Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SAZIV SABORA

Ovo je šest zastupnika koje je glasovalo protiv Jandrokovića

Foto: Sabor/Youtube
1/18
16.05.2024.
u 12:35

Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat, da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana. A upravo je to povjerenje ključno, jer nitko od nas ovdje nije došao slučajno. Nemojmo to zaboraviti, nas su u ovaj visoki dom izabrali hrvatski birači, poručio je Jandroković u svojem govoru

Gordan Jandroković u četvrtak je treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora, što nije uspjelo nijednom od njegovih prethodnika u posljednje 34 godine. Njegovim izborom konstituiran je novi 11. saziv od neovisnosti. Jandroković je izabran sa 144 glasova za i šest protiv.

Protiv njega su bili Krešo Beljak (HSS), Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Miro Bulj (Most), Marijan Pavliček (Hrvatski suverenist), Dražan Dizdar i Josip Jurčević (bio je na listi Domovinskog pokreta).

Iako neki kažu da je parlamentarna praksa da se uvijek glasa 'za', ja sam pokazala jasan stav što mislim o svemu ovome i ostajem kod načina na koji sam glasala jer ovo nije uobičajena situacija, nego imamo izvanredno stanje", kazala je zastupnica Dalija Orešković (SSIP), koja će u ovom sazivu netom konstituiranog Sabora djelovati u Klubu s Ankom Mrak-Taritaš (GLAS) i Krešom Beljakom (HSS).

Nije podržala ponovno imenovanje Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora jer se ne slaže s novom vlasti koju čine HDZ i Domovinski pokret. Smatra kako se radi o prevari birača.

"Doživjeli smo da je jedna politička grupacija, koja se prije izbora deklarirala da se protivi Andreju Plenkoviću i politikama HDZ-a, koja je u prošlom sazivu Sabora pokretala i inicijative za smjenu pojedinih ministara i Vlade, protiv samog Plenkovića podnosila kaznene prijave, sada postala dio iste te vlasti".

To je čista prevara birača, smatra Orešković i dodaje kako je takva vlast koruptivna već u samom temelju te je trebalo pokazati načinom glasanja, da se Hrvatska doista nalazi u izvanrednom stanju.

Pogledajte atmosferu s konstituirajuće sjednice 11. saziva Sabora: Pale su čestitke, ali i zagrljaji

1/13

Loše je, dodaje, i to što "DP sada bez imalo straha i srama propovijeda svoju ideologiju koja Hrvatsku baca na koljena i u neka prošla, teška i crna vremena".

Takvoj situaciji treba pružiti otpor i od prve sekunde jasno i glasno reći na kojoj smo to strani i da se ovakvoj zlouporabi države stane na kraj, kazala je Orešković.

Iako su njegovi stranački kolege glasali za Jandrokovića, Mostov Miro Bulj svoju mu podršku nije dao jer smatra da ima puno kvalitetnijih i boljih zastupnika za obnašati tu dužnost.

"On (Jandroković) se dokazao kao pristran, neujednačen prema oporbi i vladajućima i po tome ga se pamti u proteklom mandatu", ocijenio je Bulj.

"Njegova demokracija pokazala se kao vrlo nekvalitetna, loša, diskriminirajuća prema određenim zastupnicima i krajevima iz kojih su birani. Nismo mogli slobodno izražavati svoja stajališta nego bi nas isključivao, a posebice se na meni iživljavao", prisjetio se Bulj Jandrokovićeva predsjedavanja u protekla dva saziva Sabora.

To je, dodao je, nepravedno prema biračima koji zastupnike biraju a predsjednik Sabora mora biti predsjednik Sabora svima.

"Znam da je većina glasala "za", ali Jandroković niti HDZ nisu moj svijet, nikad nisu bili niti će ikada biti", obrazložio je svoje glasanje Krešo Beljak (HSS).

Izabran treći put

Nakon glasovanja, Jandroković se obratio okupljenim zastupnicima.

"Dobiti treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas bili su u prethodnim sazivima, a mnogi će prvi put sjesti u saborske klupe. Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat, da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana. A upravo je to povjerenje ključno jer nitko od nas ovdje nije došao slučajno. Nemojmo to zaboraviti, nas su u ovaj visoki dom izabrali hrvatski birači.

Današnji sastav Sabora odraz je volje čak 2,140.824, odnosno 61.48% hrvatskih građana s pravom glasa. Želim stoga zahvaliti svima onima koji su 16. i 17. travnja na biralištima u Hrvatskoj i inozemstvu obavili svoju građansku dužnost. Poslali su nedvosmislenu poruku o tome kakav sastav Hrvatskog sabora žele. Naš legitimitet je neosporan, poručio je Jandroković.

FOTO Ovo su ljudi koji su izabrani za zastupnike u Hrvatskom saboru

1/156

– Gledajući svijet danas, izvjesno je da živimo u vrlo opasnom povijesnom razdoblju. Rat bijesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Ne možemo pobjeći ni od od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti. Nadalje, suočeni smo s mnogostrukim izazovima koje sa sobom nose klimatske promjene. Svjedočimo i energetskoj i prehrambenoj nesigurnosti te poremećajima u globalnim lancima opskrbe, što sa sobom povlači dalekosežne socioekonomske posljedice. Paralelno, promatramo porast populizma, radikalnih i ekstremističkih politika  koje naše demokracije nagrizaju iznutra. I jučerašnji šokantni atentat na slovačkog premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko nas ponekad malo dijeli od verbalnog do fizičkog ili oružanog nasilja. Najsnažnije osuđujemo taj grozni čin, a gospodinu Ficu želimo što brži oporavak.

Izrazito ozbiljna prijetnja institucijama u demokratskim europskim državama su i kibernetički napadi koje sponzoriraju pojedine države ili određene zainteresirane skupine. Takve nas prijetnje sve pozivaju na dodatni oprez jer mogu bitno utjecati na naše demokratske procese.

Isto tako moramo imati u vidu i potencijalne zlouporabe i negativne posljedice ubrzanog razvoja umjetne inteligencije. I na kraju posebno naglašavam izazove koje sa sobom nose ilegalne migracije. To je slika svijeta u kojem danas živimo", rekao je Jandroković.

VIDEO Konstituiran je Hrvatski sabor

Kontituirajuću sjednicu 11. saziva Sabora možete pratiti OVDJE

Komentara 11

AB
abcabc
13:10 16.05.2024.

Najveći lajavac i gubitnik izbora Grmoja - kako je najavljivao dolazak na vlast a doživio potop kao i njegovi ljevičari - Most je gotov

AS
Asus
12:53 16.05.2024.

Koja ekipica je protiv. Ljuta ljevica i isprazna desnica

DO
Domi
12:52 16.05.2024.

Baš pravo društvo koje glasalo protiv Jandrokovića. Kriminalac i polukriminalci. Na čast onih koji su glasali za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije