Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez hrane mogu biti i do godinu dana...

Stjenice se mogu nastaniti bilo gdje, a da ih dugo ni ne primijetite, upozoravaju stručnjaci

Shuttershock
23.06.2021.
u 15:29

Stjenice 'napadaju' isključivo noću - a ugriz im se najčešće ni ne osjeti jer ispuštaju neku vrstu anestetika - pa će se krvlju obično gostiti i 15-ak minuta prije nego što ih uopće primijetimo

Stjenice ili raznokrilci (lat. Heteroptera) su mali kućni insekti koji mogu narasti do veličine koštice jabuke, a koji se u svim fazama života hrane isključivo krvlju. Kad se u nekom prostoru 'udomaće' teško ćete ih se riješiti - jer bez hrane mogu preživjeti i do godinu dana - a nije ih lako ni uočiti jer se preko dana skrivaju u pukotinama zidova, podova i namještaja, ispod lajsni i okvira prozora, u štokovima vrata, okvirima slika, madracima, uz električne vodove, ispod utičnica, itd...

Stjenice 'napadaju' isključivo noću - a ugriz im se najčešće ni ne osjeti jer ispuštaju neku vrstu anestetika - pa će se krvlju obično gostiti i 15-ak minuta prije nego što ih uopće primijetimo.

Postoji nekoliko različitih vrsta stjenice, a najneugodnija je obična, kućna ili krevetna stjenica (engl. Bed Bug, lat. Cimex lectularius); vrsta koja siše ljudsku krv.

Foto: Shuttershock

Iako mnogi misle da stjenice obitavaju samo u trošnim, zapuštenim domovima i/ili ustanovama, one se nastanjuju gdje god se imaju s čim hraniti. Uz to, rasprostranjene su gotovo na svim kontinentima, a najviše ih je u područjima umjerene klime.

Zbog otpornosti na mnoge otrove i pesticide, stjenica ćete se često riješiti tek nakon nekoliko ponavljanja dezinsekcijskih tretmana i pranja svakog kutka i predmeta u kućanstvu.

Etimologinja dr. Nancy Troyano koja surađuje s tvrtkom za istrebljivanje kućnih nametnika Western Exterminator objasnila je kako ih najčešće unesemo u domove i na što sve treba pripaziti:

Umjetnik koji je progutao svijet: Erwin Wurm uskoro u Laubi

1/3

1. U koferima

Dr. Troyano kaže da se stjenice često na putovanjima zavuku u prtljagu, a da biste to izbjegli savjetuje da kofere u hotelima i apartmanima otvarate daleko od tapeciranog ili drvenog namještaja.

Uz to, preporučuje i da čim se raspakirate sve što možete iz kofera na 15-ak minuta stavite u sušilicu rublja, na visoku temperaturu.

2. Na odjeći

Novu odjeću ne treba stavljati u ormar prije nego temeljito pregledamo ima li na njoj stjenica, kaže Troyano, a savjetuje i da tek kupljenu odjeću prije pranja na 15-20 minuta stavimo u sušilicu rublja, na visoku temperaturu.

Foto: Shuttershock

3. U namještaju

I kupljeni namještaj - posebno 'mekani', tapecirani - može imati stjenice ili njihova jajašca, objasnila je, pogotovo ako ste ga kupili već korištenog ili ste ga naručili online, pa je dugo stajao u nekom skladištu. 

- Ako želite kupiti neki starinski ili korišteni predmet ili komad namještaja, u tvrtkama za dezinsekciju se raspitajte kako ga sami možete pregledati, da bi bili sigurni da je čist od nametnika - rekla je dr. Troyano za Best Life Online.

4. U torbicama

Prema američkom Nacionalnom udruženju za suzbijanje štetočina (NPMA), stjenice lako mogu ući i u torbu koju ostavimo na namještaju ili na podu, pa dr. Troyano posebno upozorava žene da pripaze gdje odlažu svoje torbice. 

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

5. U plišanim igračkama

Stručnjaci iz NPMA kažu da se stjenice vole ugnijezditi i u plišu igračke, pa prije nego ih damo djetetu savjetuje njihovo pranje i sušenje na visokoj temperaturi.

Zaboravite na sredstva za čišćenje: Tvrdokorne mrlje u zahodskoj školjci očistite “pomoćnikom” iz kuhinje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije