Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIRSKI GRAD

Kina objavila video s velikim planom za Mjesec, svi su primijetili smiješnu 'pogrešku': 'Krali su izume...'

Pogreška Kine
Screenshot/Twitter
05.05.2024.
u 07:41

Kineski glavni plan za Mjesec uključuje flote autonomnih robota, stambene kupole i na kraju infrastrukturu poput grada.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) nedavno je objavila video koji predstavlja njihov koncept baze na Mjesecu, planiran za razvoj u idućim desetljećima. Ovaj projekat, nazvan Međunarodna lunarna istraživačka postaja (ILRS), prvotno su najavile Kina i Rusija, a sada inicijativu vodi Kina.

Zemlja pokušava privući međunarodne partnere za ovaj veliki pothvat. Do sada ILRS ima devet zemalja članica, uključujući Kinu, Rusiju, Venezuelu, Pakistan, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Južnoafričku Republiku, Egipat i Tajland. Turska i nedavno Nikaragva također su navodno podnijele zahtjev za pridruživanje.

Ipak, u videu koji prikazuje velike ideje Pekinga, a koji je objavila Kineska nacionalna svemirska agencija, gledatelji su uočili potencijalnu grešku. Isječak, naime, sadrži snimak u kojem u pozadini polijeće raketa NASA Space Shuttle. On je, da podsjetimo, zatvoren za rad u kolovozu 2011., nakon četiri desetljeća u zraku, usred proračunskih pritisaka. Također, jasno je da Kina i NASA uopće ne surađuju, stoga je nejasno odakle u njihovu videu NASA-ina svemirska letjelica.

Kineska globalna televizijska mreža zamaglila je "svemirski šatl" u jednoj verziji videa, piše The Sun. Međutim, to nije spriječilo promatrače da uoče "pogrešku". Neki komentatori na društvenim mrežama ističu da se možda Kina odlučila našaliti, dok su se drugi narugali na njezin račun. "S obzirom na to da su kineski komunisti krali izume poput SSSR-a, ne mogu reći da sam iznenađen", napisao je jedan korisnik na X-u. 

VEZANI ČLANCI:

Kineski svemirski grad smješten na lunarnom južnom polu "podržat će čovječanstvo" u putovanju u "dublji svemir", prema nacionalnoj svemirskoj agenciji. "Više se ne zadovoljavamo jednostavnim posjetima, ovdje smo za dugotrajna istraživanja. Međunarodna lunarna istraživačka postaja (ILRS) omogućuje ovu viziju", hvale se iz Pekinga. Dodaju da njihov glavni plan za Mjesec uključuje flote autonomnih robota, stambene kupole i na kraju infrastrukturu poput grada.

GALERIJA Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin doista pokrene nuklearni rat

Pogreška Kine
1/20
Ključne riječi

Komentara 27

XA
xaron
23:25 05.05.2024.

…NASA Space Shuttle program je otkazan zbog proračunskog pritiska…? To je vljda prvi put spomenuto. jer svi znaju da je otkazan zbog promašaja.

Avatar Naravno
Naravno
13:49 05.05.2024.

Sidewinde( opet lažeš. Idi pa guglaj tko je prvi izumio helikopter, Paul Counu, Francuz.) Prvo dobro pročitaj komentar. Pa onda razmisli. Na zapadu svašta naziva helihopterom . Ako ćemo verovati sve što klaže googl daleko ćeš da doguraš sa znanjem. doguraš sa znanjem.

NI
nisamrobot
09:44 05.05.2024.

Britanski mediji javljaju da zbog ovoga otkrića Kina za slijedećih 50 godina u potpunosti odustaju od istraživanja Mjeseca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije