Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
puštena iz zatvora

'Michelle je još gora od muža, mjesto joj je u paklu'

Michelle (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
01.09.2012.
u 09:10

Najomraženijoj ženi Belgije utočište su u samostanu pružile časne sestre. Lokalni političar predložio je čak i skupljanje novca za angažiranje Albanca koji bi ju ubio

Mjesto joj je u paklu, a ne u svetoj kući kao što je samostan, komentira jedna mještanka. Kad su je dovezli, našminkanu, napudranu i s blještećim naušnicama, izgledala je kao da ide na ljetovanje u Saint Tropez, primjećuju u jednom izvještaju lokalne novine.

A jedan lokalni političar, komentirajući ovaj sumoran slučaj, na društvenoj mreži Twitter bez imalo susprezanja predlaže:

– Ne šalim se, mogli bismo prikupiti novac i angažirati nekog Albanca da ubije Michelle Martin.

Nemirni roditelji

Prijevremeno puštanje iz zatvora najomraženije žene u Belgiji izazvalo je traume u čitavom društvu, a trauma se najviše osjeća upravo ovdje, u malom valonskom mjestu Malonne, gdje se nalazi samostan časnih sestara klarisa koje su odlučile pružiti utočište okrutnoj ženi.

Njezin je bivši suprug Marc Dutroux tijekom 1995. i 1996. godine oteo i silovao šest djevojčica u dobi od osam do 19 godina. Od njih šest, četiri su preminule od zlostavljanja. Od njih četiri, dvije su preminule ne samo zbog Marca Dutrouxa nego i zbog njegove supruge Michelle Martin koja ih je nastavila držati zatočene u podrumu i nakon što je Dutroux završio u zatvoru. Da je obavijestila policiju, dvije djevojke ne bi u podrumu izgladnjele do smrti.

Dutroux je osuđen na doživotni zatvor, a ona na 30 godina, ali ovoga je tjedna, nakon odsluženih 16 godina, prijevremeno puštena da ostatak kazne odsluži u samostanu sestara klarisa u Malonneu, mjestu sedamdesetak kilometara udaljenom od Bruxellesa.

– Dođe mi da vrištim. Po meni, Michelle Martin je jednako odgovorna za smrt moje kćeri kao i Dutroux. Ona je opasnija od njega – kaže Jean-Denis Lejeune, otac jedne od žrtava, koji je sudskom žalbom bezuspješno pokušao spriječiti puštanje Michelle Martin iz zatvora.

Malonne, mjesto u kojem se nalazi samostan, ne pokazuje oprost i gostoljubivost kakvu prema Michelle Martin pokazuju sestre klarise koje su je primile.

Mještani prosvjeduju, smatraju da je nepravedno zlostavljačici i zaštitnici pedofila dati novu priliku prije isteka zatvorske kazne na koju je osuđena.

– Samostan u našem mjestu sada joj služi kao zlatna krletka. To je nečuveno – kaže mještanka koja ne želi otkrivati ime jer se, kao i većina mještana, osjeća stigmatizirano.

Mještani Malonnea protiv svoje volje našli su se u središtu pozornosti, koja je negativna i samim time teška. U mjesnoj pekarnici prodavačica otkriva nemir koji obuzima mnoge roditelje u Malonneu: blizu samostana je vrtić i škola, hoće li djeca moći mirno, bez stresa i traume, odlaziti u tu zgradu?

Pokora i oprost

Puno je pitanja, ali malo odgovora. Zasad život u mjestu teče kao i prije. Michelle Martin prebačena je u samostan u utorak navečer, skrivena u automobilu, praćena blicevima fotoaparata i povicima prosvjednika: “Odlazi, ovdje te ne želimo.” Ali klarise je žele.

Utočište su joj ponudile u skladu s kršćanskim duhom pokore i oprosta. Glasnogovornik belgijskih biskupa Tommy Scholtes objasnio je kako su odluku o primanju Michelle Martin klarise donijele samostalno.

– Imaju pravo odlučiti kome će pružiti dobrodošlicu – rekao je. U golemom samostanu živi 11 klarisa, uglavnom u dubokoj starosti. Michelle Martin s njima bi trebala provesti sljedećih 14 godina, ali, za razliku od zatvora, iz samostana može izlaziti.

Ipak, prema pričanju mještana, navodno postoji dogovor da prvih nekoliko mjeseci uopće ne izlazi izvan zidova samostana.

– Koliko shvaćam, Michelle Martin je dobila sobu u gostinskom krilu samostana, a u zamjenu za smještaj i hranu radit će četiri sata dnevno. Vjerojatno će obavljati kućanske poslove, čistiti prostorije, pripremati hranu, raditi u vrtu... – kaže Maxime Prevot, gradonačelnik Namura, grada kojemu pripada i mjesto Malonne.

Policija je jučer objavila da je u vrtu samostana sestara klarisa pronašla skrivenu kameru. Sumnja se da ju je ondje postavio neki ambiciozni fotoreporter koji je želio zabilježiti događaje oko objekta.

Policajci raspoređeni oko samostana brinu se o sigurnosti, ali teško je reći koga zapravo štite: obične građane od prijevremeno oslobođene zločinke ili zločinku od osvetoljubivih i bijesnih građana.

Komentara 10

ZE
zeljkonl1
11:27 01.09.2012.

mkrusin,gresis,istina je jos gora,policija je istrazila kucu ali nista nisu nasli....

LO
lonili
11:44 01.09.2012.

Ja sam katolik i vijernik, ali ovaj potez časnih sestara nikako ne odobravam, ali si postavljam drugo pitanje..dali časne sestre diljem svijeta tako rade i sa svečenicima-********a, a mi od tih istih svečenika slušamo o umjetnoj oplodnji i onda si postavljam pitanje šta je to VIJERA I U ŠTO TREBA VIJEROVATI ???

MK
mkruslin
09:51 01.09.2012.

" koja ih je nastavila držati zatočene u podrumu i nakon što je Dutroux završio u zatvoru. Da je obavijestila policiju, dvije djevojke ne bi u podrumu izgladnjele do smrti." Čovjek završi u zatvoru i policija mu ne napravi premetačinuinu u kući kao i u kućama njegove rodbine? To su neki EU zakoni? Aha oni očekuju da se ljudi sami jave i kažu što su napravili i i gdje drže ljude, a mještani imaju nečistu savjest jer ih dok se to odvijalo nije bilo briga ni za koga drugog osim za sebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije