Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Treća po veličini banka u RH prilagođava se tržištu

I Erste diže kamate usprkos Sanaderu

12.03.2009.
u 19:51

Erste banka najavila je da će povećati kamate na kredite svim svojim klijentima, a koliko će to biti, znat će se vrlo brzo. Kamatne su stope tržišna kategorija i banke ne mogu njima upravljati, komentar je predsjednika uprave banke Petra Radakovića na novinarsko pitanje kako će reagirati ako premijer Sanader zatraži od njega da odustane od povećanja kamata, kao što je to zatražio i od Zagrebačke banke. Erste je nakon Zabe i PBZ-a treća po veličini banka u državi sa 12 –13 % tržišnog udjela.

Poruka HNB-u
– Vlasnici ne očekuju da će Erste banka ove godine imati istu profitabilnost kao i prijašnjih godina. Oni će svoj doprinos krizi platiti smanjivanjem povrata na kapital, rekao je Radaković ostavivši mogućnost da smanji ili zadrži kamate na istoj razini samo ako HNB smanji regulatoran trošak. Erste banka danas je predstavila više nego odlične poslovne rezultate u 2008., u kojoj je ostvarila nepunih milijardu kuna bruto- dobiti, što je 30 posto više nego lani. Banka ima visokih 17,4 posto povrata na kapital. Takvi se rezultati ove godine neće ponoviti, a uprava očekuje pad profitabilnosti od 20 posto.

– Prisiljeni smo dizati kamatne stope na kredite svim sadašnjim klijentima jer bi u protivnom svaki novi kredit bio preskup, tako da je to najpravedniji pristup – kažu u banci koja će također ponuditi akcijske stambene kredite za kupnju stanova koje su financirali. Broj stanova, imena klijenata i visina kamata bit će objavljeni drugi tjedan, a Radaković je danas otkrio tek da će kupcima osigurati stabilnost tereta troška tako što će im dvije godine zajamčiti fiksne kamate. Banka ima nekoliko scenarija za ovu godinu.

Neće financirati državu
– Ni mi nećemo ostati neokrznuti. Najveći će problem biti gubitak radnih mjesta – kazao je Radaković. Banka ne planira više financirati državu u ovoj godini već će sva sredstva usmjeriti klijentima. Država se može obratiti Erste grupi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?