Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINA TRAŽI ALTERNATIVE U KINI

Američki dronovi navodno najkvalitetniji, međutim ispali kvarljivi i skupi

Ukrainian serviceman attaches a shell to a first person view (FPV) drone at his positions at a front line near Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/9
10.04.2024.
u 11:16

Dronovi su postali ključni u modernom ratovanju jer idu ondje gdje običan vojnik ne može i napadaju iz zraka bez ikakve najave

Rat u Ukrajini označio je neke nove metode ratovanja pri čemu su u prvi plan iskočili dronovi. Više od dvije godine, koliko već traje rat u Ukrajini, gotovo svakodnevno svjedočimo vijestima o napadima dronovima kako na ukrajinske vojnike, gradove i razna postrojenja tako i na ruske vojnike, gradove i postrojenja.

Stručnjaci kažu kako će budućnost ratovanja biti ratovi dronovima tako da iz dana u dan svjedočimo sve kvalitetnijim i ubojitijim dronovima. Među njima se ističu dronovi iz SAD-a za koje se smatra da su među kvalitetnijima na svijetu. Međutim, kako se razvija industrija proizvodnje dronovima tako se isto tako razvijaju i vojna rješenja koja sprječavaju njihove napade.

Američki dnevni list The Wall Street Journal donosi tekst o tome kako američki dronovi nisu uspjeli preokrenuti situaciju u Ukrajini. "Dronovi iz američkih startup-ova ispali su kvarljivi i skupi, natjerali su Ukrajinu da traže alternative u Kini. Kompanija Skydio iz Silicijske doline poslala je stotine svojih najboljih dronova u Ukrajinu kako bi pomogli u otporu prema Rusima. Stvari nisu dobro prošle. Dronovi Skydio kompanije su odletjeli van kursa i izgubljeni, postali su žrtve ruskog elektronskog ratovanja" navodi The Wall Street Journal.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjećamo i kako su se uz brojne vrste američkih dronova tijekom rata u Ukrajini isto tako čulo i za mnoge ruske dronove koji nanose ogromne štete i gubitke. Isto tako puno se pisalo i o turskim Bayraktarima, koji su gotovo u pravili koristili Ukrajinci, kao i jeftinim iranskim dronovima – Šehid.

Osnovna prednost dronova je što oni idu tamo gdje običan vojnik ne može kao i što napadaju iz zraka i bez ikakve najave. Vrlo često su i tihi, a sve prate kamere kojima upravljaju operateri koji u svakom trenutku mogu promijeniti njegov kurs, ispaliti projektil ili pak vidjeti što se događa na tlu.

VIDEO Fortifikacija Ukrajine

Ključne riječi

Komentara 8

XA
xaron
20:54 10.04.2024.

Pa ako ne mogu napraviti dobar auto, kako če napraviti dobar dron.

SE
Serengeti
12:03 10.04.2024.

Prekjučer Rusi zauzeli Bohdanivku, jučer Pervomaiske. Lokalni nadri analitičar @Nenad ni slova da bi napisao. Toliko o objektivnosti @Nenad-a.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:54 10.04.2024.

Porast cijena goriva bi u izbornoj godini mogao naštetiti kampanji Joe Bidena. Piše se puno o angažmanu francuske profesionalne vojske, Legije stranaca. Za sada nema realne mogućnosti od dolaska Legije stanaca u Ukrajinu, ali postoje mogućnosti da se po potrebi smjeste u Poljskoj u blizini ukrajinske granice. Tako nešto planira Njemačka u Litvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije