Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekspertiza

"Gotovina je proveo Oluju po NATO-ovoj vojnoj doktrini"

\'Croatian General Ante Gotovina (R) arrives for his initial appearance at the court of the UN tribunal for warcrimes in former Yugoslavia in The Hague, Monday 12 December 2005. Ante Gotovina was to f
AFP/Pixsell
02.07.2012.
u 22:30

Jack Vrett: Haaška presuda imat će posljedice na planiranje vojnih akcija u svijetu

“Ova presuda mogla bi imati dalekosežne posljedice na primjenu zakonskih propisa budućih oružanih sukoba u svijetu. Generala Gotovinu tužiteljstvo proziva zbog operacije Oluja koja je bila masovni hrvatski napor da preuzmu svoja područja koja su kontrolirali Srbi i provedena je nakon srpskog pokolja u Srebrenici koji je UN nazvao najgorim zločinom u Europi od 2. svjetskog rata. Tek nakon Oluje srbijanske snage su opustošene, a vođe bili prisiljeni sjesti za pregovarački stol zbog dogovora o miru.”

Tako je Jack Vrett, kapetan u američkoj vojsci i šef Odjela za međunarodno pravo američke 101 Airborn Divizije, na blogu pravnog fakulteta sveučilišta Marquette u Milwaukeeju započeo tekst o haaškom procesu Anti Gotovini.

Vrett poručuje da Oluja ima u provedbi doktrinu NATO-ovih operacija te da SAD mora biti zainteresiran za ishod suđenja Gotovini jer je prvostupanjska presuda “donesena na drukčijim odredbama o principu proporcionalnosti u prekomjernom granatiranju od onih u međunarodnom pravu.”

Vrett naglašava da njegovo mišljenje nije službeno odobreno od američkog vojnog ili političkog vrha, ali su ga, kaže, i oni pročitali i nisu demantirali, te podsjeća na slične sudske procese iz prošlosti poput Nürnberga i slučaja njemačkog zapovjednika Lothara Rendulicha u kojem je zaključeno da se ratne odluke zapovjednika trebaju ocjenjivati kroz uvjete u kojima su doneseni, a ne “naknadnom pameću” i s vremenskim odmakom.

Jack Vrett navodi da je nakon podnošenja optužnice protiv Gotovine američki Kongresni odbor za vanjsku politiku poslao pismo tadašnjem ministru Colinu Powellu sa zahtjevom da prate “rad haškog tužiteljstva jer se spominje i pomoć Clintonove administracije RH u Oluji”. U tom pismu navodi se da je Gotovina optužen za ratne zločine i zločine protiv humanosti jer je, navodi tužiteljstvo Haaškog suda, istjerao tisuće civila tijekom vojne operacije Oluja. Odbor je saslušao mnoga svjedočenja, uključujući i tadašnjeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha te zaključio da srpski civili nisu silom protjerani, pa su postavili pitanje činjenične osnove za podizanja optužnica i u zaključku zahtijevaju da se onemogući da nijedan američki dužnosnik bude istraživan ili procesuiran jer je provodio službenu politiku SAD-a.

Ključne riječi

Komentara 289

LA
Lavica7
07:35 03.07.2012.

Da Milosevic nije zavrsio u Haagu..dobio bi i on putovnicu. Treba provjerit da li ju imaju Mirjana i Marko?! Za svaki slucaj.

OK
oktopad
23:44 02.07.2012.

Oće, oće. Kako ne? Kad i meni izraste nokat tamo di mi nij nikad rasta. Ka ća će i Amerikanci odgovarat ća su upali va Irak bez rezolucije UN pa su sad tamo, via legalis, agresori i okupatori jedne članice UN.

OB
-obrisani-
22:51 02.07.2012.

Sve to mi znamo. Ali britanska politika koja je najutjecajnija pri haaškom sudu ima drugačije porive i motive. Uključujući i njihove poltrone Nizozemce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije