Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomagala

Blackberry ili iPhone u trećini hrvatskih obitelji

iphone
Slavko Midžor/Pixsell
25.01.2011.
u 07:30

Perilicu posuđa ima samo trećina hrvatskih kućanstava, a mobitele čak 89 posto. Televizorima je pokriveno 99 posto obitelji, a 55 posto već je kupilo LCD ili plazmu

Većini hrvatskih građana zajedničko je to što žive u vlastitom stanu ili kući (ili su taj stan ili kuća u vlasništvu kojeg od člana zajedničkog kućanstva), a u tom stanu ili kući imaju hladnjak, stroj za pranje rublja, fiksnu telefonsku liniju, televizor i barem jedan mobitel. Najveći ih broj ima i osobni automobil.

Navedena trajna dobra u visokim su postocima zastupljena u hrvatskim kućanstvima, pokazalo je nedavno istraživanje agencije GfK. Stanje je kod većine tih dobara vrlo slično ili u blagom porastu posljednjih nekoliko godina. Primjerice, 99 posto kućanstava pokriveno je telefonskom linijom, s time da fiksnu liniju ima oko 87 posto kućanstava, dok je 2007. godine pokrivenost telefonom iznosila 98 posto, a 82 posto kućanstava imalo je fiksnu liniju.

Dvostruko više laptopa

S mobitelima smo se stabilizirali pa već nekoliko godina 89 posto kućanstava ima barem jedan mobitel (najviše u Istri s Primorjem, 99 posto, te u Zagrebu i Dalmaciji po 95 posto). Kako raste broj članova kućanstava, tako raste i broj mobitela.

Prosječan broj mobitela po kućanstvu je dva i pol (u Zagrebu 2,8, a kod kućanstava s najvišim prihodima 3,4). U trećini kućanstava danas se već nalazi barem jedan smartphone/Blackberry/iPhone, dok pametni telefon ima 57 posto kućanstava s više od 11 tisuća kuna mjesečnih primanja.

Dugo već 99 posto domova ima televizor, a u više od pola slučajeva (55%) to su prijamnici s ravnim ekranom – plazma ili LCD. Očekivano, češće u domovima s primanjima većima od 11.000 kuna (75%). Prosječan broj televizora po kućanstvu je jedan i pol.

Simbol suvremene pismenosti, računalo, posjeduje 67 posto domova, što je gotovo deset posto više nego prije tri godine, usporedimo li s istovjetnim istraživanjem GfK za 2007. godinu. Od tada se pak udvostručio broj prijenosnih računala. Naime, klasično stolno računalo upotrebljava se u 50 posto domova, dok je prijenosno prisutno u 26 posto kućanstava – što je 2007. godine bilo samo u 13 posto slučajeva.

Zanimljivo, perilicu posuđa ima tek trećina kućanstava, a iznadprosječno je prisutna na moru (Istra s Primorjem 61%, a Dalmacija 48%).

Ništa bez škrinje

Zato svaki drugi dom, uz obvezni hladnjak, ima još i zamrzivač, ponajviše u manjim mjestima, gdje je prisutniji običaj stvaranja zaliha hrane.  S druge strane, uz nezaobilaznu perilicu rublja, sušilicu ima tek nešto više od 10 posto kućanstava (u Zagrebu 17%). Klimatizacijski uređaj nema ni trećina građana (oko 28%), a videokameru tek 10 posto.

Komentara 27

AC
acmilano
09:58 25.01.2011.

CITATELJ300, slazem se sa Tobom.Pa valjda znas recenicu : NE VJERUJ STATISTICI KOJU NISI SAM FALSIFICIRAO...pogotovo ne na brdovitom Balkanu !!! Pozdrav...

OB
-obrisani-
08:05 25.01.2011.

Svi vladini dužnosnici i svi generali tipa Zagorec ili Tolj,imaju iPhone,,,obićan narod nema ni za kruh Jebem vas Istraživačke,,,gdje ste istraživali,,,u središnjici HDZa ???,,,tamo nema niti jednoga bez barem 2 iPhonea

OB
-obrisani-
08:03 25.01.2011.

Takav mobitel imam JA,,,jel spadam u napredne Hrvate ?? TV,mi je Grundig,,guzičar,,težak 60 kila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije