Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržište roba

Zlato jeftinije više od 20 posto, cijena će još pasti

zlatne poluge
DPA/Pixsell
20.03.2013.
u 11:00

Silazni trend: U krizi se cijena zlata utrostručila na 
gotovo 1900 dolara po unci, ali godinu i pol trend je suprotan

Era traženja utjehe od gubitaka na tržištu kapitala u zlatu kao sigurnoj luci je za nama. Prema procjenama analitičara nije izvjesno da će se ostvariti najavljeni rast cijene plemenitog metala na 2200 dolara po unci. Upravo suprotno, vrijednost zlata na tržištu kapitala mjesecima kopni, a oporavkom tržišta dionica korekcije su postale nešto veće. Monetarno zlato sada uglavnom kupuju države koje su, prema izvješću World Gold Councila, odlučile okrenuti se zlatu u pokušaju diverzifikacije rezervi.

Jaka korekcija cijene

Međutim, priznaju da to neće znatno povećati potražnju za zlatom pa nema pogonskog goriva za rast.

– Smirivanje krize, poboljšani gospodarski pokazatelji, kao i pomalo ipak nerealan porast, uz jačanje američkog dolara, utjecali su na korekciju cijena tog plemenitog metala, tako da je trenutačna cijena još povijesno jako visokih 1600 dolara – komentirao je Milan Senjanović iz Hypo banke te upozorava i da se sličan obrazac događa i na tržištu srebra.

Ipak, korekcija cijene zlata, u korelaciji s rekordnom cijenom koja je u jednom trenutku bila i 1900 dolara po unci, i nije tako mala. Zlato je imalo cijenu od 1604 dolara po unci pa je pad od rekordnih razina bio veći od dvadeset posto. Osim ako se ne dogodi teški potres na financijskim tržištima u Europi i nova dužnička kriza, era zlata je završila i ono će gubiti na cijeni.

Nafta samo za iskusne

S druge strane, nakon snažnog pada cijene na vrhuncu krize, nafta bilježi konstantni oporavak.

– U posljednje se dvije godine cijena barela stabilizirala u rasponu od 80 do 110 dolara te se očekuje da će i u idućem razdoblju biti u sličnom cjenovnom rangu – kazao je Senjanović i dodao da domaći ulagači preko brokera mogu trgovati proizvodima vezanim uz naftu, ali to se preporučuje samo onima s više iskustva.

>>VIDEO Pronađen divovski grumen zlata težak 5,5 kilograma

Ključne riječi

Komentara 8

TO
Toni50
11:19 20.03.2013.

Zlato više od 20 posto jeftinije, cijena će još pasti Isto kao i nekretnine. Ali kao nečemo dobivati plače ili vrlo male ne pomaže nam -večini ni činjenica da im cijena padne i 70% ! Oili če netko sada krenutiti da uzme 2-3 kile zlata jel je povoljno i usput da kupi 3-4 nekretnine stana po pišljvih 100 m2 ; znamo da po balkanskome zakonu nam se dozvoljava predviđa 400 m2 po familiji kao normalni životni prostor !

NE
Nepobjedivi
11:33 20.03.2013.

Ma sjajno. Ne čudim se ja novinaru, ne mogu novinari biti sveznalice, ali se čudim gospodinu iz Hypo banke. Ispade on pametniji nego, recimo, Soros i John Paulson, koji su lani ponovo počeli gomilati zlato. Sa zlatom se u posljednje dvije godine događa ono što se u tehničkoj analizi zove "konsolidacija i formiranje baze", odnosno uzimanje zaleta za novi skok, vjerojatno na barem 2.400, a možda čak i na 2.500 dolara po unci.

LI
liliZG
11:14 20.03.2013.

to je jamio, jamio....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije