Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVUKLA SE RASPRAVA

Ovaj Dalićev potez mnogi osporavaju. Kao da zaboravljaju zbog čega je jedan igrač na popisu za Euro

Sibenik: Nize cijene goriva na benzinskim  postajama u Hrvatskoj
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/5
21.05.2024.
u 13:00

Treba reći i to da Dalićeva izjava na press-konferenciji u zagrebačkoj Pivani - ne drži vodu

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić ovoga je ponedjeljka objavio preliminarni popis igrača za nadolazeći Euro u Njemačkoj. Vatreni će kontinentalnu smotru otvoriti u Berlinu, 15. lipnja ogledom protiv Španjolske, a prvo okupljanje zakazano je već za ovu nedjelju, 26. svibnja. Tada će se Daliću odazvati ukupno 12 igrača, a ostali će pristizati naknadno, kroz sljedećih nekoliko dana. Na popisu, globalno, nema većih iznenađenja, osim što je javnost na njemu, barem na pretpozivu, očekivala vidjeti imena Josipa Brekala, pa čak i nedavno oporavljenog Mislava Oršića.

Dalić je uz 26 igrača na koje računa u "prvom ešalonu" još devet imena stavio na pretpozive. Najviše propitkivanja izazvala je odluka da uz Dominika Livakovića i Ivicu Ivušića, dosad neupitne vratare hrvatske reprezentacije uvrsti Nediljka Labrovića. Čuvar mreže Rijeke, novopečenog hrvatskog viceprvaka dobio je prednost pred Dominikom Kotarskim, donedavnim vratarom mlade hrvatske vrste i grčkim prvakom sa solunskim PAOK-om.

Nemali broj poklonika hrvatske nogometne reprezentacije nije zadovoljan time što je Labrović dobio mjesto među trojicom vratara umjesto Kotarskog, kojeg smo u još uvijek aktualnoj sezoni gledali kroz dvoboje PAOK-a protiv Hajduka u kvalifikacijama, odnosno protiv Dinama u osmini finala Konferencijske lige. Nedvojbeno je, i Labrović i Kotarski zaslužuju mjesto na Euru, a budući da se Ivušić, vratar ciparskog Pafosa iskristalizirao na mjestu drugog vratara kao čovjek od velikog Dalićevog povjerenja, mjesta na Euru ima samo za jednoga između Labrovića i Kotarskog. Dalićeva je odluka pala na Labrovića, iako treba reći da će konačan popis putnika hrvatski izbornik predati tek 7. lipnja, tjedan dana do prve utakmice, kada i službeno ističe rok UEFA-e.

Foto: SofaScore

Grafika: SofaScore za Večernji list

Treba reći i to da Dalićeva izjava na press-konferenciji u zagrebačkoj Pivani - ne drži vodu. Dalić je na izravno novinarsko pitanje o tome zašto Labrović "da" a Kotarski "ne" rekao da je Labrović ove sezone dobro branio u Rijeci (što je, dakako, točno), a da je Kotarski - budućnost. To bi imalo smisla da Labrović, primjerice, ima 37 godina pa da je po prijašnjim zaslugama uz dobro odrađenu sezonu završio na popisu za zadnje mu veliko natjecanje. Ali u situaciji u kojoj je Labrović svega četiri mjeseca stariji od čovjeka kojeg je izbornik prozvao "budućnosti", Dalićeve riječi baš i nemaju smisla.

Naravno, pripisat ćemo to sitnom izbornikovom nesnalaženju u tom trenutku kad je trebalo razložno objasniti odluku u koju, kao i mnogi puta do sada, nije dvojio. Dalićeve odluke su jasne i njemu i igračima, a dobra je stvar što u principu nikome i ne smeta to što se izbornik, eto ponekad, krivo izrazi. 

Konkretno, ove sezone Labrović, izbornikov odabir za Euro, branio je u 41 utakmici kroz sva natjecanja te je usto primio 35 golova i zadržao svoju mrežu čistom okruglih 20 puta. Kotarski je s druge strane, u majici PAOK-a na golu stajao čak 52 puta te primio 53 gola uz 16 "clean sheetova". Kotarski je branio ukupno čak tisuću minuta više od Labrovića ove sezone.

No, ljudi koji su skloni kritiziranju Dalićeve odluke da na Euro pozove Labrovića jednu su stvar očito zaboravili. Rijeka je bila momčad koja od ogleda s Hajdukom na Poljudu 28. siječnja do dvoboja s Lokomotivom u Zagrebu točno tri mjeseca kasnije, 28. travnja, nije primila gol iz igre.

Dakle, osim pogotka Frana Brodića iz kaznenog udarca u 95. minuti maksimirskog ogleda 25. veljače, Labrović na golu Rijeke nije primio gol iz igre nevjerojatne 1.102 minute. Konkretno, toliko je prošlo od gola Rokasa Pukštasa za poljudskih 1:0 Hajduka do pogotka Roberta Mudražije za vodstvo Lokomotive u Kranjćevićevoj. Kotarski takav niz ove sezone nije imao. Labrović je do utakmice protiv Lokomotive imao 18 čistih mreža, što je do tada imao još samo Jack Butland iz Glasgow Rangersa na razini cijele Europe.

Istina je da je trenutna forma ovoga časa ipak na strani Kotarskog. Labrović je primio ukupno 10 golova na zadnje četiri utakmice na kojima je branio za Rijeku, dok Kotarski u tom razdoblju broji četiri primljena pogotka. No, Dalić se vodio time da je Labrović ovoga proljeća, dok Rijekina igra nije u potpunosti "pukla" pod pritiskom osvajanja titule, bio ključna i po svemu dominatna Rijekina figura na terenu.

Labrović je u ljeto 2021. godine stigao u Rijeku iz Šibenika, a kapetan bijelih ovoga bi ljeta nakon Eura mogao i promijeniti sredinu. Brojke od ove sezone idu mu u prilog, a Dalić je pozivanjem za Euro nastavio s praksom uvođenja Labrovića u momčad za koju je u ožujku upisao i premijerni nastup. Ne manje važno, sama činjenica da se u hrvatskom javnom prostoru raspravlja o imenu trećeg vratara koji je pozvan na neko veliko natjecanje također govori o širini i jačini kadra koji je Daliću na raspolaganju.

Komentara 4

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
12:48 22.05.2024.

Čudno da nitko ne spominje Nevistića kao kandidata za reprezentaciju, a svi znamo da je svojim obranama izvlačio Dinamo u više utakmica ove godine u kontekstu teških borbi za titulu kada se lomilo prvenstvo?? Labrović je tada primao golove, a Nevisitić spašavao!

Avatar Platonix
Platonix
13:42 24.05.2024.

labrović je nažalost jako pao u formi iako to ne može biti presudno. veseli me da HR ima još i nevistića, kotarskog, čavlinu, sve golmani koji zaslužuju poziv te nisu ni po čemu lošiji od prve trojice

SS
sokac sa drave
17:36 22.05.2024.

Polefko sa tim golmanima.Odgovorno tvrdim da do sada nikada nismo imali toliko kvalitetnih vratara.Zbog toga je izbor Dalica objektivan i potpuno ispravan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije