situacije i vjeruje da to pridonosi razvoju poslovanja – kazao je jedan od njegovih bivših suradnika u još jednim novinama koje posjeduje, Metrou.

Udana za sankcioniranog

Druga osoba s hrvatskim (i srbijanskim) državljanstvom na listi sankcioniranih jest Srpkinja udana za Andreja Meljničenka, vlasnika velikog proizvođača gnojiva EuroChem Group i tvrtke za ugljen SUEK.

Foto: Antonio Ahel

Alesandra, poznata i kao Sandra Meljničenko, neko je vrijeme izbjegavala crnu listu, no kad se otkrilo da je suprug na nju prepisao neke tvrtke, i ta je bivša pjevačica i manekenka, čija majka Vanja Nikolić veliki dio godine provodi u Brelima, a rođena je u Baškoj Vodi, stavljena na popis sankcioniranih u EU.

POVEZANI ČLANCI:

Par je i u Hrvatskoj bio poznat i po prijateljstvu s pjevačicom Ninom Bardić, ljeta su provodili na Jadranu, a njihovu superjahtu od 530 milijuna eura na kojoj su plovili ranije zaplijenili su Talijani.

>> VIDEO Ukrajina je objavila da ima žrtava u granatiranju regije Harkov

Komentara 11

DJ
DjuroPucar
14:28 10.08.2023.

On ej Hrvatskoj vjerojatno donio neku lovu, morao je kupiti nekje nekretnine. Pa ako je Kasparov dobio drzavljanstvo samo zato jer je u konfliktu sa politikom Putina, i od koga Hrvatska nista nema, (mogao je barem obucavati nasu omladinu sahu, pronaci talente da i mi za koju godinu u sahu nesto znacimo u svijetu)zasto ne bi imao i ovaj biznismen?

Avatar 365dias
365dias
10:56 10.08.2023.

pa svaki viđeniji eu mafijaš i lopov ima rvacki pasoš - jeftino se dobije, pa nek' se nađe ako zatreba...

VJ
VjetresDinare
22:57 10.08.2023.

Ja se divim tvom traktoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije