Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer u Davosu

Plenković: Inflacija nam je lani bila 10,8%, niža nego u državama koje ne žele euro

storyeditor/2023-01-19/plenkovic_vucic.jpeg
Foto: Instagram
1/3
19.01.2023.
u 19:29

Tijekom susreta s Borjanom Krišto, novom predsjedateljicom Vijeća ministara BiH, premijer Plenković ju je pozvao u službeni posjet Hrvatskoj, što bi trebalo biti vrlo skoro

Premijer Andrej Plenković danas je na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu govorio na panel-diskusiji o tome kako u Europi pronaći novi gospodarski rast, a na marginama tog skupa susreo se sa svim prisutnim liderima iz zemalja jugoistočnog hrvatskog susjedstva. S predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održao je 40-minutni bilateralni sastanak.

Iako su se Plenković i Vučić susretali i na prethodnim izdanjima uglednog skupa u Davosu, prije je to bilo uvijek kratko, "s nogu", dok se danas, čini se, održao prvi pravi bilateralni razgovor na vrhu između Hrvatske i Srbije još od Vučićeva službenog posjeta Zagrebu 2018. godine.

– Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja – napisao je na Twitteru premijer Plenković nakon sastanka. Predsjednik Vučić opisao je razgovor kao vrlo korektan: – Vjerujem da ćemo u razdoblju koje je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa – poručio je Vučić.

Plenković i Vučić dotaknuli su se i rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba u Domovinskom ratu, europskog puta Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i intenziviranja suradnje u prometnoj infrastrukturi, konkretno željeznici. Složili su se da sudjelovanje predstavnika srpske manjine u aktualnoj hrvatskoj Vladi i to što predstavnik hrvatske manjine prvi put sudjeluje u vladi Srbije predstavlja svojevrstan zalog za obnovu političkog dijaloga između dviju država, s jasnijom intencijom da se rješavaju sva otvorena pitanja.

Tijekom susreta s Borjanom Krišto, novom predsjedateljicom Vijeća ministara BiH, premijer Plenković ju je pozvao u službeni posjet Hrvatskoj, što bi trebalo biti vrlo skoro. "Radimo na jačanju dobrosusjedskih odnosa i podupiremo europski put BiH", rekao je Plenković.

Na pozornici u Davosu premijer je sudjelovao u panel-diskusiji s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, izvršnim predsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom i glavnim direktorom Deutsche Banka Christianom Sewingom. Govoreći o pristupanju Hrvatske eurozoni, rekao je da konverzija iz kune u euro teče dobro, osim što neki dižu cijene "malo više nego što je razumno".

Hrvatska Vlada uspjela je zadržati inflaciju na 10,8 posto prošle godine, rekao je premijer i dodao da je to niže nego u drugim istočnoeuropskim državama članicama koje se još ne žele priključiti eurozoni. Očito je aludirao na Poljsku, čiji je premijer Mateusz Morawiecki javno spominjao divljanje cijena u Hrvatskoj kao razlog zbog kojeg se Poljskoj ne isplati uvoditi euro u sadašnjim okolnostima.

VIDEO Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

Komentara 6

IC
ICCO
19:40 19.01.2023.

Laže ko vučić, mrtav-ladan. Inflacija nam je 30% a ne 10.8%, Švedska ima osnovne prehrambene namirnice niže uz 3x veće plaće. Srami se!

DU
Deleted user
19:49 19.01.2023.

Naravno laž inflacija je čak i 50% u nekim stvarima bdv na žalost nova stranica večernjeg nije nešto

UD
Udbaš
09:44 21.01.2023.

Ovo za inflacijunije laž ( previše je prozirna), ovoje čisto cerekanje u lice ljudima, zlobno naslađivanje zbog nemoći recipijenta... A što se tiče dionika istočnih četa iliti čedeka ace, vjerojatno je plenki ponudio popravak i povrat tehnike koju smo im u ratu uništili, izručenje osumnjičenih pilota, kao i penziju invalidima agresora u zamjenu za acino priznanje da je Glina hrvatska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije