Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez devizne klauzule

Prvi put nakon 2008. Erste banka uvela kunske kredite

kuna, novac
Arhivska fotografija
01.06.2011.
u 12:00

Kredit u domaćoj valuti eliminira tečajni rizik, a njega najbolje osjećaju oni koji
su digli zajam
u francima

Vrijeme jeftinih gotovinskih kredita nepovratno je iza nas, ali prvi put nakon 2008. godine Erste banka građanima je ponudila gotovinski kredit u kunama koji je po visini kamata i ostalim uvjetima identičan takvim eurskim kreditima dviju vodećih banaka na tržištu: Zabe i PBZ-a.

Srezala ih kriza

Kunski Erste kredit ima efektivnu kamatnu stopu od 10,47 posto, dok je akcijski eurski kredit u PBZ-u od 10,13 posto, a Zagrebačkoj banci od 10,41 posto.

– Prednost ovog kredita je što eliminira tečajni rizik – otvoreni su u Erste banci. Banke su i do sada odobravale kredite u kunama, ali na kraći rok, putem dopuštenih minusa ili revolving kartica te se nisu bojali mogućih promjena tečaja. Tek su se 2006. i 2007. počeli odobravati znatniji dugoročni kunski krediti bez klauzule, ali su brzo obustavljeni nakon izbijanja globalne financijske krize 2008. Hrvatsko tržište kredita obilježavaju visoke kamate, više od 13% na kredite u kunama i oko 9% na eurske) te nepovjerenje u domaću valutu: na 100 kuna kredita stanovništvu, 49 ima klauzulu u eurima, a 24 u švicarskim francima.

– Tečajni je rizik vrlo stvaran. To najbolje osjećaju dužnici u švicarskim francima – identičan je odgovor Velimira Šonje, privatnog konzultanta, i Maruške Vizek, analitičarke Ekonomskog instituta. U Hrvatskoj su taj rizik, upravo zbog devizne klauzule, dosad snosili samo dužnici, dok su banke igrale na sigurno. Jačanje švicarskog franka na više od šest kuna pokosilo je dužnike koji su se vezali uz tu valutu. Međutim, Maruška Vizek dodaje da je stvaran i tečajni rizik kod kredita koji imaju valutnu klauzulu u eurima, tako da bi Erste banka mogla biti osamljena.

– Premda HNB implicitno garantira stabilnost tečaja kune prema euru, ne postoji stvarno jamstvo niti izvjesnost da će taj tečaj ostati stabilan, pogotovo u nepovoljnim gospodarskim uvjetima – kaže Vizek.

Neće biti popularni

To je vjerojatno i razlog što su ostale banke suzdržane prema popularizaciji kunskih kredita te u svojim odgovorima u prvi plan ističu kredite koje već imaju u ponudi i ne spominju nove. RBA tako podsjeća da od početka travnja do kraja lipnja imaju akcijski kunski kredit (do 5 godina i 10,57 posto kamate).

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
11:13 02.06.2011.

jel ovo reklama ili vijest???

PB
predrag borna
15:07 01.06.2011.

Svakako treba pročitati i sitna slova u ugovoru da fiksna kamata ne bi postala klizna tj. uvećana za službeni postotak inflacije...na mjesečnoj razini.

ED
eddinger1
17:51 01.06.2011.

U svemu ovom jadu vidim i jednu dobru stvar. Možda netko od dužnika zavoli elementarnu matematiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije