Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKUŠAO UVESTI U NJEMAČU

Carinike užasnuo sadržaj kofera: Pronašli dijelove koze zamotane kao poklon

U Svetvinčentu održan 22. Izbor za naj kozu Istre
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/2
13.01.2023.
u 14:23

Proizvodi životinjskog podrijekla koje putnici nose u u svojoj prtljazi za osobnu potrošnju ne može isključiti unošenje životinjskih bolesti, zbog čega se Delegirana uredba (EU) 2019/2122 primjenjuje se na uvoz takvih proizvoda u EU.

Posao carinika nije lak, kao što mogu potvrditi posljednji slučaj iz Njemačke. Carinici u Zračnoj luci u Münchenu otkrili su zastrašujući paket kod putnika. Naime, u putničkom kovčegu pronađeno je čak 16 kilograma kozetine. Lubanja, noge i utroba navedene životinje bili su zamotani kao poklon.

"Meso – 16 kilograma uključujući lubanju, iznutrice i noge – bilo je zamotano u kutiji i nije bilo u hladnjaku", rekli su carinici u petak.

Meso nije moglo biti uvezeno u zemlju zbog propisa, pa je zaplijenjeno i potom uništeno o trošku 36-godišnjaka koji je meso pokušao uvesti u zemlju, piše Fenix-magazin.

Foto: Hauptzollamt München

Vlasnik kofera je u Njemačku stigao iz Kameruna početkom godine. Meso je bilo zamotano kao poklon u kartonskoj kutiji.

Uvoz mesa u Europsku uniju

Proizvodi životinjskog podrijekla koje putnici nose u u svojoj prtljazi za osobnu potrošnju ne može isključiti unošenje životinjskih bolesti, zbog čega se Delegirana uredba (EU) 2019/2122 primjenjuje se na uvoz takvih proizvoda u EU.

Ako planirate uvoziti meso, mlijeko i proizvodi, kao što su sir ili kobasice, onda ta roba mora ispunjavati iste veterinarske zahtjeve kao komercijalne uvozne pošiljke, piše Fenix-magazin.

Putnici koji sa sobom nose takvu robu moraju biti podvrgnuti veterinarskom pregledu na graničnoj kontrolnoj postaji prilikom ulaska u Europsku uniju. Osim toga, uz proizvode moraju biti priloženi navedeni certifikati o zdravstvenoj ispravnosti i valjani popratni dokument. Ako roba ne ispunjava uvjete uvoza, pošiljke će biti odbijene za uvoz od strane carine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije