Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN JE BIO DOBAR, ALI...

Dinamo i Hajduk htjeli su pod svaku cijenu izbjeći ovaj scenarij. Sve je izglednije da će se dogoditi

Hajduk i Dinamo sastali se u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/5
11.04.2024.
u 10:34

Na Maksimiru su pošto-poto željeli osigurati novi priljev veće količine Uefinog novca, a u Hajduku su se nadali da bi to mogla biti ta sezona u kojoj će uloviti 'europski padobran'

Od sljedeće sezone počinje reformirana Liga prvaka. Krovna europska nogometna federacija (UEFA) povisila je broj sudionika elitnog klupskog natjecanja s 32 na 36, a dalo je to dodatnog prostora za boljitak i hrvatskim klubovima. Jasno je da će ovosezonski osvajač Kupa (ili drugoplasirana momčad u HNL-u, ako prvak uzme duplu krunu) ići u 1. pretkolo Europske lige, što prethodnih nekoliko godina nije bio slučaj. 

Reformom Lige prvaka, Dinamu se otvarao prostor da sljedeće sezone izravno uđe u Ligu prvaka. Sad je posve jasno da će europski prvak ove sezone izboriti Ligu prvaka i kroz svoje nacionalno prvenstvo, a to znači da će se otvoriti mjesto za klub iz nacionalnog prvenstva koje već ne daje predstavnika izravno u grupnu fazu. Treba reći da je Dinamo tu priliku propustio, a vjerojatno će je uzeti Šahtar, postane li prvak Ukrajine.

Sljedeće sezone svaki od 36 sudionika grupne faze Lige prvaka trebao bi zaraditi 19 milijuna eura na ime ulaska u skupinu. To je oko četiri milijuna više u odnosu na protekle sezone. Veći nagradni fond imat će i Europska i Konferencijska liga, ali dakako i dalje proporcionalno puno manji od elitnog natjecanja. U Ligi prvaka više će se cijeniti i svaka pobjeda i remi u grupnoj fazi, kao i svako preskočeno pretkolo u kvalifikacijama. Hrvatskim klubovima to je itekako važno, s obzirom da na limitirane budžete čija je veličina uvjetovana uglavnom prodajom igrača, svaki dodatni euro dobro dođe. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ova je sezona u HNL-u za dva najveća hrvatska kluba, Dinamo i Hajduk, bila proklamirana kao - ta sezona. Hajduk se za nju počeo pojačavati još davno prije, a na Poljudu su titulu željeli uzeti nakon 19 godina čekanja. Hajduk je do sada uvijek zapinjao u pretkolima Konferencijske lige, a u Splitu su titulom prvaka htjeli osigurati "padobran" u slučaju ispadanja iz kvalifikacija Lige prvaka, onaj isti na temelju kojeg je aktualni BiH-prvak Zrinjski ove sezone igrao u grupnoj fazi Konferencijske lige. Hajduku je, jasno, titula bila važna i zbog financijskog poslovanja, a mnogo je puta provučena teza kako samo novac od nagradnog fonda Uefe i prodaje igrača puni blagajnu.

Dinamo je pak, u jeku unutarklupskih promjena pošto-poto krenuo po novu titulu kako bi se opet plasirao u Ligu prvaka, koja mu je prošle sezone izmaknula nakon groznog poraza i svega što se dešavalo u danima prije utakmice u Ateni protiv AEK-a u trećem pretkolu. Plavi su, da stvar bude još gora, kasnije ispali i od Sparte u play-offu za Europsku ligu pa su se morali zadovoljiti grupnom fazom Konferencijske lige, nakon koje su prošli Betis pa u osmini finala ispali od PAOK-a. Tih bi dvadesetak milijuna Uefinih Eura od ulaska u grupu Lige prvaka došlo kao naručeno u sezoni u kojoj je upitno koliko će višemilijunskih transfera zapravo biti.

Hajduk je u posljednjim tjednima uprskao sve šanse za titulu prvaka nakon poraza od Lokomotive, Dinama i Rijeke, a za naslov će se do kraja sezone boriti samo dva potonja kluba. Rijeka ima pet bodova prednosti i utakmicu više od Dinama uz međusobni dvoboj na Rujevici u 33. kolu, početkom svibnja. Rijeku prije početka sezone nitko nije doživljavao kao glavnog kandidata za titulu, posebice nakon svih pojačavanja Hajduka i Dinama. No, upravo bi dečki s Kvarnera mogli pokvariti planove. Hajduku su ih već do kraja ugasili pobjedom na Rujevici u nedjelju, a Dinamo mogu spustiti pobjedom za nekoliko tjedana. 

Postane li Rijeka prvak, ići će u 2. pretkolo Lige prvaka, u kojem će vrlo vjerojatno biti u ulozi nositelja, što bi joj dalo mnogo lakšu prepreku na putu do prolaska dalje i osiguravanja europske jeseni u grupnoj fazi nekog europskog kupa. Rijeka bi već na početku sezone tako mogla iskoristiti "padobran" prema Europskoj ili Konferencijskoj ligi kojeg su godinama zazivali u Hajduku, a lani (manje ili više) uspješno iskoristili u Dinamu. Rijeci bi europska jesen donijela znatno više i u smislu novca iz nagradnog fonda, ali i kod buduće prodaje igrača, što je Hajduku također sve ove godine nedostajalo. U slučaju da Rijeka bude šampion, Dinamu bi vjerojatno pripalo mjesto u 1. pretkolu Europske lige, bilo na osnovu osvojenog Kupa ili drugog mjesta u HNL-u. Plavi bi tada morali proći četiri prepreke do grupne faze, uz dodatak "malog padobrana" koji ih gura u Konferencijsku ligu u slučaju da se posklizne na jednoj prepreci u EL.

U tom slučaju, Hajduku ponovno ostaje samo drugo pretkolo Konferencijske lige u koje će ići treće i četvrtoplasirani iz HNL-a. A to znači da će Splićani ponovno morati proći čak tri prepreke na putu do europske jeseni. U Dinamu se svakako nisu nadali da će im itko pomrsiti planove o novoj tituli i lakšem hodu kroz europske kvalifikacije, a u Hajduku su mislili da je to ta sezona... No planove bi i jednima i drugima mogla pokvariti Rijeka, kojoj se uz prestiž u vidu titule prvaka nudi i itekako ozbiljna europska priča.

Ključne riječi

Komentara 3

BI
billynik
11:39 11.04.2024.

O kakvom ti pojačavanju Dinama govoriš, ni jedan od tih tobožnji pojačanja se još nije dokazao. Sam Oršić je Dinamu bio vredniji od svih koji su došli.

PE
peronja
13:55 11.04.2024.

Ajd objasni kako je to Dinamo propustio: "Reformom Lige prvaka, Dinamu se otvarao prostor da sljedeće sezone izravno uđe u Ligu prvaka. Sad je posve jasno da će europski prvak ove sezone izboriti Ligu prvaka i kroz svoje nacionalno prvenstvo, a to znači da će se otvoriti mjesto za klub iz nacionalnog prvenstva koje već ne daje predstavnika izravno u grupnu fazu. Treba reći da je Dinamo tu priliku propustio, a vjerojatno će je uzeti Šahtar, postane li prvak Ukrajine."

NI
nikola1975
11:01 11.04.2024.

Jedino ste zaboravili da bi Dinamo (ako bude drugi ili osvoji kup) u slučaju da je pobjednik Europa konferenciske lige već u prvenstvu osigurao nastup u grupnoj fazi LP ili EL zbog koeficijenta upao direktno u gupe EL a ne u 1 kolo kvalifikacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije