Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glas razuma

Davor Nađi i Fokus su konkretni: pojeftinjenje režija, isplata 13. mirovine i ukidanje PDV-a na kupnju prve nekretnine

Davor Nađi, kandidat za gradonačelnika Zagreba
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
10.04.2024.
u 13:38

Očekujući mandate u nekoliko izbornih jedinica, Nađi naglašava ključne smjernice svog programa, poput smanjenja poreza i uvođenja reformi koje bi trebale osigurati bolji standard građanima Hrvatske.

Uoči predstojećih parlamentarnih izbora razgovarali smo s Davorom Nađijem, predsjednikom stranke Fokus i magistrom ekonomije, čija koalicija prema procjenama analitičara sigurno osvaja 2-3 mandata na parlamentarnim izborima. Na pitanje o kampanji i pozicioniranju prema biračima, Nađi naglašava da Fokus nije zainteresiran samo za izborni dan, već i za dugoročne planove za poboljšanje kvalitete života. Dodaje kako im je slogan "Glas razuma" jer nastoje biti stranka s razumnim politikama koje su već donijele rezultate na lokalnoj razini.

Govoreći o uspješnim politikama Fokusa na lokalnoj razini, ističe: "Imamo razumne politike koje funkcioniraju, što smo dokazali na lokalnoj razini gdje smo na vlasti, a gdje se najbolje živi – u Samoboru, Svetoj Nedelji, Dugom Selu, Zelini, Križu i Pirovcu. Izdvojio bih smanjenje poreza na dohodak na najnižu razinu među gradovima u Hrvatskoj. Par s 2 zagrebačke plaće i jednim djetetom u Samoboru ili Svetoj Nedelji na godišnjoj razini ima oko 1200 eura veću neto plaću nego što bi imao u Zagrebu, a zbog manjeg poreza na dohodak. To je dovoljno za pokrit si jednogodišnje režije. Smanjeni su i komunalni doprinos i komunalna naknada, a ulaganja u komunalnu infrastrukturu, gradnja škola i vrtića je na iznimno visokim razinama. Sveta Nedelja ima i besplatan autobusni prijevoz, a to sada uvodi i Samobor. Gradovi i općine kojima upravlja Fokus imaju oko milijardu eura privatnih investicija što je vjerojatno više nego što ostatak Hrvatske ima zajedno.“

Također, naglašava uspjehe u privlačenju investicija i poboljšanju demografske slike lokalnih zajednica kao temelj za nacionalnu politiku. "To je dokaz da znamo podići kvalitetu života, privući investicije, vratiti ljude, popraviti demografsku sliku. Dok drugi daju samo obećanja, Fokus iza svog programa stoji sa stvarnim, dokazanim rezultatima."

Na pitanje o programu stranke, Nađi ističe: "Garantiramo smanjenje poreza na dohodak na jedinstvenu stopu od 10%, ukidanje zabrane rada trgovina nedjeljom, pojeftinjenje režija, goriva, energenata i javnog prijevoza kroz smanjenje poreza i trošarina te uvođenje 13. mirovine za umirovljenike." Također, planiraju reforme u zdravstvu, poticanje poduzetništva te ulaganje u infrastrukturu i ekologiju. „U zdravstvo ćemo uvesti vaučerizaciju kako bi se svi koji ne dobiju pravovremenu uslugu u javnom zdravstvu imali jednaku priliku liječiti u privatnom zdravstvu. Za poduzetnike ćemo ukinuti porez na reinvestiranu dobit te smanjiti broj dana bolovanja o trošku poslodavca.“

Kada je riječ o očekivanjima na izborima, Nađi kaže: "Mi smo već dokazali da smo stranka s principima na primjerima poput izbacivanja Radničke fronte iz pregovora. Isto tako, ako će buduća većina htjeti našu podršku u saboru, morat će prihvatiti naše zahtjeve." Vjeruje da će Fokus osvojiti mandate u više izbornih jedinica, posebno ističući 2. i 6. izbornu jedinicu, ali i očekuju dobar rezultat u 7. i 9. izbornoj jedinici. Uz podršku koalicijskih partnera, vjeruje da će biti ključni glas razuma u Hrvatskom saboru.

Sadržaj nastao u suradnji sa strankom Fokus.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije