Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
senzacija na dravi

Vodeni svijet: Slavonci razvijaju snažan adut za privlačenje gostiju

'vodenipark01_nnn_unu_260412'
''
27.04.2012.
u 12:00

Od 2014. uz Dravu u Osijeku novo “Panonsko more” – megabazeni i zabavni park vrijedni 54 milijuna kuna

Vodeni bi svijet nekadašnjeg Panonskog mora trebao “oživjeti” na lijevoj obali Drave kod Osijeka. Uz popularno kupalište Copacabanu najkasnije u proljeće 2014. godine svoja vrata prvim posjetiteljima trebao bi otvoriti megaprojekt Aqua parka u koji će Osječani zakoračiti s investitorima koji budu spremni uložiti 54 milijuna kuna.

Na popis potencijalnih ulagača “upisala” se već Luxor grupa, a svoje namjere “zapečatili” su i nedavnim osnivanjem tvrtke Vodeni park sa sjedištem u Osijeku.

– Oni su dosad pokazali najviše ozbiljnosti. Realizacija projekta u fazi je čekanja samo investitorova “da” i zatvaranja financijske konstrukcije pa da se zabije prva lopata. No, nećemo se ograničiti samo na jednoga ulagača, stoga ih i dalje tražimo.

Bolja poduzetnička klima

Aqua park Osijek iznimno je uspješno predstavljen na nedavnom REXPO-u održanom u Zagrebu i tu je zanimanje bilo očito. Grad je već osigurao sve potrebne preduvjete za raspisivanje natječaja. Parcelirano je zemljište, određen je i pravni okvir, a to će biti zakup s pravom građenja. Znači raspisat će se natječaj na kojem će netko prostor dobiti na trideset godina kako bi sagradio Aqua park i koristio ga, a Gradu Osijeku plaćao naknadu. Važno je pokazati da se mijenja poduzetnička klima u Hrvatskoj. Lokalna samouprava ovdje je sve poduzela i napravila tako da, ako investitor osigura potreban novac, taj projekt može biti gotov do idućega proljeća – tumači Stjepan Ćuraj, voditelj projekta Aqua parka koji je osmišljen u suradnji sa španjolskom tvrtkom Action park.

Industrijom zabave bave se Španjolci trideset godina, a vlasnici su više od dvjesto vodenih parkova od Južne Amerike do Azije. U grad na Dravi stigli su prije dvije godine na inicijativu tadašnjeg dogradonačelnika, a sadašnjeg ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka i prvi puta predstavili projekt Aqua parka.

– To je velika stvar, ne samo za Osijek, nego i cijelu regiju koja bi postala turističko odredište. Potencijal je velik jer u radijusu od otprilike dva sata vožnje više od dva milijuna ljudi, odnosno geografski gledano ciljani posjetitelji su stanovnici južnih dijelova Mađarske, sjeverne i središnje Bosne i Hercegovine te cijela Vojvodina, a na hrvatsku stranu sve do Nove Gradiške. Zasad na tome prostoru ne postoji ništa slično. U Zagrebu se treba realizirati projekt Fantasy landa, ali oni targetiraju drugo područje – nastavlja Ćuraj.

Prema studijama koje su izradili Španjolci, kroz osječki vodeni svijet godišnje bi “proteklo” 185.000 posjetitelja, a sezona bi mogla trajati i dulje od 120 dana. Istodobno bi u atrakcijama koje se spremaju moglo uživati i do četiri tisuće gostiju.

Koloplet tobogana

Uloženi novac investitorima bi se, prema postavljenoj računici, mogao vratiti u pet godina dok bi se godišnji profit penjao na otprilike 10,5 milijuna kuna. Osječka vodena priča uklopila bi se u već postojeći krajobraz na lijevoj dravskoj obali. Na zapadnoj strani sadašnje Kopike sagradio bi se koloplet tobogana s čak petnaest cijevi.

Najviša točka vodenog svijeta u kojem će se posjetitelji moći upoznati s florom i faunom nekadašnjeg Panonskog mora ići će u visinu i više od dvadeset metara! Na istoj strani sagradit će se restoran i noćni bar, sadašnji sportski tereni prebacili bi se na sjeveroistočni dio Kopike. Predviđeno je stalno zapošljavanje deset ljudi, a u sezoni u osječkom vodenom svijetu radilo i pedeset sezonskih radnika.

Komentara 7

OB
-obrisani-
14:29 27.04.2012.

AB kakvi srbi da se kupaju u osijeku...opet ste zakasnili imamo najnoviji aqua park neki dan otvoren....u bačkom petrovcu (sa termalnom ) pa izvolite vi...na kupanje

OB
-obrisani-
15:00 27.04.2012.

angeo - ne očekujemo da dolazite k nama, isto tako nemamo namjeru ići k vama. I svi su živjeli dugo i sretno, kraj priče.

AB
A.B.
13:54 27.04.2012.

120 dana sezone! to je jako malo. 185.000 posjetitelja. cisto ne vjerujem da ce madjari, bosanci a pogotovo srbi dolaziti u osijek da se kupaju. sto se tice zagrepcana, oni su brze na moru nego u osijeku na bazenu. nije losa stvar, ali slavoniji i osijeku treba nesto drugo. a to su tvornice. znaci grana gospodarstva koja nesto proizvodi. saponija, kandit, sloboda itd., sve tvrtke su u losem stanju. a u slavoniji nitko nije u stanju da, npr. kao slovaci, navuku neku tvornicu toyote, audija, volkswagena ili bilo koje druge tvornice koja ce odjedno zaposliti 300, 400, 500 pa mozda i 1000 ljudi. samo se ulaze u sektor usluga, da se ljudima izvalci novac iz djepova, kojeg ustvari nemaju. ne znam sta ti politicari uopce rade u toku dana. osijek kao grad sa 120.000 stanovnika, velikom agrokulutrarnom tradicijom, pucanstvom koje je u cijelini dobro obrazovano, najvecoj nezaposlenosti i zbog toga najnizim placama u hrvatskim urbanim regijama... ja mislm da u osijeku ima potenicjala da se makar 500 radnih mijesta otvori kroz investiticje strnaih tvrtki.... a oni otvaraju bazen. u tom bazenu nece biti niti madjara, niti bosanaca a pogotvo ne srba.... tih 185.000 posjetitelja je SULUDA BROJKA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije