Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbogom usisavači

'Eko' odredbe: EU zabranjuje uređaje koji gutaju struju

čišćenje,stan,pospremanje, (1)
Thinkstock
27.10.2013.
u 20:30

Strože “eko” odredbe vrijedit će od 1. rujna 2014. i za televizore, računala, bojlere, nape, ventilatore, mikrovalke...

Nakon klasičnih žarulja, Europska komisija odlučila je zabraniti i proizvodnju kućanskih i elektronskih uređaja koji troše previše struje. U jednom dokumentu Europske komisije piše da će od 1. rujna 2014. godine biti dopuštena prodaja samo onih uređaja sa snagom manjom od 1600 vata. Prvi na udaru naći će se usisavači jer mnogi od njih imaju potrošnju struje mnogo veću od propisanog. Propis Europske komisije predviđa da će se od 1. rujna 2017. godine u EU moći proizvoditi samo uređaji koji troše najviše 900 W struje. U EK-u obrazlažu svoju odluku time da će se bez ograničenja potrošnja električne energije od usisavača i drugih kućanskih uređaja s velikom potrošnjom u 2020. godini gotovo udvostručiti.

I za druge kućanske i uredske uređaje u budućnosti će se postrožiti “ekološke” odredbe: pogođeni su i televizori, električna kuhala, mikrovalne pećnice, nape, bojleri, ventilatori i osobna računala.

Prvi političari iz Europskog parlamenta već su dignuli svoj glas protiv odluke Europske komisije.

– Hitno treba zauzdati bijes i zabrane Europske komisije. U gospodarskoj krizi postoje kudikamo važnije stvari od regulacije kućanskih aparata na europskoj razini – komentirao je Herbert Reul, zastupnik njemačkih demokršćana u Europskom parlamentu.

>>Vlada odlučila: Od studenog skuplja struja!

Komentara 1

Avatar DonLon
DonLon
17:56 03.11.2013.

Neznam otkuda je ovo nabacano i zasto se donose ovakvi tendenciozni i alarmantni clanci. Ja neznam nikoga tko jos uvijek koristi “klasicne zarulje”. Osobno ih uopce nemam vec oko 6 godina. Imam daleko bolju i jeftiniju rasvetu u kuci. Samo Samo jedan od uredjaja bijele tehnike u kuci koji je kupljen u posljednjih 5-6 godina ima oznaku “B”, ostali su svi”A”. Moj novi usisivac je daleko tisi od starog prethodnika, 1100 W i odlicno usisava. Televizor trosi svega jednu cetvrtinu ili jednu trecinu struje u odnosu na onaj koji je zamijenio. Svi uredjaji se konstantno razvijaju, poboljsavaju, unapredjuju. Bilo bi smijesno ocekivati nesto drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije