Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspad vukovarskog SDP-a

Pobuna u SDP-u! Pale teške optužbe, njih 13 dalo ostavku: 'Grbin je Vukovar predao desnici'

Foto: Davor Javorovič/PIXSELL
1/5
15.05.2024.
u 12:55

"Šokirani i duboko razočarani činjenicom da je predsjednik stranke prekršio prethodno spomenuti usmeni dogovor te pokazao da se ne drži dane riječi"

Poslije Splita i još nekih stranačkih podružnica, nezadovoljnih odlukama Peđe Grbina, rasplamsalo se nezadovoljstvo i u SDP-u Grada Vukovara. Sinoć je održan sastanak članova na kojem je njih 13 podnijelo ostavke na sve dužnosti unutar SDP-a, pri čemu optužuju Grbina da je Vukovar na duže vrijeme predao desnici, i to tako da je prekršio prethodni dogovor.

Gradski odbor SDP-a pismom se obratio Predsjedništvu stranke, kao i predsjedniku Peđi Grbinu, navodeći kako je u vukovarskom SDP-u već godinama unazad teška i izazovna situacija te da će odluke koje se donose imati dugoročne posljedice.

– Unutar stranke dobro je poznata činjenica da je predsjednik Peđa Grbin dao svoju riječ Biljani Gaća, predsjednici SDP-a Vukovar, potpredsjednici SDP-a Vukovarsko-srijemske županije i članici Predsjedništva SDP-a Hrvatske te dugogodišnjoj aktivnoj članici koja je to svojim radom i trudom zaslužila i ranije da će upravo ona biti izravna zamjena za mandat kolege Predraga Freda Matića. Istu tu riječ dao je i Predragu Fredu Matiću, SDP-ovu zastupniku u Europskom parlamentu i članu Predsjedništva SDP-a Hrvatske, a koji nam je to javno rekao – stoji u dopisu nezadovoljnih članova SDP-a.

Dodaju da su vjerovali da će vukovarski SDP biti konačno na pravi način zastupljen u Hrvatskom saboru i, kako su nam rekli, bio je to zalog za bolje dane SDP-a Vukovar u budućnosti. Međutim, umjesto toga Grbin je mandate Freda Matića dao drugoj osobi, pri čemu je preskočio Gaću. U dopisu stoji kako su šokirani i duboko razočarani činjenicom da je Grbin  prekršio prethodno spomenuti usmeni dogovor te pokazao da se ne drži dane riječi time što donosi odluku da se iduća po redu na listi, Biljana Gaća, preskače. Ističu kako je to ogroman udarac cijelom vukovarskom SDP-u, ali i cijeloj stranci.

>>> FOTO SDP predstavio listu za Europski parlament

1/17

– Ove su posljedice su mnogo dublje nego što se na prvu može vidjeti i razumjeti. Ovom je odlukom predsjednik Grbin na dulje razdoblje predao je Grad Vukovar desnici jer, kako sada stvari stoje, iz Vukovara u Hrvatski sabor ušla su četiri zastupnika iz stranka desnice, a s lijevog spektra ni jedan. Vukovar nije bilo koji grad, Vukovar ima simboliku, Vukovar ima težinu i biti SDP-ovac u Vukovaru potpuno je drukčije nego bilo gdje dalje u Hrvatskoj, to vam odgovorno tvrdimo upravo mi koji ovdje živimo i djelujemo godinama – navodi se u pismu.

Zbog svega toga članice i članovi Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vukovar podnijeli su neopozive ostavke na sve stranačke funkcije. – Nadamo se da će neki novi ljudi koji će voditi SDP znati prepoznati o čemu smo u ovom dopisu govorili, a naglašavamo da to sigurno nisu osobni interesi jer članstvo u SDP-u u ovom dijelu Hrvatske može vam samo ugroziti egzistenciju – ističe se u pismu.

VEZANI ČLANCI: 

Inače, SDP Grada Vukovara u ovom sazivu Gradskoga vijeća nema ni jednoga svoga člana, što je bio golemi izborni udarac za stranku koji su dobili na prošlim lokalnim izborima. Prije samo desetak godina SDP je imao 13 vijećnika, koliko su osvojili na lokalnim izborima 2009. godine. Tada je za gradonačelnika izabran Željko Sabo.

Četiri godine kasnije SDP je ponovno bio u Gradskom vijeću, ali nisu imali većinu, tako da 2014. godine dolazi do prijevremenih izbora, kada su osvojili četiri vijećnička mjesta. Na izborima 2017. godine osvojili su tri vijećnička mjesta, a na izborima 2021. godine doživjeli su pravi potop te nisu uopće uspjeli postati dio Gradskog vijeća. Na tim izborima 2021. godine kandidat SDP-a za gradonačelnika Vukovara bio je Damir Maduna, inače neovisan kandidat, koji je ranije bio član Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara.

Pred prošle lokalne izbore došlo je do raskola u vukovarskom SDP-u kada su ga napustili neki poznatiji članovi kao što su Željko Sabo, Goran Bošnjak… Jučer smo kontaktirali i predsjednicu vukovarskog SDP-a Biljanu Gaću, koja nam nije željela davati nikakve komentare u povodu ovih najnovijih događanja.

GALERIJA Najvažniji kulturni događaj u Hrvatskoj: Otvorena izložba godine u Klovićevim dvorima

1/73
Ključne riječi

Komentara 23

ZO
Zoran
13:02 15.05.2024.

Počela ih nositi rijeka "pravde" Ha haaaa haaaaa Grbin još pluta u mulju

RE
Realistic
13:43 15.05.2024.

Šta će matić na slici,taj bi dao ostavku samo kad bi ga u Hdz-u zvali.Taj ne napušta stolicu osim za fotelju pa čija god bila.

MI
miliša
13:49 15.05.2024.

Nema tu nikakve razlike sve je isto Peđa1 = Peđa2, a sve je isto i kod odbjeglih od prije poput Glavaševića. Još će se vidjeti tko je tko kad krenu "padati glave" - mudrom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije