Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ STOŽERA RIJEKE PRAVDE

Nezadovoljstvo u SDP-u: 'Rezultati su loši i nade više nema'

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru koalicije Rijeke pravde
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/58
18.04.2024.
u 00:36

Atmosferu, dojmove i izjave iz stožera koalicije Rijeke pravde pratit ćemo u nastavku večeri

  • U 19 sati zatvorena su birališta, a atmosferu, dojmove i izjave iz stožera koalicije Rijeke pravde pratimo u nastavku večeri
  • Prema posljednjim neslužbenim rezultatima DIP-a, Rijeke pravde osvajaju 42 mandata
  • Peđa Grbin stigao je u stožer nešto prije ponoći

Tijek događaja: 

00:36 - SDP je na Facebooku uputio poruku građanima: "Drage građanke i građani, hvala vam što ste u velikom broju iskoristili svoje biračko pravo. Rezultati izbora su pokazali da želite promjenu. U idućim danima potrebni su nam politička mudrost i strpljenje. Borba za bolju Hrvatsku se nastavlja!"


00:32 - Doček rezultata u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu završio je pjesmom i plesom svih članova koalicije i stranke.


23:55 - Čelnik SDP-a Peđa Grbin stigao je u stožer koalicije Rijeke pravde nešto prije ponoći te se obratio okupljenima. Više o njegovom govoru možete pročitati OVDJE

 

GALERIJA Peđa Grbin obratio se okupljenima u stožeru Rijeke pravde
Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru koalicije Rijeke pravde
1/14

23:20 - GALERIJA Od euforije do razočaranih lica: Pogledajte raspoloženja po stožerima nakon izlaznih anketa

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru koalicije Rijeke pravde
1/15

22:57Davor Matijević iz splitskog SDP-a rekao je za Dnevnik Nove TV: "Rezultati su loši i nade više nema. Odgovornost mora snositi i predsjednik, i cijelo predsjedništvo, čiji sam i sam član, jer se nakon osam godina ovakve vlasti HDZ-a mi moramo boriti za 45. mandat". Govoreći o mogućnosti koalicije s DP-om, rekao je kako to za njega nije prihvatljivo.


22:46 - Ivica Puljak rekao je za N1: "Razgovarat ćemo s ostalim partnerima, koji su se izjasnili da ne idu s HDZ-om nakon konačnih rezultata i nadamo se da će se to realizirati pa ćemo napraviti vladu bez HDZ-a". 

"Ako će se svi držati obećanja prije izbora, onda bi takav scenarij bio moguć. Ostavimo tu mogućnost za idućih nekoliko dana. Moguća je i manjinska vlada. Imali smo tako nešto u Splitu tijekom prvog mandata. Moguće da se dogodi i na nacionalnoj sceni. Čuo sam se Peđom Grbinom. Razgovarali smo o svim mogućnostima i vidjet ćemo".


21:55 - "Građani su uvijek u pravu, kako biraju, tako će im i biti. Odlučili su i dalje podržavati lopove. Noć je duga, svašta se još može promijeniti. Očekujemo da se u pregovorima još uvijek može nešto postići. Stranačka iskaznica HDZ-a postala je doslovno license to kill", kazao je Predrag Fred Matić

"Vjerujte, u sljedećem mandatu po kruh će se u pekaru ići sa plavom iskaznicom. Nema kruha za sve", dodao je. Cijelu njegovu izjavu možete pogledati na snimci. 


21:48 - VIDEO Doček izbornih rezultata u stožeru koalicije Rijeke pravde


21:43 - Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo na temelju prebrojanih 38,81 posto glasova, koalicija Rijeke pravde osvaja 42 mandata.


21:31 - "Radi se o rezultatima koji odražavaju stanje u malim biračkim mjestima. Tek slijedi ono što je SDP-u najvažnije, a to su veliki gradovi gdje je SDP uvijek pokazivao svoju snagu. Građani su pokazali da je SDP bio i ostao najjača stranke ljevice", rekla je Mirela Ahmetović nakon objave prvih rezultata.

"Polako, ima vremena, pričekajmo da se sve prebroji. Naš premijer, naš mandatar, će sastaviti vladu, Zoran Milanović", dodala je.

"Ja očekujem pobjedu SDP-a i sastavljanje nove SDP-ove vlade na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem", ustvrdila je.  


21:11 - DIP je objavio prve rezultate izbora. Prema 24,25% obrađenih glasova, Rijeke pravde osvajaju 41 mandat. Arsen Bauk je, nakon objave prvih rezultata DIP-a, poručio: "Bez euforije, molim kolege iz HDZ-a". U stožeru se ponovno čuo samo mlaki pljesak. 


20:41 - "Prije svega želim zahvaliti građankama i građanima Republike Hrvatske koji su velikom izlaznošću pokazali da im je dosta da drugi odlučuju umjesto njih", kazala je Mirela Ahmetović te dodala: "Ja ne mogu reći da imam puno povjerenje u ankete. Pokazala su se kao pogrešne". 

Biljana Borzan istaknula je kako je zadovoljna velikom izlaznošću. "Velika izlaznost obično znači želju za promjenama. Nitko ne može složiti većinu koja je jasna. Nezahvalno je bilo što komentirati. SDP je dobio nešto više mandata nego na prošlim izborima, HDZ je dobio znatno manje".

Dalija Orešković je kazala: "Ovo je veća izlaznost nego što je bila prije, ali još uvijek je jako puno prostora da se građani izjasne. Čini mi se da ipak HDZ nema priliku tako lako formirati vlast, a mi svi ostali trebamo sjesti i razgovarati prije svega vođeni sviješću da bi u trećem uzastopnom mandatu pljačka,  korupcija i razaranje države od strane HDZ-a moglo biti još brutalnije i još jače. Ako HDZ formira većinu to je, što se mene tiče, kraj ove države, ali mi ćemo se nastaviti boriti". 

 

GALERIJA Doček izbornih rezultata u stožeru koalicije Rijeke pravde
Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru koalicije Rijeke pravde
1/50

20:21 - Rajko Ostojić govorio je za N1 te naveo: "Cilj je bio srušiti HDZ. Pričekajmo službene rezultate. Mi smo pokazali da smo najjača oporbena stranka i u prilici smo formirati vladu. Neću govoriti o svim mogućim partnerima, ali SDP je iznad procjena, posebno onih gdje se govorilo da se raspadamo. Možemo ujediniti opoziciju". 


20:08 – Prema najnovijim izlaznim anketama, SDP i partneri osvajaju 43 mandata

>>OPŠIRNIJE


19:45 – Ivica Puljak komentirao je izlazne ankete te kazao: "Očekujem, budući da su svi rekli kako neće nitko s HDZ-om, da se to zaista ne dogodi i da svi mi zajedno oformimo vladu". 

SDP-ov Arsen Bauk izjavio je da su objavljene izlazne ankete, u odnosu na posljednje ankete javnog mijenja, pokazale da su Rijeke pravde podcijenili, a HDZ precijenili, dodavši kako ih očekuju složeni pregovori o formiranju parlamentarne većine. Bauk, koji je nositelj liste za prvu izbornu jedinicu koalicije Rijeke pravde, ustvrdio je da su prema prvim izlaznim anketama Rijeke pravde druga opcija birača nakon HDZ-a.

"Izlazne ankete pokazuju da nas čekaju složeni pregovori o formiranju parlamentarne većine", rekao je Bauk u središnjici stranke na Iblerovu trgu. Upitan s kim će u pregovore koje najavljuje, Bauk je poručio: "S onima koji su činili dojučerašnju oporbu i eventualno zastupnike nacionalnih manjina."

"U ovom trenutku oni s kojima želimo obaviti prve razgovore od centra su na lijevo plus zastupnici manjina i, ako ostane ovakav rezultat, vidjet ćemo koliko će još nedostajati", rekao je, dodavši kako se i u HDZ-u moraju brinuti kako će doći do 76 ruku za sastavljanje većine i nove Vlade. 

"Ako ostane ovaj rezultat, da HDZ u 10 izbornih jedinica ima 58 mandata, to znači da oni koji su činili do jučer jalovu, bezidejnu, nesposobnu, divlju, a po zadnjem i ludu oporbu, imaju 24 mandata više u Hrvatskoj nego što je to dobio HDZ", zbrojio je Bauk.

Član Predsjedništva SDP-a Ranko Ostojić izjavio je da su postigli bolji rezultat nego na prošlim izborima, ali da treba pričekati definitivne rezultate. "HDZ-u je sporno sve ispod 60 mandata i nadam se da neće formirati Vladu", kazao je Ostojić, koji nije htio govoriti o tome s kime će pregovarati za poslijeizbornu koaliciju.


19:21 – "Možemo reći da je Hrvatska izabrala promjenu. Gledajući rezultate stranaka lijevo od centra, ja sam optimist i mislim da će rezultati biti čak i bolji od ovih anketa. Tijekom večeri mandati će se sigurno mijenjati, jer ima mnogo ovih rubnih mandata", komentirao je Siniša Hajdaš Dončić za Novu TV

"Vi znate da su ankete do sada dosta bile pogrešne, osobno nisam sigurna u ankete, ali sam sigurna da građani žele promjene, unatoč svom muljanju koje se danas događalo na biračkim mjestima, od muljanja s kutijama do potvrda za glasovanje", kazala je Mirela Ahmetović.

 

VIDEO Doček izbornih rezultata u stožeru koalicije Rijeke pravde

19:04 – U Rijekama pravde na Iblerovu trgu tradicionalno vlada dobra atmosfera, dobra izlaznost ide u prilog strankama lijevog centra pa su podaci o rekordnom odazivu birača osokolili SDP-ovce i njihove partnere. Nakon proglašenja rezultata izlaznih anketa, veselje je pomalo splasnulo, a dvoranom se mogao čuti mlak pljesak. Za sada vode samo u 3. jedinici sa sedam mandata i u 8. sa šest mandata.

 

VIDEO Reakcija na rezultate izbornih anketa u stožeru Rijeka pravde

19:00 – Prema izlaznim anketama, SDP osvaja 44 mandata

>>OPŠIRNIJE


18:30 – U stožeru koalicije Rijeke pravde krenule su pripreme za doček prvih izbornih rezultata.

 

GALERIJA Priprema stožera koalicije Rijeke pravde za doček prvih izbornih rezultata
Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru koalicije Rijeke pravde
1/7

Komentara 23

Avatar LittleTut
LittleTut
19:55 17.04.2024.

Čemu se ovi bedaci vesele, pa nemaju niti relativnu većinu!

Avatar southman
southman
21:03 17.04.2024.

A i ove Oreškovicke je vec pun k.

AB
abcabc
19:39 17.04.2024.

Ovi se raduju svom potopu i debaklu - potopile ih njihove rijeke pravde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije