Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDANSKA TRPEZA

Hrvati bi mogli ostati uskraćeni za Uskrs: Mnogi ribari zbog juga nisu mogli po svježu ribu

Nakon dva mjeseca prestao lovostaj za sitnu plavu ribu, Zagrepčani pohrlili u ribarnicu na Dolcu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/20
28.03.2024.
u 08:25

Običaj je da se na Veliki četvrtak održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, a slavi je biskup sa svećenicima.

Brojne obitelji s veseljem iščekuju Uskrs, a nezaobilazni dio toga upravo je bogati blagdanski stol. I dok se pohode brojne trgovine, jedan od najvažnijih sastojaka ovih dana bit će upravo riba. No, svi oni koji su se nadali ležernom odlasku na ribarnicu, mogli bi ostati bolno razočarani. Naime, zbog juga mnogi ribari nisu u mogućnosti zaploviti pa na Veliki petak možda ne bude svježe ribe.

"Zadnje dane se ne isplati čekati, sad dok se može iskoristiti. Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene", upozorio je Siniša s Raba za Dnevnik.hr. "Bit će nešto, a što će biti, ne možemo mi protiv vremena. Bit će šta će bit, orada, brancin, pastrva iz uzgoja i tako", predviđa prodavač ribe Zoran Karamatić.

Veliki četvrtak

Danas obilježavamo Veliki četvrtak, dan kojim započinje vazmeno trodnevlje. Na ovaj se dan Crkva prisjeća posljednje večere na kojoj je Isus Krist, uoči smrti i muke, ustanovio sakrament euharistije i sakrament ministerijalnog svećeništva. Običaj je da se na Veliki četvrtak održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, a slavi je biskup sa svećenicima.

U svakoj se biskupijskoj zajednici na Veliki četvrtak ujutro slavi misa posvete ulja, na kojoj biskup i svećenici, koji su dio dijecezanskoga svećenstva, obnavljaju obećanja s ređenja. Također, na Veliki se četvrtak blagoslivljaju ulja za slavljenje sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i sveta krizma, a diljem zemlje održavao se i tradicionalni obred pranja nogu.

FOTO Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs

Nakon dva mjeseca prestao lovostaj za sitnu plavu ribu, Zagrepčani pohrlili u ribarnicu na Dolcu
1/17

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije